Summly – inteligentní shrnutí článku od 17letého vývojáře

Summly – inteligentní shrnutí článku od 17letého vývojáře
2012-11-02T15:40:25+02:00
• 2. 11. 2012
2

Co kdybyste mohli shrnout novinové články do několika málo vět, takže byste mohli snadněji získat svou denní dávku informací na cesty? Mohli byste skončit u Circa, aplikace která byly vypuštěna v půlce října a která převádí současné události do seznamu důležitých faktů. Je jednoduché procházet novinky v Circa, jelikož jsou shrnuté do citací, faktů a stručných originálů pocházejících od editorů. Ale co kdyby…

Co kdyby zprávy nebyly sumarizovány editory Circy, ale místo toho by byly napsané pomocí “robotů”, kteří dokáží rozeznat nejdůležitější části textu v jakémkoliv článku? Na to je tady Summly. To odstartovalo 1. 11. pro iPhony, pro generaci, jenž je zvyklá konzumovat mobilní zprávy, pro ještě nenasytnější, než na které cílí Circa.

Založená 17letým Nickem D’Aloisiem, Summly používá kombinaci zpracování přirozeného jazyka a “raketové vědy” od známých vědců ze Stanfordského Výzkumného Institutu (SRI) pro určení toho nejdůležitějšího v každém článku. D’Aloisio odešel ze školy, aby se mohl naplno věnovat Summly – stal se tak nejmladší osobou, která získala VC funding (když mu bylo 15 a když bylo Summly na začátku vývoje).

Na iPhone 4/4S s 3.5” obrazovkou se vejde přibližně 300 až 400 znaků, na 4 palcovou obrazovku iPhonu 5 se jich vejde o něco víc. Hlavním účelem shrnutí je dostat ze článku to, co budete chtít vědět , bez nutnosti skrolování. “Myšlenka skrolování je strašná,” říká D’Aloisio, “a v Circa používají editory na psaní obsahu, to my ale neděláme.” Místo skrolování se pohybujete skrz shrnutí článků pomocí gest, které které jsou v aplikaci Flibboard na iPhonu. Dvojitým kliknutím na titulku článku se zobrazí krátké shrnutí a při přetažení dolů se zobrazí celý článek. V případě, že chcete článek sdílet, dlouze na něm podržíte prst a zobrazí se k tomu určené.

Summly není webový prohlížeč článků. Obsahuje články z tuctů ručně vybraných zdrojů, které spadají do několika populárních kategorií jako třeba Business, Umění a design nebo Volby 2012. Zdoje, které spadají do více kategorií, jsou zastoupeny pouze kategoriemi, které jsou v současné době, přítomny v Summly. Každá z těchto kategorií získává nový obsah v pravidelných třicetiminutových intervalech. Rovněž si můžete nastavit kategorii pro specifická slova. Ty jsou poté aktualizovány co hodinu. Rovněž si v každé kategorii můžete vybrat zdroje, od kterých nechcete žádné další články.

Om Malik píše: “Shrnutí jsou obecně velmi přesná, ale dost často se vyskytují takové nesmysly, až sebou trhnu.” Malik má pravdu, shrnutí v aplikaci jsou srozumitelné věty, ale ty jsou získány z článku bez poskytnutí jakéhokoliv dalšího kontextu mimo titulků. Proto často zní nesouvisle a neprůkazně. Circa možná není nabitá umělou inteligencí a zpracováním přirozeného jazyka, ale poskytuje “shrnutí” která je mnohem snazší pochopit.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

Michal Král

3. 11. 2012, 5:05

Bez možnosti přidat vlastní zdroj je to nepoužitelné.

Škoda, že ani jedna aplikace není na android :(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat