Samsung uvede 8jádrové procesory pro tablety a smartphony

Samsung uvede 8jádrové procesory pro tablety a smartphony
2012-11-21T09:30:13+02:00
• 21. 11. 2012
1

Již jsem psal o tom, že rok 2013 bude náležet FullHD displejům, které budou spadat do 5palcové kategorie. Mnozí z vás celkem trefně poznamenali, že nový trend bude cucat baterie ještě rychleji, než dovedou současné top modely. Nyní se ukazuje, že Samsung má své záměry i v sekci procesorů, kde se bude snažit konkurovat například Nvidii a její Tegře.

V tuto chvílí nabízí jako jeden z prvních procesor založený na Cortex-A15, který můžete nalézt v Nexusu 10. Jedná se o Exynos 5250 a má dvě jádra. V první kvartálu příštího roku by se měl objevit jeho následovník nesoucí označení 5450, což bude značit využití čtyř jader. Samozřejmě nesmím zapomenout na vylepšenou grafiku, ale ve světle nových informací se bude jednat o poměrně „pomalý a neefektivní“ procesor.

Samsung totiž plánuje uvedení zvláštního procesoru, který bude postaven na architektuře big.LITTLE od ARMu. O co vlastně jde? Takový procesor bude mít k dispozici hned 8 jader, ale ve zvláštní kombinaci. Výkon budou zajišťovat 4 jádra Cortex-A15 a budou taktována na frekvenci 1,8 GHz. K dispozici získají také 2 MB L2 cache.

Zbylá 4 jádra již budou využívat modernizovanou technologii Cortex-A7, která se vyrovná Cortex-A8. Budou vyrobena 28nm technologií a jejich frekvence dosáhne na  1,2 GHz. Už vám to něco připomíná? Co třeba Tegru 3 se čtyřmi jádry a jedním stínovým? Z tohoto můžete už nyní pochopit, že slabší jádra budou využívána u novinky od Samsungu pro operace, kde nebude potřeba tak vysoký výkon. Předpoklad je, že úspornější jádra mohou prodloužit dobu na jedno nabití až o 70 %.

Z toho plyne, že spotřeba bude na velmi nízké úrovni, ale zároveň zvládnou běžné operace.  Jádra Cortex-A15 se budou zapojovat do výkonu jen tehdy, kdy to bude potřeba. Díky tomuto novému procesoru získá korejský výrobce poměrně značnou výhodu. Sice zatím neznáme přesné parametry nebo výsledky testů, ale mělo by se jednat o výkonnější typy SoC, než jaké třeba Nvidia nabídne v příštím roce v podání Tegry 4.

To je zatím nepodložená spekulace, ale je možná reálná. Doposud se nikdo neodhodlal ke vstupu na trh s technologií big.LITTLE a Samsung bude první. S největší pravděpodobností se setkáme s touto novinkou v nějakém tabletu, ale jsou zde plány i na smartphony. Pokud si myslíte, že se objeví už v SGS IV, tak se těšíte marně. Předpoklad k uvedení se pohybuje kolem přelomu let 2013 a 2014. K oficiálnímu představení má dojít už v únoru a podle některých zdrojů se setkáme s novinkami již v následujících generacích tabletů. Těšíte se?

Zdroj: eetimes.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Boris Böckl

21. 11. 2012, 19:46

Takový výkon v takových zařízení rozhodně není potřeba, avšak, co se úspory týče to vypadá zajímavě.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat