HTC One – první postřehy a uvedení na český trh video

HTC One – první postřehy a uvedení na český trh [video]
2013-02-24T22:50:05+02:00
• 23. 2. 2013
2

Společnost HTC v týdnu představila svůj nejnovější model, který nese jednoduché jméno One. V pátek 22. února se konala akce u příležitosti oficiálního představení tohoto modelu pro český trh. S Michalem Mročkem jsme se vydali na tuto akci, abychom se podívali na zařízení, které v mnohých ohledech překonává konkurenci. Samozřejmě jsme pátrali po dodatečných informahcích, které vám nyní přinášíme v tomto článku s videem natočeným přímo na této akci.

První postřehy

Jak již to bývá na podobných akcích zvykem, tak není moc času pro detailní pohledy a srovnání s konkurenčními modely. I tak jsme měli příležitost si HTC One prohlédnout a trochu vyzkoušet. S tím souvisí i první postřehy a pocity. Ačkoliv One disponuje větším displejem s úhlopříčkou 4,7 palce, tak se poměrně dobře drží. Očekával jsem podle produkčních fotografií a renderů, že ucítím ostré hrany, ale nebylo tomu tak. V podstatě se jedná o zaoblenější mobil, na kterém se nešetřilo hliníkem. Do ruky padne velmi dobře a jeho používání bude velmi příjemné.

018d6077-20bf-4dcd-bc7f-82d5ea515e39

Při prvním uchopení jsem si ihned všiml na pravé straně kolíbky pro ovládání hlasitosti, která zřejmě o nějakou desetinu milimetru vystupuje, ale můj palec spíše zaznamenal jiný typ povrchu. Ani jsem nemusel pátrat očima, takže z toho pohledu se jedná o velmi vydařenou kolébku. Nemusíte zde očekávat nějaký kousek plastu, je taktéž tvořena kovem s jinou úpravou. Jak již bývá zvykem, tak zde opět chybí samostatné tlačítko spouště fotoaparátu, ale na to jsme již zvykli.

V týdnu jsem psal o infraportu u One, takže mi bylo jasné, že se nachází na horní straně smartphonu. Bohužel jsem následně marně hledal dedikované vypínací tlačítko.Nakonec mi bylo napovězeno, že infraport slouží také jako tlačítko pro zhasínání a rozsvěcování displeje. Jedná se o zajímavou kombinaci, která neruší. Rozhodně za tento malý krůček mohu pochválit designéry.

Samotný displej mohu zařadit mezi nejlepší, které jsem viděl. Full HD rozlišení na úhlopříčce 4,7 palců je něco doslova neuvěřitelného. Hustota pixelů je v tomto případě dosahuje na 468 ppi. Při zkoušení jsme se neubránili srovnávání s jinými mobily a rovnou jsem začal porovnávat s Galaxy Nexusem, který disponuje „jen“ HD rozlišením. Rozhodně One měl lepší podání bílé. Následně Michal Mroček vytasil One X a zde se mi zdálo, že One pokulhával u zmiňované bílé barvy, ale možná se jednalo jen o subjektivní postřeh.

c897f0db-816e-4ccd-a40c-15a703a5c36c

Nastaven jas na maximum – Vlevo HT One / Vpravo Galaxy Nexus

HTC bude u One rozhodně lákat na Ultrapixely u zadního foťáku, který jsme mohli vidět přímo v praxi. Bohužel světelné podmínky nám neumožnily, abychom mohli pořídit srovnávací fotografie s různou intenzitou světla. Na to si budete muset počkat, až se k nám dostane na recenzi. Největší chloubou je sice samotný foťák, ale ten je do značné míry podpořen softwarem. Nemohli jsme přehlédnout i HTC Zoe, což je vlastně focení s předstihem. Než nějak složitě vysvětlovat tuto funkci, tak se raději podívejte na praktickou ukázku s českým komentářem na videu níže.

Samozřejmě se nabízelo srovnávání a porovnávání výkonu čtyřjádrového Snapdragonu 600 s taktem 1.7 GHz, ale v danou chvíli nás nenapadl žádný relevantní test. Samozřejmě jsme se mohli udělat nějaké testy v benchmarcích, ale jednalo by se jen o číselné vyjádření, které moc nenapoví, jak je zařízení výkonné. Při samotném používání One jsme nepostřehli ani jedno zaváhání. Nadstavba Sense 5 pracovala velmi svižně a to i přes to, že jsme neměli přímo modely určené do prodeje. Zatím zde byl použit systém Android 4.1.2 a celkově reagoval velmi pohotově.

Nyní se již můžete podívat na video, kde jsme zachytili úvodní představení a oficiální uvedení na český trh. Následně jsme pro vás natočili ukázky některých aplikací a samozřejmě i samotný HTC One v plné kráse.

Specifikace

  • Displej: 4,7″; Super LCD 3; rozlišení 1080p; 468ppi; Gorilla Glass 2
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 600; 4 jádra; 1,7 GHz
  • Grafický čip: Adreno 320
  • RAM: 2 GB
  • 32 / 64 GB (podpora SD karet chybí)
  • Baterie: 2300 mAh
  • Fotoaparát: UltraPixel camera; 8 MPx; OIS (optická stabilizace obrazu);  f/2.0; video: 1080p; 60 fps
  • Přední fotoaparát: 2,1 MPx (se schopností nahrávat fullHD video a širokoúhlým záznamem jako u 8X)
  • Rozměry: 137,4 x 68,2 x 9,3 mm
  • Hmotnost: 143 g

Dostupnost HTC One a cena v ČR

Hned po akci jsme informovali naše čtenáře na sociálních sítích o samotné cenovce tohoto top modelu. Částka 16 990 Kč je pouze doporučená cena pro volný prodej. S největší pravděpodobností budeme moci nalézt nižší částku u operátorů, ale na jejich oficiální cenovku si budeme muset počkat. Samotné předobjednávky začnou již toto pondělí 25.2. u Vodafonu a následná dostupnost je ohlášena na 15. března pro Prahu, Plzeň a Brno, jak uvádí náš čtenář Lukáš Hudeček, který byl taktéž na představení One. Následně 16. března bude zahájen prodej po celé ČR. One se objeví v nabídce u všech současných operátorů.

htc_one_uvod

Zajisté vás bude zajímat, jaké varianty budou na českém trhu. V základu se zde bude prodávat jen bílý model, ale O2 zřejmě do své nabídky zařadí i černý One. Pokud se ptáte po červené barvě, tak máme smutnou zprávu. Ta nebude na našem trhu dostupná. Dále se zde bude prodávat jen 32GB model, ale je také možné, že se později objeví i 64GB One. Ačkoliv u nás čekáme na LTE síť, tak novinka již v základu podporuje české LTE, které čeká na výstavbu.

Zřejmě vás bude zajímat, kdy se dostane Android 4.2 Jelly Bean do HTC One. Jakmile se odstartuje prodej, tak by měla být obsažena novější verze systému, ale s největší pravděpodobností se bude jednat o 4.2.1.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zdeněk Ambruz

24. 2. 2013, 22:46

„ROM: 32 / 64 GB (podpora SD karet chybí)“pánové, ROM je zkratka read only memory a to pochybuju, ze tahle pamet se chová jako rom, tak proc to tak blbe oznacujete?

Přemysl Vaculík

VIP 25. 2. 2013, 5:31

Diky, opeaveno.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat