Rarita: V Brazílii si můžete legálně koupit iPhone s iOS nebo s Androidem

Rarita: V Brazílii si můžete legálně koupit iPhone s iOS nebo s Androidem
2013-02-14T08:04:04+02:00
• 14. 2. 2013

Už jsme si mohli zvyknout, že si Apple nechrání svá práva v Číně, kde se v hojném množství vyskytují napodobeniny iOS zařízení. Nedávno jsme vás informovali o nové kauze, která se měla odehrát v Brazílii. V podstatě jde o značku iPhone. Bohužel Apple si nemůže nárokovat exkluzivitu pro tento název svého smartphonu.

apple-iphone-brazil-name-4606

Společnost Gradiente si nechala již v roce 2000 zaregistrovat ochrannou známku na slovo iPhone, ale celých 12 let se neobjevil jediný produkt od této firmy, který by nesl tento název. Po oznámení, že Apple chce oficiálně vstoupit na brazilský trh, se objevil smartphone IPHONE Neo One od Gradiente se systémem Android. V tomto ohledu chtěla společnost z Cupertina jednoznačně exkluzivitu pro svůj mob

Tamější soud jednoznačně rozhodl, že Apple nemá nárok jako jediný využívat označení iPhone v Brazílii. Jeho obhajoba byla založena pouze na tom, že firma Gradiente nevyužila toto označení několik let a až nyní se objevuje první zařízení. To soud v podstatě nezajímalo. Díky tomuto rozhodnutí se na brazilském trhu objeví iPhone s iOS a také IPHONE s Androidem. A to vše zcela legálně.

Tiskový mluvčí Applu neposkytl žádné vyjádření, ale víme, že se chce firma odvolat a zkusit to znovu. Podle expertů nemá jedinou šanci u tamějšího soudu, jelikož v jeho očích patří ochranná známka firmě Gradiente, která předstihla Apple o 7 let.

Pokud bude chtít Apple exkluzivitu pro název svého smartphonu, tak se bude muset dohodnout na licenční dohodě s Gradiente. Prozatím není zcela jasné, jak to vše dopadne, ale androidí IPHONE se začne co nevidět prodávat.

Zdroje: theverge.com, unwiredview.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat