Jižní Korea – posun ve vývoji flexibilních baterií

Jižní Korea – posun ve vývoji flexibilních baterií
2013-01-16T15:30:40+02:00
• 16. 1. 2013

Samsung se na veletrhu CES pyšnil svými flexibilními displeji. Prozatím můžeme zapomenout na ohebné mobily, jelikož daná technologie bude prvně připravena pouze pro experimentování s designem mobilů. Tudíž výrobce bude moci navrhnout téměř jakýkoliv tvar displeje, ale nebude zde možnost jej neustále ohýbat. Problém je v únavě materiálu při neustálém ohýbání. Navíc se zde vyskytuje absence flexibilních baterií. Ačkoliv se již vyskytují, tak mají mnoho problémů s konstrukcí, ale také třeba nedokáží dodávat stabilní napětí a proud hlavně při ohybu.

V Jižní Koreji výzkumníci z Ulsan National Institute of Science and Technology vytvořili nový způsob výroby flexibilních baterií, které využívají nové nanomateriály. Původní technologie měla poměrně zásadní vadu v podobě přehřívání, díky čemuž mohlo dojít k narušení membrány oddělující elektrolyty. To vedlo k nebezpečí výbuchu.

Nová baterie využívá jiný typ flexibilního materiálu, který umožňuje ohýbání, ale nehrozí zde nebezpečí v podobě exploze. Samotná proces spočívá v nanášení elektrolytického polymeru na elektrody s následným ozařováním pomocí ultrafialového záření po dobu 30 sekund. Díky tomu se celý proces také urychlil, ale největším přínosem je stabilnější typ flexibilní baterie.

Jedná se o celkem významný krok kupředu v oblasti ohebných mobilů, ale je jasné, že si na reálný smartphone budeme muset počkat. V tuto chvíli se jedná o mladou technologii, která má ještě dlouhou cestu k sériové výrobě. Byť se jedná o celkem významný pokrok, tak asi budete namítat, že by se měl výzkum zaměřit na vyšší kapacitu baterií při zachování velikosti. Zajisté s vámi souhlasím, ale i tyto objevy nakonec mohou vést k lepšímu využití místa ve smartphonu. Výrobce nebude limitován nutností vytvářet speciální místo pro neohebnou baterii. Prozatím tedy musíme čekat na významnější pokrok u baterií s vyšší kapacitou.

Zdroje: theregister.co.uk, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat