Siri ovládaná myšlenkami video

Siri ovládaná myšlenkami [video]
2013-03-14T10:07:54+02:00
• 14. 3. 2013

Ještě nedávno jsme mohli považovat povídání si mobilem jako hudbu budoucnosti. Ačkoliv stále není umělá inteligence natolik dokonalá, aspoň současný stav vývoje vyvolává dojem, že si trochu pokecáme. Zatím to není na povídání si s počítačem jako ve Star Treku, ale vývoj jde mílovými kroky kupředu. Nyní se ukazuje nový projekt, který snižuje rozdíl mezi sci-fi a realitou.

neuro-580-75

Duane Cash je senior iOS architekt ve společnosti Honda R&D Americas a vytvořil velmi zvláštní způsob ovládání hlasové asistentky Siri na iPhonu. Již nebude potřeba mluvit nebo něco zadávat na klávesnici. Bude vám stačit pomyslet na nějakou věc a Siri vše vykoná za vás.

Samozřejmě jsem to přehnal, ale i taková budoucnost nás může čekat. Duane využil Siri API a speciálním EEG snímač mozkových vln pro ovládání Siri. Naštěstí natočil i video, takže se můžeme podívat, jak jeho implementace funguje. Nečekejte zázraky, jedná se jen o demonstraci prvních funkcí.

Video má jen něco přes jednu minutu a mohli jsme vidět spuštění map, otevření a zavření menu. Jde vidět, že kontrola myšlenek dala Duanovi pořádně zabrat. Je nutno započítat přesnost snímače a také správnost algoritmů převádějící vlny na příkazy.

Rozhodně se nedá tvrdit, že bychom se brzy dočkali nějaké implementace této novinky. Můžete namítnout, že se jedná jen o nějaký podvod, ale když se podíváte na profil Duana na LinkedIn, tak vám může být jasné, že se jedná o vážnou věc. Bohužel se zatím tento způsob ovládání zdá jako příliš náročný na soustředění, což není zrovna nejpřívětivější. Možná se ale za několik let dočkáme podobné technologie, kterou bude chtít každý.

medium_futurama-brain-slug

Zdroj: slashgear.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat