Metro: Dlaždice jsou in, ale mají své mouchy recenze

Metro: Dlaždice jsou in, ale mají své mouchy [recenze]
2012-11-15T07:30:09+02:00
• 14. 11. 2012
9

Společnost Microsoft, tvůrce a jádro vývoje systému Windows, se v poslední verzi systému rozhodla tak trošku zaexperimentovat a dočkali jsme se nové nabídky Start. Nejprve se jmenovala Metro, ovšem tento název byl později změněn na Windows 8 Apps. To ovšem nic nemění na tom, že Startu říkáme pořád Metro.

Metro je rozporuplné. Jedni ho milují, druzí by se ho nejraději zbavili. Já patřím mezi skupinku milovníků a v tomto článku bych rád vyzdvihl důvody, proč ho mám mnohem raději než Aero.

Nedokáži pochopit lidi, kteří Metro nemají rádi jen proto, že se jim nelíbí po straně grafiky a nejvíce mne udivují názory typu: „Je to úplně jiné, nechci to.“ Je pravdou, že Metro je něco nového a snaží se být prostředím pro tablety a zároveň pro zařízení, která nemají dotykové displeje. A zároveň přiznávám, že pro myš není Metro zrovna přívětivé a Microsoft musí na této stránce ještě zapracovat.

Synchronizace na 100%

Metro přineslo nový rozměr do Windowsů. Díky aplikacím Kalendář nebo Mail si můžete synchronizovat veškeré své kontakty, události a e-maily s jinými účty (Google, Yahoo). Ve výsledku vám přijde e-mail do schránky a v pravém horním rohu Windowsu se vám ihned zobrazí upozornění. Tuto vlastnost oceňuji hlavně proto, že nyní nemusím vytahovat svůj mobil, když si chci přečíst nejrychleji e-mail. Vše mám prostě po ruce.

Široký potenciál

Pár týdnů po uvolnění Windows 8 se Windows Store začíná naplňovat a mezi nejpovedenější aplikace řadím například Google Search. Aplikace nabízí možnost vyhledávání, které je rychlé a komfortní, a ona rychlost přístupu k informacím je dle mého názoru cílem Microsoftu. Pokud se koncept Metra osvědčí, tak plocha brzy zmizí, ať chceme, nebo ne. Navíc s postupným vývojem technologií bude za pár let většina monitorů dotykových a zařízení typu Microsoft Surface se stanou běžnou věcí. Multitasking tak dosáhne nového rozměru.

Ideální systém pro seniora začátečníka

Znáte to – váš (pra)rodič se jednoho krásného dne rozhodne pořídit si počítač. Prvním krokem k úspěchu je výběr počítače, který nechá na prodejci, nebo v lepším případě na vás. V případě, že zvolíte Windows, tak osmičky jsou právě to nejlepší řešení a důvodů je dost.

Metro je plné čtvercových resp. obdélníkových dlaždic, které jsou dostatečně veliké i pro člověka se zhoršeným viděním. V případě, že si váš dědeček bude chtít prohlédnout fotografie ze své nedávné oslavy sedmdesátin, bude pro něj jednodušší kliknout si v Metru na aplikaci Fotky, než aby si zvolil plochu, následně otevřel průzkumník souborů, ve kterém by ještě musel najít danou složku. A podobně to může fungovat s hudbou, vyhledáváním nebo se Skypem.

Starého psa novým kouskům nenaučíš

Jeden z největších problémů nových Windows a Metra samotného je nedořešenost. Hned před prvním přihlášením jsme nabádání k tomu, abychom přesunuli myš do horního rohu. Člověk, který je zvyklý používat počítač k surfování po internetu nebo k hraní her, nemá šanci pochopit pointu tohoto gesta bez dalších instrukcí jiné osoby.

Dalším z mnoha trnů v mém oku je vypínání. Při úplně prvním spuštění jsem marně hledal tlačítko vypnout, a to jsem si ještě před samotnou instalací systému prohlížel několik instruktážních videí. Intuitivně jsem tedy hledal v Metru a po pár minutách jsem zjistil, že počítač lze vypnout, když se odhlásím z uživatelského účtu. To se aspoň nezměnilo. Po několika týdnech jsem následně zjistil, že to jde i přes nabídku Nastavení, kterou jsem objevil čistě náhodně.

Další novinou je položka Nastavení, tedy část ovládacích panelů s designem Metra. Ptám se proč? Co vedlo vývojáře k rozdělení jednotných ovládacích panelů do dvou na sobě nezávislých kategorií? Když jsem si na Windows 7 chtěl vypnout řízení uživatelských účtů a změnit avatara, šel jsem do ovládacích panelů. Nyní to již není správná cesta a pro změnu avatara musím do nastavení Metra. Je to snad ukázka snahy Microsoftu zmást uživatele?

Visty, které nepadají

S nadsázkou bych Windows 8 přirovnal k Windows Vista (nebo jak rád říkávám betě Windows 7, za kterou si Microsoft nechal zaplatit). Samotný koncept Metra je úžasný a redmondská společnost si toho je vědoma. Cesta pro vývojáře je otevřená a teď to chce jen svůj čas. Na neduhy systému se dá po dnech, týdnech nebo měsících zvyknout a po půlroku používání Windows 8 mohu říct jen jedno – neměnil bych za nic. Ovšem bojím se toho, že společnost nepřijme Windows 8 moc pozitivně už kvůli mnoha změnám. Je to o zvyku a dříve, nebo později se prostě budeme muset všichni přizpůsobit, pokud budeme chtít zůstat u Windowsu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

je to tak, at chceme nebo ne… ja uz bych také nemenil, navíc, instaloval jsem win 8 moji mamce na notebook a co se nestalo – umi importovat fotky, napsat email, chatovat s prateli, proste se konecne naučila používat pocitac se vsim vsudy, rozhodne je to daleko jednodussi a privetivejsi nez předchozí verze Windows.. :)

takze pro stare a pocitacove  malo gramotne lidi je to super. a pro ostatni zustava tedy jen nejake male zrychleni nacitani pokud ovsem instalujete nacisto a pomoci aktualizace kde tato vyhoda pada jak jsem pochopil z diskuzi… neboli cekat na dalsi verzi kde se cely vyvoj nesoustredil prevazne na podporu tabletu a provazani s telefony.

Nejak nechapu poznámku „nejake male zrychleni nacitani pokud ovsem instalujete nacisto a pomoci aktualizace kde tato vyhoda pada …“ Windows 8 oproti Windows 7 jsou rychlejsi stále :) Navíc pocitacove gramotny clovek o nic neprichazi, porad jsou to Windows s dektopovou plochou a vsemi moznostmi… Pro starsi a neznale je to velice privetivy systém..

na forech pisou ze oproti 7 nabihaji rychleji 8 a spousteni nejakych app je rychlejsi a rychlejsi pripojovani wifi k siti. ale toto plati pry jen pro cistou instalaci. kdyz si clovek koupi levny update tak to ma za nasledek ze zrychleni nejde moc uz postrehnout. proste rychlejsi bude vzdy kdyz se puvodni program odinstaluje a novy nainstaluje ciste nez kdyz date update.

Jan Polášek

14. 11. 2012, 18:16

i s tím updatem se dá udělat čistá instalace, stačí jen si od toho upgrade manageru nechat na flashku udělat instalační médium. 

Já to tak udělal a tudíž mám krásně rychlé a čisté windows 8

 Instaloval jsi na zformátovaný disk?

to je zase nějakej „zaručenej“ blábol… Instaloval jsem jak čistou instalaci, tak upgrade z Windows 7 a oba systémy běhají rychleji než sedmičky a oba srovnatelně, rozhodně nemůže být řeč o tom, že „upgradované“ sedmičky jsou něco jiného než „čisté“ osmičky… hloupost… a co to vůbec je „levný update“? On je i nějakej dražší, kterej běhá rychleji? :)

ne ted je v akci prece za 700 nejak do konce prosince pak to bude stat vic

ne.. ted je update za 800, se slevou v akci je za 390, plati to do konce ledna 2013. pak budou jiné ceny, to ano, ale systém to bude porad stejny.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat