BlackBerry mobily ohroženy Nokií – ve hře jsou patenty

BlackBerry mobily ohroženy Nokií – ve hře jsou patenty
2012-11-29T13:44:01+02:00
• 29. 11. 2012

Patentové války nejsou vedeny jen mezi nejmocnějšími firmami, jak by se mohlo zdát. Věčný spor mezi Applem a Samsungem je poměrně obehraná písnička, byť se občas objeví i nějaký záblesk ukončení. Něco jiného je nedávno uzavřená dohoda mezi společností z Cupertina a HTC, kde došlo ke smíru, ač neznáme kompletní detaily. Nyní ale došlo k celkem zásadnímu rozhodnutí mezi firmami Nokia a RIM.

Zde se vedl spor o bezdrátovou technologii WLAN související s Wi-Fi konektivitou. Možná si řeknete, že se jedná o maličkost, ale v celkovém ohledu by to mohlo znamenat více, než by si normální člověk mohl uvědomit. Švédský arbitr rozhodl, že kanadská společnost RIM, vyrábějící mobily BlackBerry, porušila patenty Nokie. S tím souvisí zákaz výroby a prodeje takových zařízení, dokud nedojde k vyrovnání s finskou společností.

Na základě tohoto rozhodnutí se začala Nokia připravovat na soudní spory v USA, Velké Británii a Kanadě, kde se bude snažit o zastavení prodeje smartphonů konkurence. Je tu ale možnost finančního vyrovnání, ke kterému asi budou obě firmy tíhnout. To si aspoň myslí analytici, byť je ještě brzy na nějaké náhlé úsudky. Nokia by si rozhodně vylepšila své finanční výsledky a RIM nebude muset pozdržet prodej a výrobu nadcházejících mobilů se systémem BB10.

Zde se ale kanadská společnost snaží o zahrnutí Wi-Fi patentů do cross-licenčního vyrovnání mezi oběma společnostmi z roku 2003, ale asi k tomu nedojde. Tudíž jedinou a rychlou možností je zaplatit veškeré poplatky a licence finskému výrobci. Tento spor je o to zvláštnější, že obě firmy se snaží prosadit na současném trhu a protahování těchto patentových válek nemusí mít kladný efekt na jejich budoucnost. Pokud by se Nokia snažila více a chtěla potopit RIM, tak by se mohla zbavit jednoho silného konkurenta v byznys sféře.

Celkově se jedná o zajímavou strategii Nokie, jelikož bych si osobně myslel, že se raději soustředí na své nejnovější smartphony a hlavně na jejich úspěch ve stínu produktů Applu nebo Samsungu. Sice se podle posledních informací začíná dařit, ale bude potřeba ještě mnohých úspěchů, než se vrátí na výsluní, kde dlouho kralovala. U RIMu se asi nebudou těžce rozhodovat, nemají totiž na výběr.

Zdroj: mobileburn.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat