Ve Velké Británii odstartovalo LTE, nikdo jej nechce

Ve Velké Británii odstartovalo LTE, nikdo jej nechce
2012-11-06T13:15:11+02:00
• 6. 11. 2012

Přípravy na spuštění LTE se v Evropě chýlí ke konci a v posledních měsících už začíná ostrý provoz. V České republice si na plnohodnotné LTE počkáme ještě minimálně půl roku, ovšem ve Spojeném království jsou o pár kroků dál. Místní poskytovatel služeb Everything Everywhere, který vznikl spojením společností T-Mobile a Orange, 30. října uvedl pilotní provoz LTE v jedenácti městech.

Jejich LTE síť běží v pásmu 1 800 MHz, tedy ve stejném jako testovací síť O2 v Jesenici u Prahy nebo také T-Mobilu v Mladé Boleslavi, jejíž spuštění se očekává během následujících týdnů. Jedenácti vyvolenými městy jsou Londýn, Manchester, Bristol, Birmingham, Cardiff, Edinburgh, Leeds, Liverpool, Sheffield, Glasgow a Southampton, přičemž do konce roku se tento seznam ještě rozšíří o další lokality.

Nikdo 4G momentálně nechce

S novou sítí přichází i velké investice do infrastruktury a v případě LTE to jsou investice skutečně zásadní. Navíc výhodnost v pásmu 1 800 MHz není zrovna nejlepší, ovšem na plně konkurenčním britském trhu to vůbec nevadí. Hned po spuštění si ovšem EE nasadil poměrně vysoké ceny. Pokud čekáte něco v českém stylu, tak budete zklamáni. Nejnižší datový tarif s 500MB FUP stojí 36 liber (1 080 Kč) a k těmto datům dostanete i neomezené volání a SMS.

Většina Britů tento tarif ovšem nechce, je moc drahý. Zákazníci totiž mají možnost při využití 3G získat neomezené SMS, volání i data za 30 liber (900 Kč), což prakticky všem vyhovuje. Na otázku, jestli si 4G tarif pořídí, Jermaine Bonjesi odpověděl: „500 MB pro mě není dost, protože si rád stahuji písničky různých umělců a jsem stále na Facebooku a Twitteru. Nechci platit více jen kvůli rychlosti, 3G mi bohatě stačí.“

Další dotázanou byla Sophie, která řekla: „Myslím si, že 4G by bylo mnohem užitečnější pro lidi žijící na venkově, kde je internet pomalejší. „

První pokusy o 4G tedy nejsou moc úspěšné. Otázkou zůstává, jak by to dopadlo v naší domácí zemi, kde většina lidí sní alespoň o nabídce neomezeného volání a SMS + 500MB dat za 1 000 Kč. Jediné v co teď můžeme doufat, je aukce kmitočtů a postupný nástup virtuálů na náš trh. Zatím si tedy o takovýchto nabídkách můžeme nechat jen zdát. Zatím.

Zdroj: bbc.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat