Qualcomm předběhl Intel

Qualcomm předběhl Intel
2012-11-15T15:47:17+02:00
• 15. 11. 2012

Na poli návrhů a výroby čipů ještě donedávna kralovala společnost Intel, ale to se mění. S příchodem úsporné architektury ARM a větším důrazem na integrované čipy se na pomyslnou první příčku dostává firma Qualcomm. Budeme-li mluvit o tržním kapitálu, tak ve prospěch Qualcommu ztrácí Intel 5 miliard dolarů. Tržní kapitál, který je definován jako počet akcií vynásobený cenou akcií, se u společnosti Qualcomm nyní pohybuje na rozmezí 105 miliard dolarů.

Existuje několik důvodů, které vedly k tomuto zvratu. Někteří mluví o Post-PC éře, která měla vyústit v roce 2010. Počítače se prodávají stále, ale statisticky už to není to, co bývalo. Naopak obrovský rozvoj zažívají mobilní zařízení, jako jsou chytré telefony, tablety, a trh s notebooky. Tímto se zmenšuje oblast, na kterou se zaměřuje Intel, a na druhou stranu Qualcomm je teď v období fenomenálního růstu.

Velkou výhodu získal Qualcomm v roce 2008, kdy mezi prvními začal nabízet hotovou platformu Snapdragon, která v sobě ukrývá kompletní balíček modulů a čipů, známý také jako SoC, neboli System on Chip. To byla a je velká výhoda pro výrobce mobilních telefonů, kteří dostanou funkční celek pod nos a zkrátí se tím doba pro uvedení na trh.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat