Úspornější 4jádra s Cortex A7 mohou překvapit

Úspornější 4jádra s Cortex A7 mohou překvapit
2012-12-17T12:01:23+02:00
• 17. 12. 2012

Věčný problém s energetickou náročností smartphonů není stále vyřešen, ale výrobci se snaží, aby spotřeba nerostla. Samozřejmě největším žroutem je displej, ale zde došlo k pokroku díky technologii IGZO, která je až o 25 % úspornější.

Nyní tu máme poněkud zajímavé informace o vývoji na poli procesorů. Pokud se v této disciplíně aspoň trochu orientujete, tak víte, že největší výkon najdete u procesorů s Cortex A15 a nejlépe, když se jedná rovnou o čtyřjádro. V tuto chvíli je k dispozici pouze dvoujádro s A15 a najdete jej například v Nexusu 10.

Výrobci zřejmě došli k závěru, že by mohli oprášit starší architekturu a značně ji vylepšili. Příkladem může být společnost Qualcomm, která představila procesor MSM8x26, který je založen na Cortex A7 a vyroben pomocí 28nm technologie. Navíc obsahuje rovnou 4 jádra a díky tomuto vylepšení dosáhli vyššího výkonu s menší spotřebou. Jedná se vlastně o poměrně chytrou recyklaci a vylepšování starších technologií. Navíc tento procesor obsahuje grafiku Adreno 305 a plnou podporu nových mobilních sítí.

Druhým výrobcem, který se přidal k znovuobnovení starší architektury, je společnost MediaTek, která například uvede v příštím roce 8jádrový procesor. Nyní mají k dispozici první dostupný čtyřjádrový procesor  MT6589, který má taktéž 4 jádra jako konkurent od Qualcommu. I zde byla použita obnovená technologie Cortex A7 s využitím 28nm technologie. Navíc tyto procesory zvládají novější mobilní sítě a například i Miracast pro přenos bezdrátového videa, který můžete znát třeba z Nexusu 4.

Byl použit grafický čip PowerVR Series5XT GPU, který zvládne třeba 13MPx kameru, 3D kameru a 1080p natáčení nebo displej s Full HD rozlišením. Právě tento procesor je již k vidění v prvním prototypu smartphonu. Webu Engadget se podařilo natočit dvě videa této novinky, na které se nyní můžete podívat.

Je jasné, že tyto procesory nejsou dělané pro výkon, ale ani tak se výrobci nemusejí stydět. Obnovení starší technologie s pořádnou dávkou vylepšení může být dobrá cesta. Sami se podívejte na první testy  modelu od firmy MediaTek.

Je evidentní, že na dnešní superprocesory nestačí. Budeme si muset počkat na první využití a testy, kde se ukáže, jestli spotřebovávají méně energie než silnější procesory s Cortex A9. Bude hodně záležet i na ceně, ale lze očekávat, že se objeví v cenově dostupných modelech.

Z osobního pohledu vítám tuto snahu, jelikož výrobci mohou dostat ještě více ze starších architektur s použitím nových technologií. Jakoby se snažili jít na samý konec možností Cortex A7. Ale nejedná se jen o toto využití. Nedávno jsem vás informoval, že Samsung plánuje využití Cortex A7 společně s Cortex A15 v novince nesoucí název big.LITTLE.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat