Nexus 10 – mobilní zobrazení prostě sedí

Nexus 10 – mobilní zobrazení prostě sedí
2012-11-11T11:36:15+02:00
• 11. 11. 2012
4

DevFest je zvláštní událost, která již neslouží jen vývojářům. Kdokoliv se mohl přihlásit a zajít se podívat na skvělé přednášky. Z mého pohledu si tam každý mohl najít to své bez ohledu na to, jestli se někdy zajímal o vývoj. Osobně jsem si odnesl z celé akce velmi zajímavé informace, ale největším potěšením bylo, když jsme si mohli pohrát přímo s nejnovějšími hračkami od Googlu.

Nexus 4 je velmi zajímavé zařízení, ale pro mě tak trochu nudné. Byť se zalíbilo našemu redaktorovi Václavovi Pavlínovi. Nexus 10 je ale jiná písnička. Zde jsou mé postřehy z chvil, kdy jsme si mohli natočit rozhovor s Richem Hydmanem, a pak jsme se následně z jeho úst dozvěděli více informací kolem tohoto největšího Nexus tabletu.

Hardware

Toto téma je samo o sobě zajímavé, jelikož Samsung do Nexusu 10 vložil to nejmodernější, co v tu chvíli měl. První věcí, které si všimnete (nebo spíše nevšimnete), jsou pixely. Tak dokonalý obraz jsem neviděl v celém svém životě. Mohl jsem jen konstatovat, že jsem neviděl ani jeden pixel. Mám již zkušenosti s iPadem 3, ale zde byl zážitek ještě více umocněn. Musím si i tak položit otázku, jestli rozlišení 2560 x 1600 pixelů není trochu moc.

Když jsem si tento kousek potěžkal, tak mě překvapila jeho váha a její rozložení. Na mě poměrně těžší zařízení, ale nejedná se o nějakou hrůzu. Dokázal bych si představit i delší práci, ale na držení v jedné ruce po delší čas to opravdu není. Na druhou stranu jsem byl velice potěšen úpravou povrchu na zadní straně. Nemám rád úplně plastová ani kovová zařízení, ale zde na mě Nexus 10 působil pevným dojmem s příjemnou gumovou úpravou, která rozhodně jen tak nevyklouzne z ruky. V celkovém pohledu mohu říci, že se konstrukčně toto zařízení povedlo.

Pokud bych se měl zmínit o výkonu, za tu chvíli nebylo možné poznat, jak vysoký opravdu je. Nic se nesekalo, vše bylo plynulé a asi se nesetkáte s pocitem, že byste chtěli větší výkon. Byť toto zařízení není nejvýkonnější na trhu, ale i tak má síly na rozdávání. Nyní se již podívejte na video, kde si můžete prohlédnout Nexus 10. Bohužel jsme na kameru nemohli zapnout displej, ale něco málo jde vidět.

Android 4.2

Mnoho z nás si ztěžovalo už u sedmipalcového tabletu Nexus 7, že má mobilní verzi systému, neboli mobilní UI. Osobně jsem to nevydržel a ihned jsem tam vkládal to pravé tabletové. U něj jsem stejně nevydržel a přešel jsem zpět na to, co Google zvolil jako nejlepší variantu. Nexus 10 se nyní přidává k Nexusu 7 a má také mobilní zobrazení. Aspoň co se týče základního rozložení navigačních prvků. Bohužel jsem jej nemohli zkoumat natolik dlouho, abych si dokázal prolézt celý systém.

Chvíli jsem si říkal, proč do 10palcového tabletu dali mobilní UI. Rich Hyndman nám to osobně vysvětlil tak, že nechtějí, aby si uživatel musel při koupi třeba celé rodiny Nexus zvykat na dvě různá prostředí. Jednoduše řekl, že je to kvůli konzistentnosti. Chvíli jsem mu nevěřil, ale můj názor se velmi rychle změnil.

V současnosti mám Galaxy Nexus a Nexus 7. Obě zařízení mají stejné mobilní zobrazení a jakmile jsem si vzal do ruky Nexus 10, pochopil jsem, jak to Google myslí. Nemusel jsem si vzpomínat na to, kde je u tabletového zobrazení notifikační lišta nebo navigační prvky. Jednoduše jsem prstem přejel shora dolů a hned se zobrazila. Android 4.2 má ve skutečnosti dvě takové lištičky. Ta běžná je na levé straně a na pravé se nachází rychlé volby, které mi chyběly u čistého Androidu. A kde jsem hledal navigační prvky? Přece dole uprostřed.

Takže z tohoto pohledu mohu dát Googlu opět zapravdu. Nevěřil jsem, ale mobilní UI se hodí. O nic nepřicházím a navíc mohu ovládat všechna zařízení jedním stylem. Zde bude opět platit, že dokud neuvidíte a neosaháte, tak nejspíš neuvěříte.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jack Rozparovac

3. 12. 2012, 19:31

ahoj, chtěl bych se zeptat jestli se bude prodávat i u nás hodně se na něj těším :D  , předem děkuji za odpověď

Přemysl Vaculík

VIP 3. 12. 2012, 19:35

U nás se zřejmě v prodeji neobjeví, aspoň tak mluví naše zdroje.

Michal Kristín

11. 11. 2012, 21:38

Vdaka za zhrnutie, konecne Android tablet, ako ma byt. Akurat sa stale nevie, kedy bude uvedenie na slovensky a cesky trh. Snad to stihnu este tento rok..

David Górny

11. 11. 2012, 20:53

Díky, za pěkné představení. Nevíte někdo jestli Google plánuje nějakou originální klávesnici či dock? Ten 6ti pinový konektor by tomu nahrával…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat