Co se NEstalo v roce 2012 okolo Androidu

Co se NEstalo v roce 2012 okolo Androidu
2012-12-30T00:01:48+02:00
• 30. 12. 2012

Rok 2012 byl rok plný novinek a očekávání a nyní už můžeme říci, co se z našich očekávání nesplnilo. Server Phandroid přinesl 5 těch nejočekávanějších událostí a situací kolem Androidu, které se nestaly. Pojďme se na ně společně podívat.

5. Zahájení prodeje prvního Android@Home příslušenství

Již v roce 2011 Google ukázal, jak by mohl Android začít ovládat naše domácnosti a s mnohými věcmi nám pomoci. Systém Android@Home byl tedy ohlášen jako způsob, jak se z vašeho smartphonu stane základna a ovladač automatizované domácnosti. Již jsme mohli vidět, jak lze s pomocí Androidu ovládat žárovky, topení či jak ho spojit s domovním zabezpečením.

O tomto projektu zatím můžeme říci, že skončil dříve, než začal. Sice jsme viděli koncepty žárovek či zvonku ovládaného smartphonem, nic z toho však nebylo vyprodukováno Googlem, či s jeho pomocí.

A jelikož se neobjevilo žádné oznámení o postupu Googlu tímto směrem, nemůžeme říci, jestli se něčeho dočkáme aspoň v příštím roce.

4. Windows Phone jako rovnocenný protivník pro Android

Očekávalo se, že Windows Phone bude v mobilním průmyslu tím hlavním a nejzajímavějším faktorem pro rok 2012. Přestože ve spolupráci s Microsoftem vzniklo plno kvalitních telefonů, jako třeba HTC 8X, nebylo pro ně na trhu dost místa, tudíž se tolik neprosadily.

Mnozí analytici předpovídali, že se WP stane protivníkem pro Android i iOS, ale zatím se tak nestalo. Platforma je ale na dobré cestě a navíc si Lumie už začínají dobývat své místo na trhu. Dočkáme se tedy tohoto nástupu aspoň v nadcházejícím roce?

3. Obnovené zaměření na Google TV

Projekt Google TV byl představen již v roce 2010, ale od té doby se moc nezměnilo. Sice mají tyto televize nyní přístup na Google Play, své aplikace, upravené UI a pár nových výrobců, ale nedalo se zaznamenat žádné větší rozšíření, natož pak zájem o tato zařízení. Dalo by se tedy říci, že vývoj platformy stagnoval a Google zjevně ani neměl chuť to změnit.

Dokonce ani na poslední I/O konferenci nepadla o Google TV zmínka, za to byla pozornost vztažena na Project Glass a poněkud předražený Nexus Q, který toho navíc sám o sobě moc nezvládne. Otázka tedy je, proč Google vrazil peníze do Nexus Q a ne do již rozjetého projektu?

2. Nexusy od všech hlavních výrobců

Ještě než byly do světa vypuštěny letošní Nexusy, spekulovalo se o nové strategii Googlu, co se týče zařízení s tímto označením. Tato strategie měla přinést několik zajímavých zařízení od hlavních výrobců telefonů s Androidem jako např. Sony, LG, HTC.

Pro zákazníky to mělo znamenat možnost širšího výběru zařízení s nejnovější verzí originálního Androidu a jednoduchou a především přímou aktualizací. Tato strategie na papíře vypadala celkem logicky a navíc mohla zamezit pomluvám, že Google spolupracuje jen s jedním výrobcem.

Letos jsme se toho zatím nedočkali, ale vypuštění zařízení Nexus 4, 7 a 10, či již zmiňovaného Q, by však mohlo být prvním krokem k tomuto systému výroby dalších Nexusů. Teď jen můžeme doufat, že se toho  v roce 2013 dočkáme.

1. Změny po koupi Motoroly Googlem

V roce 2011 začal s koupí výrobce, který má na svém účtu nejvíce patentů – Motoroly. V roce 2012 byl proces dokončen a byly očekávány velké změny. Především se předpokládalo, že Google začne s vlastní výrobou.

Nic se ale nestalo. Jediné, co bylo následkem této koupě, bylo snižování počtu pracovních míst nebo například odprodej divize na výrobu set-top boxů. O většině patentů by se navíc dalo říci, že byly pro Google k ničemu.

Do teď se k nám dostávaly jen telefony s přízviskem BLUR, které jsme od Motoroly mohli vidět i v předchozích letech. Nyní však víme, že se připravuje něco velkého, tak snad to bude stát za to.

Zdroj: phandroid.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Císařovský

Student ČZU v Praze, který se zajímá o vše kolem Androidu, především o aplikace. Rád zkouší nové komunitní ROM a především se neustále zabývá grafickými úpravami svého telefonu. Jeho nejoblíbenější modelovou řadou jsou Xperie. Mezi jeho další záliby patří fotografování, hudba a divadlo.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat