Společnost BlackBerry uvedla nové smartphony Z10 a Q10

Společnost BlackBerry uvedla nové smartphony Z10 a Q10
2013-01-31T09:45:11+02:00
• 31. 1. 2013

BlackBerry, tak se nyní jmenuje kanadská společnost RIM, včera uvedla nový systém BB10 a dva zbrusu nové telefony. Včera jsme vám přinesli ty nejzajímavější momenty z tiskové konference, která se konala v San Franciscu. Popsali jsme si hlavní rysy operačního systému BlackBerry 10 a dnes se podíváme blíže na telefony, které byly na konferenci představeny.

Thorstein Heins, CEO společnosti BlackBerry, hrdě představil dva modely telefonů běžící na zbrusu novém operačním systému BB10. Jednalo se o dotykový model BlackBerry Z10 a model s hardwarovou klávesnicí BlackBerry Q10. Pojďme si tedy více přiblížit tyto dva brilantní kousky.

BlackBerry Z10

Hned na první pohled působí spíš konzervativním dojmem. Tento telefon v sobě nezapře spíš povahu elegantního „businessmana“ a jasně tak dává najevo, na jakou cílovou skupinu bude zaměřen. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že si jej nekoupí geek či člověk, který se nepohybuje v obchodní sféře. Design BB Q10 je spíše střízlivý a nijak na sebe neupozorňuje. Musím říci, že na mě tento telefon po stránce designu nikterak ohromujícím dojmem nezapůsobil.

 

BlackBerry Z10 je poháněn dvoujádrovým procesorem Qualcomm MSM8960, taktovaným na frekvenci 1,5 GHz a operační pamětí RAM s kapacitou 2 GB. Kapacita vnitřního úložiště činí 16 GB a lze ji dále navýšit až na 48 GB použitím microSD karty s kapacitou 32 GB. BlackBerry Z10 samozřejmě disponuje moderními technologiemi jako Wi-Fi 802.11n, GPS, Bluetooth 4.0, USB, NFC, gyroskop, akcelerometr, magnetometr, senzor okolního světla a senzor přiblížení. O zobrazení se postará HD displej s úhlopříčkou 4,2 palce a rozlišením 1280 x 768 bodu s jemným zobrazením díky vysoké hodnotě PPI, která činí 356 bodů na palec.

Tento model je vybaven zadním fotoaparátem s rozlišením 8 MPx a pořizujícím video v kvalitě 1080p. Dále přední kamerkou, jež disponuje rozlišením 2 MPx a dokáže pořídit video v kvalitě 720p. Baterie s kapacitou 1 800 mAh nepatří mezi nejsilnější, a tak se tento telefon bude řadit mezi modely s nutností častého nabíjení. BlackBerry Z10 bude již dnes dostupný ve Velké Británii a 5. února pak v Kanadě. Během března by měl být prodej zahajován v dalších zemích. Kdy bude telefon dostupný v ČR, se zatím neví.

BlackBerry Q10

Druhým představeným modelem je BlackBerry Q10, který je, jak už napovídá označení, vybaven hardwarovou QWERTY klávesnicí. Co se výkonu týče, tak Q10 je vybaven dvoujádrovým procesorem taktovaným na frekvenci 1,5 GHz a 2 GB RAM. Displej je Super AMOLED s rozlišením 720 x 720 bodů a hustotou 328 PPI, což zaručuje velmi jemný obraz. Nový BlackBerry Q10 vpadá jednoduše skvěle. Hardwarová klávesnice doznala změn hlavně hlavně v designu. Tento telefon tak vyhledají hlavně příznivci klasického psaní, kterým nevyhovuje nekomfortní ťukání na dotykové displeje.

Pokud se ptáte na cenovky těchto modelů, tak můžeme jen odhadovat. Na internetu se sice objevují, ale jsou pouze ve spojení s nějakým tarifem od operátorů. V tomto okamžiku si tedy musíme počkat, jakou cenovou strategii nastaví ti čeští. Můžeme jen předpokládat, že ve volném prodeji se ani jeden model nedostane pod 10 000 Kč, ale raději se nechme překvapit.

BlackBerry je na začátku nové éry. Dotykový telefon je pro kanadskou společnost novou zkušeností a uvidíme, jak bude tuto oblast nadále rozvíjet. Je vždy vzrušující, když se v mobilním světě můžeme dočkat takového momentu, jakým prochází právě BlackBerry. Mnoho lidí již nepředpokládalo, že by se BlackBerry mohla vzchopit a překvapit něčím novým. Je však vidět, že to lze.

Zdroje: theverge.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat