Jolla Sailfish OS na delším videu s procházkou systému

Jolla Sailfish OS na delším videu s procházkou systému
2012-12-30T12:03:35+02:00
• 30. 12. 2012
4

Nejmladší systém, který zavítá do mobilního světa, ještě nenajdeme na konkrétním zařízení, ale to nijak nevadí. Již jsme měli možnost vidět Sailfish OS od společnosti Jolla, ale tentokrát se ukazuje na delším a detailnějším videu. K demonstraci byl použit mobil N950 od Nokie, ale ve výsledku se nikdy oficiálně nebude prodávat s tímto systémem. Slouží výhradně jen pro demonstraci. I tak se jedná o nádhernou ukázku plynulosti.

Samotný systém na mě z videa působí velmi intuitivně a nemyslím si, že by mi trvalo nějak dlouho se s ním seznámit. Nejvíce mě zaujala kompletní absence navigačních tlačítek. Ještě nedávno se jednalo o celkem ojedinělou záležitost, ale například u Nexus zařízení jsme si mohli zvyknout na chybějící hardwarová tlačítka. I tak se stále nacházejí v systému. Sailfish OS nabízí zajímavou možnost ovládání pomocí gest.

Ta jsou ukryta v celém systému. Na prvních snímcích jsem si osobně myslel, že systém bude mít widgety, ale z tohoto videa je vidět, že se jedná o spuštěné aplikace a jak sami uslyšíte, tak se jedná o pravý multitasking. Další zajímavostí, která mi utkvěla v mysli, je samotný styl práce s aplikacemi. Plynulost a jednoduchost. Tak bych tento systém mohl popsat. Nyní se sami podívejte na celkem detailní video, které ukazuje přednosti systému Sailfish OS.

V tuto chvíli si musíme počkat na první oficiální zařízení, ale již nyní víme, že se zapojí minimálně jeden operátor. Dovolím si tvrdit, že tento systém založený na MeeGo má lepší budoucnost než Firefox OS. Možná je to silné tvrzení, ale ve výsledku rozhodne zájem zákazníků a vývojářů. Co myslíte vy? Uspěje?

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Nečekal bych, že to bude představovat Sean Connery(hádáno podle hlasu). :-))

Lukáš Sladký

30. 12. 2012, 16:16

Pochybuji, že se dokáže v dnešní době prosadit…

Pro někoho, kdo nechce vendor-lock Apple a MS a nemá rád ani Google je to ideální řešení. Mám N9 a jsem s ní velice spokojen .. Zcela použitelné pro běžného uživatele. :)

Aneb jinak:
to, že nevíte k čemu je to dobré neznamená, že to není k ničemu dobré. Tohle už tu bylo s tablety. Halda lidí nechápala k čemu je to dobré. A jiná halda lidí to ví a použije to. :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat