Windows Phone 8: Jaké jsou?

Windows Phone 8: Jaké jsou?
2012-10-29T20:13:45+02:00
• 29. 10. 2012

Dneškem končí velmi zajímavý týden pro všechny fandy Microsoftu. Po představení Windows 8 a tabletu Microsoft Surface byly představeny i Windows Phone 8.

Prezentace začala shrnutím úspěchů Windows Phone. Joe Belfiore zdůraznil 120 000 aplikací ve storu, dostupnost ve 191 zemích nebo například podporu 50 jazyků. Velmi důrazně pokračoval tím, že Windows Phone je jediná platforma, která nekopíruje. Vyzdvihl podobnost Androidu a iOS – kupa ikon představujících aplikace. Na druhou stranu Windows Phone přišel s originálním rozhraním tvořeným dlaždicemi.

Dalším důvodem k pochlubení se bylo číslo 46. Znamená, že 46 z 50 top aplikací pro Android a iOS se objeví i na Windows Phone. V návaznosti na to představil Belfiore dostupnost služby Pandora na Windows Phone. Uživatelé dostanou jeden rok hudby zdarma bez reklam.

Velmi zajímavou novinkou je komprimace stránek pro smartphony. Microsoft vybudoval cloudovou službu, která bude zmenšovat datovou velikost stránek před odesláním do telefonu. Toto již známe od Amazonu a z Opery mini. Microsoft ovšem tuto službu propojí s novou aplikací Data sense. Ta upraví chování telefonu, když se přiblížíte k vyčerpání datového tarifu. Spojením těchto novinek prý WP8 umožní prohlédnutí až o 45 % více webových stránek, než se vám podaří běžně. WP8 vám také najdou nejbližší free WiFi hotspot, čímž také ušetříte data.

Dostáváme se k noční můře rodičů – půjčování mobilu dětem. Na tohle MS vyzrál aplikací Kids corner (Dětský koutek). Zde můžete nastavit, které aplikace mohou děti spouštět a jak má jejich přístup do systému vypadat – vy ušetříte nervy a děti se zabaví. V podstatě se jedná o něco podobného, jako je účet hosta, kde si děti mohou dělat, co chtějí, a neovlivní zbytek systému.

Jakub Šimůnek zmiňuje na Twitteru:

MS garantuje aktualizace pro telefony celých 18m od uvedení… Apple updatuje 3GS už třetím (a půtým) rokem… #hmm #wp8

Windows Phone 8 obsahuje vylepšený People hub. Nyní můžete vytvářet Rooms (pokoje). Jako příklad byl uveden rodinný pokoj – uvidíte zde celou rodinu, můžete sdílet poznámky (nákupní seznam), prohlížet sdílené události v kalendáři. Rooms nejsou omezené pouze na Windows Phone – můžete do nich pozvat i známé s jinými zařízeními, kteří pak získají alespoň částečný přístup k této funkci.

Velmi podrobně byla také vysvětlena podpora SkyDrive napříč zařízeními s Windowsy. Ať už používáte desktop, tablet, nebo mobilní telefon, můžete sdílet veškerá data, vytvářet je a upravovat na všech zařízeních. Microsoft tvrdí, že toto je naprosto ideální pro vaši kancelář.

Velkým zlepšením prošla také kamera. Můžete upravovat fotografie přímo v hledáčku a také je rovnou sdílet například pomocí NFC. Díky SkyDrive jsou vaše fotografie k dispozici kdekoliv v plném rozlišení. Posledním tématem pak byla hudba. Belfiore představil službu Xbox Music, která „přináší hudbu na konečky vašich prstů“.

Nakonec přišel na pódium Steve Ballmer. Nejprve promluvil o tom, jak přistupuje Microsoft k zařízením – nevyznává jeden telefon pro všechny, ale personalizovaný telefon pro každého z nás. Ukázal, jak můžete všechno „přišpendlit“ na domovskou obrazovku – lidi, aplikace, místa, stránky, dokumenty… Dalším obrovským plusem je spolupráce Windows Phone s klasickými Windowsy. Stejně tak dobře spolupracují s tablety a dalšími zařízeními. Vzniká tak obrovský ekosystém, který je stále dostupný pro každého uživatele.

Ballmer se pustil do přestavování telefonů. Začal s Nokií a zdůraznil, že je to jediný výrobce kompletně zaměřený na Windows Phone. Dalším byl Samsung Ativ S – Ballmer je na Samsung velmi pyšný za takto skvělý telefon – neuvěřitelně tenký, neskutečně lehký. HTC se inspirovalo živými tapetami a vybudovalo telefon, který se k nim perfektně hodí. HTC 8X a 8S nabídne beats audio.

Další informace o telefonech můžete najít v článku Kolik stojí WP8 telefony v českém předprodeji? 

Zdroje: engadget.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat