Samsung je patentový král u mobilů

Samsung je patentový král u mobilů
2013-03-28T12:00:03+02:00
• 28. 3. 2013
1

Poněkud zvláštní nadpis hlavně ve spojení se Samsungem, který je popotahován za porušování patentů snad v každém koutě světa. Nemusím připomínat největší spory se společností Apple, která vítězí na plné čáře. Rok 2012 byl v určitém ohledu rozhodující, ale zřejmě posloužil, aby se korejská firma ponaučila ze svých chyb.

screen-shot-2013-03-27-at-10-55-00

Pokud byste si mysleli, že udělá vše proto, aby již nedocházelo ke sporům na základě porušení designu, máte do určité míry pravdu. Bohužel nejde cestou investování do designérských týmů. Za minuly rok si Samsung podal  největší množství patentových přihlášek za svou historii. Dokonce v této disciplíně je jednoznačným králem. Samozřejmě zde rozhodují potvrzené patenty, ale analytická společnost Chetan Sharma uvádí, že právě minuly rok bylo uděleno největší množství patentů Samsungu. Dokonce má převyšovat všechny ostatní společnosti působící na trhu s mobily.

screen-shot-2013-03-27-at-10-51-33

V tuto chvíli je korejský výrobce mobilů největším na světě v počtu vyrobených a prodaných kusů, ale zároveň získává prvenství v oblasti patentů. Zřejmě souboj s Applem jej vyškolil natolik, že v budoucnu nenechá nic náhodě a obrňuje se proti případným sporům. Zatím je velmi těžké definovat, kolik vlastně má celkem mobilních patentů, ale podle hrubých nástřelů se můžeme bavit o tisících.

Samozřejmě vzniká otázka, kde je Apple a jak moc je silný v patentech. Odpověď můžeme najít v grafu od analytické společnosti. Na vrcholu najdeme Samsung, IBM a Microsoft, ale marně budete hledat jablečnou společnost. Musíte zaostřit zrak do nižších míst a ve změti jiných společností zahlédnete Apple. To zřejmě svědčí o lepších patentech, které se dají snáze vymáhat. Je to možná až moc zjednodušení, ale raději nebudu polemizovat o důležitosti všech patentů.

screen-shot-2013-03-27-at-10-58-55

Nyní bude záležet, jestli se Samsung bude pouze bránit, nebo plánuje využití nové munice k zahájení patentové války, která by mohla mít devastující účinky. Prozatím nemáme takové náznaky nebo informace, ale rozhodně můžeme tvrdit, že korejská společnost nespí na vavřínech.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Apple vítězí na plné čáře? :)) tady asi někdo poslední dobou dost spal…. :))) vítězí akorát v USA a to jen krátkodobě, protože porota byla nepříčetná,…. všude jinde prohrává… v UK se musel omluvit… v Německu mu dokonce ten patent smazali….. …. tomu říkám kvalitní práce se zdroji…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat