Sencor ELEMENT 8 V3: Orel s poraněnými křídly recenze

Sencor ELEMENT 8 V3: Orel s poraněnými křídly [recenze]
2013-02-28T11:46:06+02:00
• 28. 2. 2013
4

Značku Sencor možná už znáte. Na českém trhu působí už nějaký ten pátek, a pokud mě paměť neklame,  nejčastěji jsem se s tímto výrobcem potkával v reklamních letácích. Nedokáži říct, jestli se něco od té doby změnilo, každopádně Sencor dnes prodává řadu tabletů. Říká jim ELEMENT a je jich hned několik.

14.02.13 - 1

Mně se dostal do rukou ten nejmenší z celé řady – osmipalcový bílý „tabletek“. Prvotní dojmy byly velmi pozitivní, protože iPad se mi líbí (ano, recenzuji tablet ELEMENT 8 v3). Vše bylo pěkně zabalené a na displeji je dokonce i ochranná fólie. Systém mě nijak nepřekvapil – jedná se o čistý Android bez nástaveb a dalších malicherností, které velcí výrobci instalují do svých nadupaných zařízení, aby zákazník nabyl dojmu, že těch 5 tisíc navíc doopravdy stojí za to.

Specifikace

  • Rozměry: 201 x 151 x 9.6 mm,
  • 8“ 4:3 IPS kapacitní dotykový displej, rozlišení 1024×768 bodů,
  • Procesor : 1.6GHz ROCKCHIP 3066 DUAL CORE ARM CORTEX-A9,
  • GPU: Quad Core ARM Mali-400 MP (OpenGL ES 1.1/2.0 a OpenVG 1.1),
  • Operační systém: Android 4. 1 Jelly Bean,
  • RAM: DDRIII 1GB, vnitřní paměť: 16GB,
  • Slot pro Micro SDHC kartu (až do 32 GB),
  • Kamera na čelním panelu pro videohovory (0.3 Mpix), kamera na zadním panelu (2.0 Mpix),
  • WiFi (802.11 b/g/n),
  • Mini HDMI (1080p), výstup na sluchátka (3,5mm stereo jack),
  • Zabudovaný mikrofon,
  • Li-Pol baterie (4000mAh),
  • Android 4.1.1 Jelly Bean,
  • Doporučená cena pro český trh: 3 999 Kč.

Zpracování a obsah balení

V krabici společně s tabletem naleznete nabíječku (má DC-5V zakončení),2 redukce z USB (samec a samice) na microUSB a uživatelskou příručku. Zařízení lze dobíjet pouze pomocí Dv-5V výstupu, nikoliv přes USB. Zároveň je třeba říci, že za pomocí redukce USB samice na microUSB můžete k tabletu připojit jakýkoli flash disk.

K vzhledu jsem se vyjádřil už v prvním odstavci. Pokud jste někdy viděli bílý tablet od společnosti Apple,  prakticky nepoznáte rozdíl. S nadsázkou můžu říct, že zde chybí ještě home tlačítko a upravené jablíčko na zádi zařízení. Vše je z plastu, který je ovšem celkem bytelný. Záda zařízení jsou mírně vroubkovaná, takže tablet se celkem dobře drží, ovšem pokud se vám začnou potit ruce,  přístroj v dlaních mírně klouže. S váhou okolo 800 g se tablet řadí mezi ty těžší, každopádně mi ta hmotnost k němu jaksi sedí.

_thP1030970 _thP1030970_thP1030970

V horní části tabletu najdeme micro USB, DC-5V, 3,5 jack, mini HDMI a mikrofon. Na levém boku slot pro microSD karty, na pravém pak tlačítka na ovládání hlasitosti a tlačítko napájení. Všechna tři jsou poněkud nestabilní, a pokud s tabletem mírně zatřesete, tak se dočkáte skoro vánoční zvonkohry. Mačkají se dobře, ale nejsem si jist jejich bytelností při delším používání.  Na zádech se nachází kamera, reset výstup a reproduktory. Kvalita hudebního výstupu není nijak vysoká, ale s ohledem na cenu přiměřená. O basech si můžete nechat jen zdát, ale výšek si naopak užijete. Pokud chcete příklad,  Metallica zní spíše jako zremixovaná Beethovenova symfonie.

_thP1030970 _thP1030970

Displej má osm palců a rozlišení 1024x768px. Již od prvního pohledu jdou rozeznat pixely a čtení malého písma může někomu působit problémy, protože je vcelku špatně vykresleno. Pozorovací úhly nejsou moc dobré, ale zase s ohledem na cenovou kategorii se není čemu divit. Nad displejem se ještě nachází malá kamerka a rozlišením 0,3 MPix.

Software

Software je nejspornější věcí na celém tabletu. Na jednu stranu je velice svižný a  spouštění aplikací probíhá rychleji než na HTC One X se Sense. Za celou dobu testování jsem ani nezpozoroval výraznější záseky systému, natož náhodné restarty. Zatím to zní, že vše je dokonalé, ale není.

_thP1030970 _thP1030970

Prvním problémem byla Wi-Fi. Zařízení aktivně vyhledá síť a připojí se k ní, ovšem má problémy s přenosem dat. Ten mi funguje pouze v místnosti, kde je umístěn router. Jakmile jsem se dostal na 2 čárky ze 4, tak nastala datová tma. Tento problém je dle mého názoru zapříčiněn spíše softwarem  než hardwarem a snad se dočkáme opravy.

Za druhé – do zařízení nejde bohužel nainstalovat z Play Store aplikace Google+ a Chrome. Samozřejmě pokud si seženete instalační balíček jinak, dostaví se kýžený výsledek a můžete si užívat obou aplikací. Kompatibilita by mohla být problém, protože oficiálně jsem nemohl stáhnout ani Falcon Pro a Chrome beta po spuštění ihned spadl.

HDMI

Pokud jste četli pozorně, už víte, že na horní části zařízení najdeme mini HDMI výstup. Těší mne, že výrobce si dal tu práci a do nastavení přidal možnost nastavení výstupu. Uživatel si může vybrat mezi HD (1280×720) nebo fullHD (1920×1080) výstupem, což odstraňuje možnou nekompatibilitu se staršími televizory. K dispozici je i funkce přiblížení, kterou určitě využijete, aby obraz nebyl moc malý, respektive velký.

Screenshot_2013-02-22-08-43-32Screenshot_2013-02-22-08-43-15

Malou vadou na kráse je to, že zvukový výstup se po připojení HDMI nepřesune do televize, nýbrž se duplikuje. V praxi to znamená, že tablet vydává zvuk a televize s mírným zpožděním ho opakuje. Ve výsledku se jedná o vcelku nepříjemnou záležitost. Videa z YouTube jdou přehrávat pouze v nízké kvalitě, ovšem pokud si chcete promítnout nějaké video ve vyšší kvalitě přímo ze zařízení, není problém.

Výdrž

Jeden z nejdůležitějších požadavků při kupování zařízení „na baterky“ je asi výdrž. Popravdě řečeno jsem čekal více. Ze začátku jsem měl problémy se samotnou baterií. Kapacita se rapidně snižovala a po vypnutí displeje se zvyšovala. Po pár nabíjecích cyklech se ustálila a zaráží mě, že vydrží pouhý den při celkem nízké zátěži.

Screenshot_2013-02-18-22-17-20 Screenshot_2013-02-18-22-17-57

Pomyslnou třešničkou na dortu je to, že v nastavení neuvidíte spotřebu baterie jednotlivými aplikacemi. Výrobce ji asi z nějakého důvodu zakázal, ovšem na Google Play se dají najít aplikace, které tuto funkci nahradí.

Fotoaparát

Stejně jako reproduktor, ani fotoaparát  není nijak výborný. Fotografie nemají žádné zvláštní nádechy, možná jsou mírně přesvětlené, ovšem od 2 Mpix senzoru nemůžete nic dechberoucího čekat.

krkrkrkrSencor element V8

Jen málo k dokonalosti

Vzhledově je tablet vyvedený. Do ruky padne jako ulitý a díky mírně vroubkovanému povrchu ani neklouže. Pokud jste ochotni překousnout mírně nestabilní WiFi, rozhodně to nebude špatný kup. Jediným větším neduhem je z části nedoladěný systém. K tomuto problému se nám vyjádřil samotný výrobce a uvedl, že o něm vědí a na nápravě pracují. Datum uvolnění aktualizace softwaru bohužel nemáme k dispozici.

Doporučil bych ho všem rodičům, kteří chtějí pro své dítko koupit tablet a zároveň nechtějí, aby sedělo celý den na internetu. Zároveň mohu říct, že se mi z něj dobře učilo na testy. Se správnými aplikacemi to může být parádní společník.

Graf ceny produktu Sencor Element 8 V3 poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Dámy a Pánové je tomu asi pár minut co sem ho vyndal z krabice s nadšením, že místo notasu, který mám n servisu mi to vynahradí a pomůže v práci. Bohužel po zapnutí se marne snažím nastavit kde jaký uživatelský mod jelikož ač třeba se ho nedotýkám a displaj(dotyková plocha) je čistá skáčou mi tam všechny možné aplikace jako na zavolání. Osobně pochybuji, že tohle Tablety normálně dělají, proto při koupi zkountrolujte na pokladně zda-li je přístroj kompatibilní s návodem či nikoliv.

Mne sencor.cz dnes napisal ze o probleme s wifi nevedia a update sa nechysta. Odkial mate ine info? Vdaka

Stanislav Bedlek

19. 3. 2013, 2:22

Bylo by možné sehnat oficiální rom pro tenhle tablet, svojí neopatrností jsem si nahrál špatný.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat