Pozor na root – pokud jej nepotřebujete, nedělejte ho

Pozor na root – pokud jej nepotřebujete, nedělejte ho
2012-11-12T09:28:12+02:00
• 12. 11. 2012
11

Spousta nových majitelů smartphonů se snaží o root zařízení bez vidiny jakéhokoliv užitku. Někteří uživatelé potřebují aplikaci, která jej nutně vyžaduje, a většinou jsou si vědomi, co dělají. Samozřejmě tu je další skupina, která se chce zbavit verze Androidu od výrobce a ihned se snaží nahrát nějakou komunitní verzi.

Bohužel si musíme přiznat, že je tu i skupina jedinců, která dělá root na svém zařízení bezdůvodně. Zvýšení si práv na zařízení je samo sobě velmi nebezpečný krok, o kterém se málo mluví. Nyní se objevil další příklad, který je tak trochu hrozbou, ale také ukázkou toho, že i nedomyšlenost nějaké aplikace vás může poškodit, pokud máte root na Androidu.

Daný problém se týká aplikace S Memo od Samsungu a můžeme jej vzít jako názornou ukázku a důvod, proč nedělat root na smartphonu. Vývojáři této aplikace nedomysleli způsob ukládání dat ve smartphonu. Problém byl objeven vývojářem a moderátorem XDA Developers, jehož uživatelské jméno je graffixnyc. K nalezení závažné chyby potřeboval na Samsungu Galaxy S 3 jen root a SQL editor. Zjistil, že aplikace S Memo si uchovává informace o účtech v nešifrované podobě. Bohužel jsou uloženy do jednoho souboru, a to i s hesly.

Standardně k tomuto souboru bez rootu nemáte přístup, ale i tak se jedná o ukázku toho, že není dobré si s něčím takovým zahrávat. Navíc je to jen příklad toho, že ani vývojáři nejsou neomylní. Otázkou tedy je, kolik existuje podobných aplikací, které si takto uchovávají data? To nikdo neví.

Dostáváme se opět k otázce bezpečnosti Androidu, ale můžete si vždy všimnout, že ani jedna chyba nebo možnost prolomení není  úplně jednoduchá. Vždy je zde nutnost splňovat několik předpokladů, které se opírají o root nebo speciální nastavení smartphonu. Samozřejmě je zde i druhá strana, kde se skrývá nebezpečí. Tím samozřejmě myslím aplikace přímo v Google Play Obchodu, ale zde víte o tom, co aplikace umožňuje a co chce. Takže se opět odpovědnost přesouvá na uživatele. Mnozí se asi budou přít, že by s tím Google měl  něco dělat a zřejmě bude, jen se musíme chránit i my sami.

Pokud se podívám na svá zařízení, tak dnes jakožto uživatel nepotřebuji root. Najdou se situace, kdy je potřeba, ale raději ani zde nyní nepřekračuji tuto hranici. Jak jste na tom vy? K čemu potřebujete root? Musíte jej mít?

Zdroj: forum.xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

ano,musíme mít root :-)

Martin Václavík

16. 11. 2012, 15:35

Nechápu vůbec ten nadpis :D…z článku mám dojem, že root je naopak vhodný pro vývojáře, protože našli chybu, na kterou Smažung lajdácky zapomněl nebo o ní ani nevěděl. Navíc root je téměř nutnost pro toho, kdo chce custom ROM nebo kernel. Nic jiného mu nezbývá. Root je velice dobrá věc, ale člověk musí vědět, co dělá :)

David Pavlík

12. 11. 2012, 21:21

Lze nastavit PIN pro superuser povolení.

Root mam ale neni to nutnosť, dôvod prečo som to urobil bolo to že som potreboval flashnut romku a kôli nejakým APK ako napr. setCPU, ramManager, TitaniumBackup, LuckyPatcher, apod.

Dělal jsem root na mém bývalém zařízení a to především kvůli příliš malé interní paměti. Pár rootových věcí se mi fakt líbilo, ale nepovažuji to za takovou nutnost. Na současném telefonu root nemám a ani ho neplánuji.
Jinak to co je popsané v článku je jasně chyba Samsungu.

Osobně se také domnívám, že dávat na telefon root jen proto, že se to nosí je hloupost. Jak zde ale zaznělo, funkce root se vždy uživatele ptá, pokud potřebuje plný přístup do systému. Je to jako na linuxu, když  provádí zákroky, které potřebují oprávnění roota, vždy si rozmyslím, jaké to může mít následky. Celé to je to vždy o uvědomělosti uživatele. Pokud o tom vím málo, nebo nic, nepouštím se do toho. 

Ondro Mikláš

12. 11. 2012, 12:05

no ja mám root len kvôli flashovaniu romiek (nechce sa mi čakať na oficiálne updaty), kvôli backupu (Titanium Backup) a kvôli Cerberusu (aby to odfotilo každého človeka, ktorý sa pokúsi odomknúť môj telefón, plus iné bezpečnostné vychytávky

tak je trebas napriklad na widgetdroid pokud vam maji fungovat nejake prepinace spravne to musite mit a hodne veci to ulehcuje. a odemceni bootloaderu je prvni vec co udelam. protoze tento krok potrebuje wipe tak je lepsi to udelat v den koupe a ne az pak co je telefon plny dat a pridela to prace zbytecne. ovsem souhlasim pokud jen pisu volam a cumin na facebook a clovek je neposkvrnen rozumem by to nemel delat.

Tadeáš Kříž

12. 11. 2012, 10:28

Pokud aplikace potřebuje root, vyskočí hláška „Povolit / Zamítnout“, takže to svým způsobem popírá druhou polovinu článku.

Přemysl Vaculík

VIP 12. 11. 2012, 10:45

To je jasné, ale představ si situaci, kdy mobil s rootem od kolegy nebo někoho jiného je na stole a na chvíli na něj nebude dávat pozor. V horším případě bude znát gesto z displeje a pak mu stačí nainstalovat SQL editor a podívá se do výše zmíněné aplikace. Hned má vše, co potřeboval. Je to malá pravděpodobnost, ale je. Root prostě není bezpečná záležitost a neměl by ji někdo dělat jen tak, že může.

Pak to ale vyřeší nastavený pin pro právo SU, jak tu již bylo jednou zmíněno.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat