Nexus 4: Kdo neviděl, neuvěří

Nexus 4: Kdo neviděl, neuvěří
2012-11-11T10:00:54+02:00
• 11. 11. 2012
16

DevFest pro mě byl velmi výjimečný. Kromě toho, že jsem si poprvé vyzkoušel rozhovor (sice krátký, ale rovnou v angličtině) a prezentoval jsem aplikaci Dotekománie na GUGCampu, měl jsem na after párty možnost pohrát si pořádně s telefonem Nexus 4. A mám k tomu jediné slovo (možná už jste ho někde slyšeli): Awesome!

Na párty po DevFestu jsem velmi živě diskutoval s Nickem Butcherem a Richem Hyndmanem. Mimo jiné jsme srovnali Galaxy Nexus a Nexus 4. Doufám, že pánům nezavařím, když své pocity podrobně popíšu.

První, co vás naprosto ohromí, je displej. Černá je jasně lepší na Galaxy Nexu, ale ve všem ostatním s převahou vede Nexus 4. Bílá je skutečně bílá, žádný šum z Pentile matice, skvělé barvy. Displej v Nexu 4 je o několik desítek pixelů širší a je to na něm poměrně dobře vidět. Když na něj kouknete, působí obrovsky. Telefon je přitom ale v podstatě stejně velký jako Galaxy Nexus.

Pokud jste na fotkách měli pocit, že zadní část Nexu 4 je ošklivá a podivná, asi vás zklamu. Spletli jste se. Je krásná. Žádná diskokoule se nekoná. Na zadní straně jsou jen velmi decentní lesklé tečky, které působí jako malinké diamanty. Celková konstrukce působí velmi bytelně a odolně. Samozřejmě je otázka, jak moc odolné je Gorilla Glass, kterým je telefon pokryt (tentokrát z obou stran). V horní straně je Nexus 4 o něco tlustší než Galaxy Nexus, ale jelikož mu dole chybí brada, v podstatě se to srovná. Po jeho představení jsem říkal, že je to nudný telefon. Po těch několika minutách musím říct, že jsem se pletl.

Android 4.2 přináší opravdu velmi zajímavé funkce s velkým důrazem na bezpečnost. Víme, že jsou v něm widgety na zamykací obrazovce. Co jsme ale doteď přesně nevěděli je, že když máte třeba jako widget fotoaparát, nedostanete se do galerie. Můžete fotit, ale nemůžete prohlížet další fotografie. Stejně tak v případě kalendáře či mailů. Vidíte obsah widgetu, ale pro přístup dál musíte zadat PIN/gesto, pokud je máte nastaveny. Pořád si nejsem jistý, že bych chtěl mít třeba maily nebo zprávy na zamykací obrazovce, ale když budu vědět, že se nikdo nedostane přímo do nich, rozhodně se o tom dá uvažovat.

Za tu chvilku jsem samozřejmě nemohl poznat, jestli se 2 GB RAM nějak výrazně projevují na chodu systému (navíc to byl Android 4.2), ale podle slov Nicka Butchera je to rozhodně znát. Zatím prý nezažil, že by se telefon zpomalil, nebo se třeba jen mírně seknul při spouštění aplikace. A já tomu věřím, protože jsem si vyzkoušel spouštět a ukončovat aplikace a dělo se to bez jediného zaškobrtnutí. Stejně tak přepínání aplikací bylo neuvěřitelně rychlé.

Ta nejzajímavější část LG Nexus 4 se ale skrývá na zadní straně v rohu – fotoaparát. Nikdy jsem neviděl takové fotky z mobilního telefonu. Je mi líto, že vám je nemůžu ukázat, ale bylo to úžasné. Noční fotka Prahy byla perfektně ostrá a v podstatě bez šumu (nevím, jak by dopadla ve srovnání se zrcadlovkou, ale ve srovnání s Galaxy Nexus a iPadem Mini tam vlastně žádný šum nebyl). Funkce Photo Sphere je už profláklá, ale ani tak asi nikoho z nás nenechá chladného. HDR fotky už tak zřejmé být nemusí, ale jedná se o skvělou věc.

Pokud nyní váháte mezi Galaxy Nexem a LG Nexus 4, můžete s tím přestat. Přestaňte o tom uvažovat a kupte si Nexus 4. Kdybych teď sháněl telefon, určitě bych si koupil Nexus 4. Telefon skvěle padne do ruky (do mé), je neuvěřitelně rychlý (opravdu je viditelně rychlejší než Galaxy Nexus), má výrazně lepší výdrž, perfektní displej a nejlepší foťák, jaký jsem v telefonu zatím viděl. Snad se na mě nebudou fanoušci Applu zlobit, když si půjčím jejich názvosloví. Je to prostě awesome, incredible, gorgeous, amazing, crazy, great … thing.

A na závěr pro vás máme video natočené ještě na DevFestu. Nebylo nám dovoleno telefon na kameru zapnout, takže nabídneme jen vnější vzhled a rychlý komentář z prvních dojmů.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Jan Polášek

12. 11. 2012, 16:08

Pod tohle se můžu podepsat, sice jsem ho měl v ruce jen pár minut, ale i tak.. zkoušel jsem zapnout postupně všechny aplikace, abych ozkoušel, zda-li se alespoň jednou sekne… nikoliv.

Ty záda opravdu nakonec vypadají dobře, to jak je zobrazovaný (jako diskokoule, respektive diskoplacka) není v reálu většinou vůbec vidět, ty odlesky jsou minimální a jediné co trošičku kazí dojem je LED diodka pod foťákem. Jinak je to opravdu krásný telefon

 Bude možné připojit Flešku ? vím že to u galaxy nexus nešla těch 16gb je docela pro mě málo

Vladimir Rychlik

11. 11. 2012, 15:36

 u galaxy nexusu sa to dalo, ale bolo treba mat root a nainstalovanu aplikaciu chainfire, dufam, ze to bude minimalne rovnake aj teraz s nexusom od lg, kedze som pred 3 dnami moj galaxy nexus predal a idem do noveho nexusu :)

minimalne rovnako ako na Galaxy Nexuse s aplikaciou StickMount http://goo.gl/Rh5EV

No mě teda fascinuje, že přisvetlovací dioda je v rámečku a objektiv fotoaparátu splývá se zády telefonu… :D

Vojtěch Míček

11. 11. 2012, 13:02

Taky se divím, dokud nebyla fotka s oddělaným krytem, jsem tomu nechtěl věřit.

Zná někdo důvod?

Ondřej Súkup

11. 11. 2012, 17:22

 Design a GorilaGlass i ze zadu , takže rriziko poškrábání je dost minimální

Jaroslav Dušek

11. 11. 2012, 11:08

Tak nexus 4 používá fotočip od sony a mám dojem že by měl mít i Exmor R a jestli si vyhráli na samotném softweru tak věřím že to bude pecka vždyť stejný čip využívá i nový iPhone :-D

Marek Pulpán

11. 11. 2012, 12:26

Je nekde odkaz co za streva jsou v telefonu? Treba i jaky HW se stara o zvukovy vystup?

Jaroslav Dušek

11. 11. 2012, 12:32

Stačí si zjistit co má LG OPTIMUS G protože to jsou totožné zařízení po stránce HW a ty už sou známa. A když nevíš stačí se zeptat strejdy GOOGLU :-D

Jaroslav Dušek

11. 11. 2012, 13:47

No tak to nepodporuje LTE ale jinak je to Géčko v jiném kabátě

tu mas podrobny vypis komponentov… http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1964850

Jan Polášek

12. 11. 2012, 16:05

Já to Mišákovy říkal, ale neposlouchal, měl ho v rukou těsně přede mnou a z toho, že Hyndman říkal, ať nikdo nenahrává, si nic nedělali

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat