Jolla Sailfish OS – tichý následovník MeeGo?

Jolla Sailfish OS – tichý následovník MeeGo?
2012-11-22T10:30:38+02:00
• 22. 11. 2012
5

Když Nokia představila model N9 se systémem MeeGo, svět jásal, že se objevil odvážlivec, který to chce zkusit s originálním designem a vlastním systémem. Bohužel jsme byli nedlouho na to zklamáni, jelikož se finský výrobce rozhodl celý projekt ukončit.

To se samozřejmě nelíbilo lidem, kteří stáli za vývojem a investovali do systému MeeGo vlastní nápady. Nakonec se rozhodli založit svou vlastní společnost Jolla, která měla pokračovat v nadějném projektu. Výsledek jejich snažení byl oficiálně představen včera a nový systém se jmenuje Sailfish OS.

Bohužel se jednalo o poměrně nevýrazné představení, které otevřelo ještě více otázek, než jsme si doposud kladli. Celá akce byla ve znamení nového uživatelského ovládání, které přichází i s vlastními gesty. Ta jsou zaměřena hlavně na jednoduchost a nenáročnost. Ambice týmu jsou opravdu vysoké a sami tvrdí, že se nový systém bude vyznačovat plynulostí a pravým multitaskingem.

Na videu výše si můžete všimnout, že prostředí je opravdu jednoduché a asi se s ním kdokoliv seznámí během několika okamžiků. Osobně se mi zdá velmi originální, ale z dostupem mohu konstatovat, že mi připadá tak trochu povědomé. Jakoby kombinovalo jednoduchost Windows Phone a robustnost v přizpůsobení, kterou známe z Androidu. Podívejte se na ukázku, kde si můžete všimnout nového způsobu ovládání.

Pokud si myslíte, že se Sailfish OS objeví pouze ve smartphonech, tak vás překvapíme. Systém spadá do škatulky Open Source a každý jej může využít na cokoliv. Tvůrci dodávají, že se hodí také do aut, televizí a jakýchkoliv jiných řešení.

Musíme se ale ptát, jestli bude dostatek aplikací. Asi vás potěšíme tím, že systém zvládne aplikace z Androidu, ale s největší pravděpodobností pro plynulost bude potřeba udělat několik úprav. Pro vývojáře si autoři připravili také SDK, a pokud vás zajímá více, můžete navštívit tuto stránku. Z vývojářského pohledu si vzali možná až velké sousto, jelikož podobný záměr jsme tady viděli u společnosti RIM. Bohužel ani zde to nebyl trhák, a tak mohu pouze držet palce.

Ačkoliv je to všechno pěkné, tak je potřeba nějakého zařízení, které by se se systémem Sailfish OS prodávalo. Jako testovací a ukázkový smartphone byl použit smartphone N950 od Nokie, ale naštěstí jsou zde plány pro zcela nový model. Ten by měl využívat platformu od ST-Ericsson. Do celého projektu se zapojil operátor DNA z Finska, u kterého budeme moci nalézt první prodejní kousek již v druhém kvartálu příštího roku.

Jsem z tohoto malého projektu poněkud v rozpacích. Pokud přehlédnu fakt, že v brzké době nebude konkurovat ani Windows Phone, tak má silnou konkurenci v sektoru nováčků. Zde najdeme Firefox OS, který se bude drát na světlo světa v Jižní Americe za podpory větších firem. Dále tu máme také Tizen, který je pod nadvládou Samsungu a jedná se také o Open Source. Ač bych si přál, aby Sailfish OS uspěl, tak mu nedávám moc velké naděje. Trh je v tuto chvíli poměrně přehlcen a sám systém nenabízí nic natolik úžasného, že by to něm skočila kdejaká firma nebo zákazník. Jak se díváte na tohoto nováčka?

Zdroje: slashgear.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Trochu mi to používání posouvání připomíná aplikaci Clear pro iPhone. To posouvání nahoru a dolů. 

Albion von Darx

22. 11. 2012, 13:53

Nabizi totalni otevrenost, asi nejlepsi platformu pro vyvojare, opravdovy multitasking, jednoduche moznosti portace aplikaci, plus featury navic (jako ty ovladaci prvky v tech neco-jako-widgetech). Delaji na tom zkuseni a zapaleni profesionalove. Co vic si od OS prat?

Ondřej Paul

22. 11. 2012, 12:10

tak teďka přemýšlím jestli RIM vykradlo jejich UI nebo Jolla ho ukradla RIM, je až neuvěřitelně podobný…

Jan Polášek

22. 11. 2012, 19:40

BB10 vychází mnoha prvky z mnohem staršího BB Tablet OS.

Ale podle mě ta výsledná podobnost bude asi jako Android a iPhone… nějaké společné prvky, ale celkově naprosto odlišné systémy

RIM se mirne receno „inspiroval“ ve Swipe UI pouzitem v systemu MeeGo Harmattan na Nokii N9. To vytvorili stejni lide, kteri dnes jiz mimo Nokii pisi Sailfish OS a UI.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat