LG Optimus 4X HD: může obstát před konkurencí? recenze

LG Optimus 4X HD: může obstát před konkurencí? [recenze]
2012-12-16T11:00:45+02:00
• 16. 12. 2012
1

Vzpomínky na první dvoujádrový telefon od společnosti LG na mě nezanechaly dobrý dojem, tudíž mě zajímal pokrok, který mohlo LG za ty roky udělat. Navíc, když se společnost stala výrobcem nového Nexusu 4, tak se určitý posun nabízí. Ještě dnes mnoho uživatelů telefonů není spokojeno s přístupem LG a zdárným příkladem je zrovna Optimus 2X. V jednu chvíli byla aktualizace na Ice Cream Sandwich zamítnuta, pak výrobce otočil a ještě dnes řada uživatelů na svých telefonech aktualizaci nemá. Zda se situace změnila, rozhodneme v recenzi. A začneme pohledem do útrob slušivého balení nového Optimu 4X HD.

Telefon nám přišel v elegantní černé krabičce s nápisem indikujícím, co uvnitř asi najdeme. Po sundání víka je první věcí, kterou spatříte, samotný telefon, jenž překvapí svou velikostí, jelikož jsem zvyklý na menší kousky. Pokud sáhneme hlouběji, najdeme standardní příslušenství v podobě datového kabelu USB, adaptéru do sítě, sluchátek, baterie, 2 kusů NFC štítků a manuálu. Osobně jsem čekal víc – přeci jen Sony přidává již nanesenou folii a pouzdro. Možná to je daň za pořizovací cenu telefonu, nebo je to jen o přístupu výrobce?

První dojem z telefonu jsem měl takový, že držím Galaxy S2. Zařízení je na můj vkus opravdu velké a s rozměry 132,4 x 68,1 x 8,9 mm ještě o něco větší, než zmiňovaný telefon od Samsungu. Hmotnost je slušných 133 g. Přední strana je zastoupena především velkým 4,7 palcovým True HD IPS displejem s rozlišením 1280 x 720 px. Jemnost je těžko uvěřitelných 312 DPI a pozorovací úhly vysoké. Podání barev je autentické a bez problému můžu říct, že jde o nejlepší obraz, co jsem zatím na smartphonu viděl. Pod displejem se nachází trojice senzorových tlačítek, které mají rozumné podsvícení a zhasnuté jsou prakticky neviditelné. Nastavitelná je doba, po které dojde k zhasnutí, aby zbytečně nerušily, nebo je lze nechat rozsvícené neustále. Na horní části pak najdeme přední reproduktor, 1 MPx kameru a senzor přiblížení.

Po obvodu telefonu je minimum ovládacích prvků. Na vrchní straně je umístěno zapínací/vypínací tlačítko. Jediným výrazným vstupem je 3,5mm audio jack a na levém boku je umístěna regulace hlasitosti. Jejich rozložení mi přijde nevhodné, jen pořizování snímků obrazovky vám zamotá ruce. Na spodní straně je vstup microUSB. Zajímavě vypadají stříbrné linky po celém obvodu, které dávají telefonu šmrnc, i když nejde o pravý kov. Zadní strana je pokryta texturou imitující kůži, což snižuje riziko vyklouznutí telefonu z ruky. Dále zde najdeme otvory zadního reproduktoru, 8MPx fotoaparát, přisvětlovací diodu a nakonec logo výrobce. Po sundání krytu jsem byl potěšen, že zůstaly všechny sloty, které výrobci dnes s radostí vypouštějí. Najdeme tu místo pro klasickou SIM a microSD kartu. Baterie o kapacitě 2 150 mAh se dá vyjmout. Zadní kryt, kde je umístěna NFC anténa, se zpět na telefon pouze zacvakne.

Smartphone není žádné ořezávátko a uvnitř se skrývá výkonný čtyřjádrový čip Nvidia Tegra 3 taktovaný na frekvenci 1,5 GHz. Nedílnou součástí je operační paměť, která má dostatečnou velikost 1 GB. Tato kombinace zajistí plynulý chod systému a skoro vše je krásně plynulé. S 1080p testovacím videem Oceanic Life si hravě poradil, nicméně jsme museli použít jiný než předinstalovaný přehrávač. Optimus 4X HD podléhá certifikaci DivX HD. Výkon si bere svou daň v podobě přehřívání – ono uchladit grafický čip GeForce s dvanácti jádry na tak malé ploše není jen tak. Se zahříváním souvisí jas displeje. Ten se totiž při rostoucí teplotě postupně snižuje, což v praxi znamená, že při hraní náročnější hry může klesnout až na polovinu, ne-li více. Pro tuto vlastnost není žádná možnost vypnutí a docela mě to obtěžovalo.

Teď je zima, ale když si představím parný den se sluníčkem, kdy telefon bude topit jako kamínka a já neuvidím na displej, co budu dělat? Vyhledávat stín? Nejhůře je na tom zadní horní okraj, kde se většinou telefon drží na šířku a časem je pálení neúnosné, potí se vám prsty a teplota stoupá i z druhé strany na displeji. Na tuto mez jsem se dostal během pár minut a i jiní lidé z okolí mi dali za pravdu. Dalším negativním efektem je throtlování a znamená to, že čip s rostoucí teplotou snižuje svůj výkon, což se projevuje trháním ve hrách. Abych si tento jev ověřil, udělal jsem jednoduchý test. Spustil jsem benchmark AnTuTu, aniž by byl telefon před tím zatížen. Výsledek je na prvním obrázku, pořízeném po skončení tohoto testu. Zde dosahuje vysokého skóre. Pak jsem hraním náročné hry telefon zahřál na vysokou teplotu a znova spustil stejný test. Výsledkem je pokles o 4 000 bodů, což je značný rozdíl a nejvíc se na tom podepsal procesor. Je pravda, že dochází k odchylkám, ale ty se pohybují v řádech stovek bodů. Tímto jsme si dokázali, že při zvýšené teplotě se jádra procesoru podtaktují. Na tento problém jsme se zeptali zástupce Nvidie pro evropský trh, Igora Staňka, který o problému ví. Vinu vidí na straně LG, které použilo pravděpodobně nevyhovující design telefonu.

Podle ohlasů, které jsem zaznamenal, mělo dojít k odstranění tohoto problému poslední aktualizací, kterou jsme provedli, avšak bez citelného zlepšení. Tímto bych tuto kapitolu uzavřel. Hlasitost zadního reproduktoru je dostačující, pouze jeho podání se mi zdá plechovější a bez známek basů. Slabou náplastí jsou sluchátka, které jsou atraktivní, nicméně jde o klasické špunty o jedné velikosti. Zde už náznak basů je, ale kvalita je průměrná.

Společnosti LG byla vytýkána velmi špatná systémová podpora. Tomu se naštěstí model Optimus 4X HD vyhnul a rovnou přichází s verzí Android 4.0.3 s grafickým kabátem LG Android I2.0 + I3.0. Ten působí intuitivně a čistě. Vše lze nalézt tam, kde to očekáváte. Přesto se nezbavím dojmu, že LG si stále podkopává nohy. Jak jinak si vysvětlit, že nižší model Optimus L9 má už Android 4.0.4?

V roletě se nacházejí rychlé přepínače, které ne všichni výrobci používají, takže jsem je uvítal a využíváním ušetřil čas hledání v nabídkách nastavení. Samozřejmostí je jich přizpůsobení, podle toho, které používáte a možnost změny jejich pozic. Nachází se mezi nimi i nástroj na rychlé poznámky pod názvem QuickMemo, který lze spustit kdekoliv a ihned můžete malovat. Použitý launcher je svižný a přechod mezi plochami plynulý. Jediné větší zaškobrtnutí vás čeká ve chvíli, kdy se přepnete do seznamu aplikací. V ten okamžik se na malou chvíli zobrazí načítání. Chápal bych ještě, kdyby se načítaly nově nainstalované aplikace, ale děje se tak bezdůvodně kdykoliv. Snad to příští aktualizace napraví.

Když už jsme u aplikací, vnitřní uživatelská paměť činí 12 GB, ale není žádný problém s rozšířením o microSD kartu. LG Tag+ se stará o správnou funkci NFC štítků a na výběr je několik přednastavených režimů. Další pěknou aplikací je MediaHome, kde se sdružují všechna multimédia. O to víc zamrzí, že chybí HDMI konektor. Užitečný je kancelářský balík Polaris Office, který spolupracuje s dokumenty Microsoft Office.

V nastavení se skrývá spousta voleb pro přizpůsobení si telefonu k obrazu svému. Podstatná část je věnována úspoře energie, protože samotná výdrž není dlouhá. Kapacita 2 150 mAh vám vystačí tak akorát na 24 hodin, kdy bude telefon z posledních sil volat po nabíječce. Ta je dobře skladná, pouze mám dojem, že nabijí poněkud pomaleji. Za to nejspíš může větší kapacita baterie. Během tříhodinového zatížení klesla baterie o 60 %, ale v klidu vydrží klidně několik dnů a můžeme za to vděčit pátému úspornému jádru použité Tegry.

Fotoaparát v tomto telefonu hraje až druhé housle. Zadní čočka má rozlišení 8 MPx, které je v této cenové kategorii standardní a maximální rozlišení fotografií je 3264 x 2448 px. Ve zhoršených světelných podmínkách může pomoci zadní LED dioda. Kvalita nezávisí na počtu pixelů, o čemž vás tento telefon snadno přesvědčí. Výstupní fotky jsou neostré a povětšinou mají vybledlé barvy. Hlavním nešvarem je přeexponování v automatickém režimu, které se mi podařilo v manuálu přeci jen snížit. Fotky  z LG Optimus 4X HD jsou průměrné a aktualizace to nevylepší, proto si dvakrát rozmyslete, k čemu budete telefon používat.

Stejné výtky jako k fotografiím mám pro video. Telefon zvládne nahrávat ve FullHD rozlišení, nicméně pořízený záznam se trhá. V nastavení není žádná možnost zapnutí stabilizace, což může být příčinou onoho cukání. Během natáčení lze pořizovat fotografie, aniž by to ovlivnilo záznam. Chybějící tlačítko spouště inženýři LG velmi chytře nahradili. Přišel jsem na to úplnou náhodou, když jsem se snažil zoomovat pomocí kolébky hlasitosti. Ta plní účel spouště a přibližování funguje buď dotykem dvou prstů na displeji, podobně jako na mapách, nebo posuvníkem. Za tuto možnost bych se přimlouval u všech telefonů, pokud by spoušť nebyla na těle. Z čeho jsem radost neměl, je chybějící možnost vypnout zvuk závěrky. Místo toho lze nastavit jiné pazvuky. Nepomůže ani systémové ztlumení.

Vyvozovat závěry bude v tomto případě jednoduché. LG se s nástupcem Optimus 2X dostal o krůček dále, nicméně stále je zde několik velkých a podstatných nedostatků. Pokud kupujete telefon kvůli jeho výkonu, budete potěšeni i rozčarováni zároveň. V obrazové kvalitě dnes nic lepšího nenajdete, ale již příští rok přijdou zařízení s FullHD panely, což bude teprve terno. V oblasti designu moc vymýšlet nejde, zde si zaslouží LG pochvalu, a to hlavně za zachování slotů pro SIM a microSD karty. Kdo však očekává nějaké hojné používání, ten ať se připraví na nošení nabíječky. V této oblasti Optimus 4X HD přeborník opravdu není. Ani fotoaparát nepřesvědčil. Není to podmínka pro úspěšnost, ale přeci jen se v této cenové kategorii očekává nadprůměr. Pokud jste odhodláni všechny nedostatky překousnout, budete mít z telefonu radost, dokud nenarazíte na jeho limity.

Graf ceny produktu LG P880 Optimus 4X HD poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Resi se nejak ten snizeny vykon pri zahrati ?? jsem zaskocen tim, ze takovyto telefon mi nezvlada hladkz chod her jako heroes of order and chaos

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat