Apple vs. Samsung: jak se vyvíjejí vztahy dvou rivalů?

Apple vs. Samsung: jak se vyvíjejí vztahy dvou rivalů?
2012-11-25T12:21:25+02:00
• 25. 11. 2012
1

Poslední dobou velice často slýcháme o patentových sporech mezi společnostmi Samsung a Apple. Situace se stále víc a víc vyostřuje a člověk si říká, kam až mohou tyto absurdní spory dojít. Apple, který je jedním z leaderů v určování trendů jak technologických, tak i softwarových, se v poslední době  vehementně ohání na všechny strany, aby tak ochránil své know-how. Applu v tomto směru určitým způsobem  nelze nic vyčítat, logicky si chrání svoji pozici a úspěchy, kterých dosáhl a díky kterým se stala značka s nakousnutým jablkem synonymem kvality, preciznosti a také luxusu. To by však pokusy na ochranu know-how a značky nesměly dojít mnohdy až za hranice již zmiňované absurdity.

Vzpomeňme na žaloby týkající se designu tabletů, kterými údajně výrobce Samsung porušil hned několik patentů, kdy Apple tvrdil, že současný design tabletů pocházel  původně z jejich dílny, nebo na  Slide to unlock, způsob odemykání obrazovky, který byl rovněž předmětem patentových sporů. Ve výčtu podobných případů bychom mohli pokračovat dál. Posledním patentovým výkřikem společnosti Apple pak byl kuriosní obdélník s oblými rohy. Je to opravdu komické, nařknout někoho z toho, že udělal výrobek podobných tvarů jako on.

Obrovský boom smartphonů a tabletů vyvolal jistý fenomén, který ve své podstatě nemá obdoby. Vinily se snad v takové to míře automobilky, že jeden výrobce udělal karoserii se stejným zakřivením jako ten druhý, nebo že by výrobce nábytku navrhnul stůl s oblým rohem a druhý jej obvinil, že oblý roh již udělal on?  To co předvádí Apple je natolik absurdní, že si říkáte, že dnes si vlastně může kdokoliv patentovat cokoliv. A ano, vlastně může….. Pokud máte dostatek finančních prostředků, vliv a kvalitní právníky, nejen, že si můžete cokoliv patentovat, ale také si můžete přivlastnit to, co považujeme za naprosto běžné.

Je to však vše jen o penězích? Společnost Samsung je dlouhodobě na vzestupu.  Zisky z prodeje chytrých telefonů jsou závratné a společnost se řadí mezi světovými konglomeráty hodnocenými podle tržeb na třetí příčku. Samsung pro Apple už není jen dodavatel součástek, který plní závazky a dodavatelské kvóty, ale v mnoha směrech předběhl samotný Apple a dokázal mu svými produkty nejen konkurovat, ale i pořádně vypálit rybník. Proč tedy Samsung prohrál tolik patentů se společností Apple? Možná to bylo učiněno záměrně, ze strategických důvodů. Kdo ví? Společnost Samsung je významným dodavatelem mnoha elektronických součástek pro zařízení Apple, mezi které patří například procesory, displeje či paměťové moduly a Samsung si tuto skutečnost uvědomuje stejně jako Apple, nicméně kolují zvěsti o tom, že Apple se intenzivně poohlíží po náhradě.

V cestě Applu však stojí obchodní závazky, které oba dva partnery zavazují velikými peněžními částkami v případě odstoupení jedné či druhé strany. V kontrastu s tím jsou pak informace, že Apple odmítl prodloužení dlouhodobé smlouvy se Samsungem po konci roku 2013. Tuto skutečnost potvrzuje i zpráva o jednání Apple se společností TSMC, týkající se procesorů vyráběných 20nm technologií. Apple se tak chce kompletně vymanit ze závislosti na Samsungu. Každopádně pro Samsung případným odtržením od Apple vzniká poněkud velká vráska na čele, protože onen lukrativní vztah s americkým producentem jablečných výrobků tvoří jeho nemalé příjmy.

Zatím posledním hřebíčkem do rakve vyostřujících se sporů mezi těmito giganty je skutečnost, že se chce Apple přeorientovat na jiné dodavatele baterií do tabletů a notebooků, kterým je aktuálně rovněž Samsung. Vše tedy nasvědčuje opravdu tomu, že se mezi těmito společnostmi něco děje nejen po právní a patentové stránce, ale i po obchodně-partnerské. Jaký to bude mít vliv na budoucnost obou značek, to je otázka. Tak jako tak se jedná o dva nejsilnější konkurenty a rivaly na poli elektroniky vůbec.

Samsung má obrovské výrobní kapacity a zkušenosti nejen v oblasti chytrých telefonů, ale své dlouhodobé zkušenosti uplatňuje v dalších oblastech elektroniky, jako jsou například špičkové televize a monitory či Chromebooky. Apple je zase značkou, která má své jméno a která vždy dokázala vytěžit z toho nejlepšího, co technologický pokrok nabízel a k tomu ještě přidala něco navíc. To jí činí světovým fenoménem, za který jsou lidé ochotni zaplatit jakoukoliv částku. Jaký máte vy názor na konkurenční boje těchto dvou rivalů? Zkuste se nezaujatě podělit o své pocity a náhled na věc. Určitě je uvítáme.

Zdroje: androidauthority.com, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

já to vidím tak, že Apple si svým nesmyslným napadáním ostatních značek jenom škodí. Kdyby se spíš soustředil na vývoj iOS, který je v současné době nedodělaný a chaotický a nepokfačoval ve fanatismu a nepraktičnosti Steva Jobse, udělal by líp. Typickým příkladem je vyřazení (bezkonkurenčně nejlepších) google map a nehrazení svými ubohý i mapami ze kterých si akorát každý dělá srandu, to je fatální chyba, stejně jako všeobecný dostanc od googlu…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat