Android 4.2.2 – Konec Adblock Plus, prozatím

Android 4.2.2 – Konec Adblock Plus, prozatím
2013-02-14T07:30:17+02:00
• 14. 2. 2013
20

V listopadu minulého roku byla představena aplikace Adblock Plus pro Android. Naše redakce se k této aplikaci nijak nevyjadřovala, jelikož ji nepovažujeme za etickou, ale to je ostatně věc názoru. Jejím cílem je blokování jakékoliv reklamy na smartphonu, díky čemuž jste nebyli nuceni sledovat reklamní bannery. V tomto ohledu si mnozí uživatelé libují, ale na druhou stranu sami vývojáři nejsou rádi, jelikož takto přicházejí o zisky.

unnamed (16)

V tomto týdnu začala aktualizace zařízení na Android 4.2.2, která má necelých 50 MB. Doposud jsme se mohli jen dohadovat, co vlastně bylo změněno a zlepšeno. Zatím není k dispozici kompletní seznam změn, ale nyní víme o další novince. Android 4.2.2 přináší zabezpečení, které znemožňuje jednoduše používat aplikaci Adblock Plus.

unnamed (10)

V základu aplikace využívala povolení změny nastavení proxy, což je podmnožinou práv „Síťová komunikace“. Jedná se o jediné oprávnění, které je vyžadováno. Google se k této změně staví tak, že se jedná o vysoké bezpečnostní riziko, které umožňovalo phishing nebo ohrožení soukromí.

Aplikace tudíž nyní nemůže na nové verzi Androidu samovolně měnit nastavení proxy. Ovšem to neznamená, že by Adblock Plus nefungoval zcela. Jen nyní bude potřeba, aby každý uživatel musel sám nastavovat vlastnosti připojení.

android-4.2.2

Tvůrci této aplikace vydali prohlášení, v kterém se zmiňují o tom, že budou hledat řešení, jak toto vše obejít. Pro tuto chvíli neexistuje elegantní řešení, a zapojení uživatele je tudíž nutné. Z tohoto pohledu zřejmě mnozí raději ustoupí z nastavováním pro každé mobilní připojení. Na druhou stranu se také zmiňují o tom, že Android 4.2.2 je zatím na malém počtu zařízení a rozhodně se nepočítá s masivním šířením díky mobilním výrobcům.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklamy nenavidim. A bojuju proti nim. Nemam problem dobrou aplikai za primerenou cenu koupit. Ale co nesnasim je hnusna vlezla protivna obtezujici reklama, nejlepe jako de***í falsh animace prez vetsinu casti stranky ci obrazovky. Mam rad reklamy o ketrych si nevsimnu ani ze to reklamy jsou, jako je na PC srance banner s notasem graficky ladenej do stylu stranky atp…jako je reklama na zavodnich vozech, to k tomu patri a ani to jako reklamu neberu…ale to co se dnes dela, je humus. Jedno z nejhorsich jsou ty podtrhana slova na ktere kdyz clovek omylem na jedem mysi otevrou obrazek prez pul strany s irelevantnim odkazem.
Vim, ze je to neeticke atd, ale kdyz nekdo dela neeticke a nefer reklamy, tak budu nefer taky.

Reklamy nenavidim. A bojuju proti nim. Nemam problem dobrou aplikai za primerenou cenu koupit. Ale co nesnasim je hnusna vlezla protivna obtezujici reklama, nejlepe jako de***í falsh animace prez vetsinu casti stranky ci obrazovky. Mam rad reklamy o ketrych si nevsimnu ani ze to reklamy jsou, jako je na PC srance banner s notasem graficky ladenej do stylu stranky atp…jako je reklama na zavodnich vozech, to k tomu patri a ani to jako reklamu neberu…ale to co se dnes dela, je humus. Jedno z nejhorsich jsou ty podtrhana slova na ktere kdyz clovek omylem na jedem mysi otevrou obrazek prez pul strany s irelevantnim odkazem.
Vim, ze je to neeticke atd, ale kdyz nekdo dela neeticke a nefer reklamy, tak budu nefer taky.

Martin Novák

14. 2. 2013, 12:22

Tak minimalne jeden clen vasi redakce psal na g+, ze pouziva adblock na PC, takze bych nejdrive zacal vychovavat svoji vlastni redakci.;-)

Daniel Čermák

VIP 14. 2. 2013, 21:27

Tady byla řeč o postoji k adblocku pro ANdroid ne na PC, podle mě ta reklama na mobilech neotravuje tolik jako na PC. Ať na webových stránkách, tak v aplikacích, a blokování těchto reklam, na rozdíl od blokování reklam v prohlížeči na PC, povede akorát ke zpoplatnění aplikací, protože se vývojářům přestane dělat aplikace zadarmo s malou reklamou. :)

Jakub Šenk

14. 2. 2013, 11:54

Já souhlasím s postojem redakce. Blokovač reklam nepoužívám ani v prohlížeči ani v mobilu, protože vím, že provoz stránek/aplikací něco stojí. 
Navíc se můžeme dočkat chvíle, kdy nebude existovat žádný freeware (ač s reklamou), protože se to tvůrcům nevyplatí…

Daniel Čermák

VIP 14. 2. 2013, 12:11

To ano, ale když na webu vidím ty mluvící reklamy který vyskočí buď samy nebo nepozorovaným přejetím myší při scrollování stránky a podobně, tak bych střílel ty co to tam dali nebo to dovolili. Statická a jiná reklama která čtení stránky neruší mi nevadí. :)

Daniel Čermák

VIP 14. 2. 2013, 11:03

Já tuhle aplikaci zkoušel dvakrát. Poprvé, když vyšla a podruhé, po několika týdnech. Ani jednou mi, nevím proč, nefungovala. Reklamu jsem viděl jak v aplikacích, tak na stránkách v Opeře Mobile i systémovým prohlížeči. jinak ale omezení Googlu vítám a klidně bych tuhle aplikaci zrušil úplně. Myslím že ty reklamy v aplikacích jsou nejmenší zlo a většinou stojí jejich odstranění pár korun a na webu stačí vypnout zobrazení obrázků. Ušetří se tím i FUP. Jinak na PC adblock používám ale tam je reklama daleko agresivnější než v mobilech.

Ano, všude je spousta reklamy a občas mě i pěkně vytáčí! Na pc používám adblock, ale do tabletu bych si ho nedal. Reklamy ve hrách mi sice vadí, ale tak si tu hru koupím a alespoň podporuji google ve vývoji něčeho smysluplného jako je Android. Ale uznejte sami, že na internetových stránkách je přereklamováno. 

Přemysl Vaculík

VIP 14. 2. 2013, 9:56

A zkusil sis zobrazit náš web bez použití blokace reklam?

Ano, okamžitě mi vyskákaly reklamy na lumii a skleníky za pár kaček.. 

Tak už vím, proč má DM pořád menší a menší návštěvnost. Články o ničem a když už článek, tak o tom, jak je to „neetické“. Probuďte se!

Přemysl Vaculík

VIP 14. 2. 2013, 8:54

Do článku to zjevně nepatří, ale je to názor, za kterým si stojíme. Tudíž to napíši zde:

„Redakce Dotekománie nebude uvádět odkaz na Adblock Plus ani na návody, díky kterým lze blokovat reklamu. Z našeho pohledu je tato aplikace neetická, jelikož obírá tvůrce o výdělky z reklamy. Tímto se samozřejmě nechceme nikoho dotknout. „

 Uvědomte si, že etika je subjektivní a relativní pojem, to co je pro vás neetické nemusí být pro mě.Rozhodně sem nechodím, aby mi tady někdo promlouval do duše nebo jinak moralizoval, to si schovejte pro svoje děti.Doteď jsem měl na téhle stránce Adblock vypnutý, jelikož se mi líbila ta slušná prosba s mrtvou mouchou.Teď si, ale naschvál Adblock zase zapnu- nehodlám se nechat ve 33 letech vychovávat.

Přemysl Vaculík

VIP 14. 2. 2013, 11:14

Rozhodně nechceme nikoho vychovávat. Text byl určen pro ty, kteří by chtěli po nás přímo návod na to, jak aktivovat aplikaci. Tímto vysvětlujeme, proč jej neuvádíme.

PS: již v minulosti se schylovaly flame války, které se týkaly převážně zveřejňování návodů a postupů na věci, které byly nějakým způsobem rozporuplné.

 Jestli tu bublinu kolem tohohle programu zbytečně moc nenafukujete.Adaway dělá na Androidu víceméně stejnou službu, nemusí běžet na pozadí a běhá spolehlivě.Pravda je potřeba root.

Btw. dokonce i my kteří blokujeme reklamy téměř z principu si občas nějakou kvalitní aplikaci zaplatíme.Takže nejde o to nasekat milióny nekvalitních aplikací hlavně, když v nich běhají milióny banerů, ale udělat kvalitní aplikaci za kterou uživatelé rádi zaplatí a podpoří tak vývoj viz. Apex, HD widgets a další.

Přemysl Vaculík

VIP 14. 2. 2013, 11:35

S druhým odstavcem mohu souhlasit. Jinak tento článek je sice o ADB, ale spíše je zde zmíněno, že Google upravuje práva aplikací. Což je rozhodně dobře. Aspoň z mého pohledu.

Proč by po vás proboha někdo chtěl návod, jak aktivovat aplikaci? To si sami sobě tolik fandíte? Člověku stačí zadat dvě slova do Googlu a má desítky návodů, tak proč by měl „prosit“ vás? Nechápu.

Přemysl Vaculík

VIP 14. 2. 2013, 21:18

Protože máme takové zkušenosti.

Ty seš ale dobrej debil kunžvarte :-D

Pavel Jedlička

14. 2. 2013, 10:04

Lenka: Mne se naopak libi, ze autor clanku napsal, ze je to neeticke a klidne to mohl napsat vic „na plnou hubu“. Vsichni by chteli aplikace zadarmo (mne by se to samozrejme taky libilo), jenomze ty aplikace musi nekdo vytvorit, naprogramovat, odladit a to zabere spoustu casu. Sam nejsem vyvojar mobilnich aplikaci, ale v podobnem oboru pracuju, tak mam predstavu, kolik casu to muze zabrat. A reklamy v aplikaci, prestoze to asi neni idealni reseni, jsou jakys takys kompromis, kterej tem tvurcum aspon trochu financne prilepsi, i kdyz to nejspis nebude zadna hitparada. Me reklamy taky otravuji, ale respektuju jejich umisteni z vyse popsanych duvodu. Dnes kazdej nadava na politiky, jak tuneluji a kradou a pritom, jakmile je nejaka sance nekde neco – s prominutim – ojebat, byt v malem, hned je hotovo. Pak se neni cemu divit, protoze lidi v politice maji jen ostrejsi lokty a vetsi prilezitosti. Ale v principu je to jedno, at uz se jedna o „ojeb“ za par haliru nebo za miliony, miliardy.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat