Rozebíráme Android 4.2 II

Rozebíráme Android 4.2 II
2012-10-20T12:11:44+02:00
• 19. 10. 2012

Na portálu Android Police se opět koukli pod kapotu Androidu 4.2. Tentokrát nás nečekají žádné úchvatné novinky, kterými se budete moci chlubit před ostatními uživateli. Dozvěděli jsme se však, že nový Android silně cílí na bezpečnost.

Máme zde tři novinky, které by vás měly potěšit. Záměrně neříkám, že vás určitě potěší, protože je dost možné, že vám změny budou ukradené. Pokud jste ale aspoň trochu paranoidní a bojíte se škodlivého softwaru a dalších nebezpečí číhajících v mobilním světě, určitě vás Android 4.2 potěší.

První novinkou je zavedení SELinuxu. Je pravděpodobné, že vám tento název nic neříká. Avšak vězte, že je to velmi mocná zbraň v boji proti záškodnickým aplikacím. V korporátních distribucích Linuxových operačních systémů je to již nějakou dobu nutnost, která se nyní objeví i v Androidu. Jedná se o povinné řízení přístupu. V běžném linuxovém systému máte uživatele root, který má veškerá práva, a běžné uživatele, kteří mají práva omezená. V případě povinného řízení přístupu jsou pak nastavena pravidla, která každému procesu nastavují přístupová práva k různým objektům (obecně souborům). To pak znamená, že i když je aplikace spuštěna superuživatelem (rootem), nemůže provést nic zlého – stále má přístup jen k prostředkům přiděleným SELinuxem.

Druhé vylepšení se týká Virtuální privátní sítě (VPN). Ta slouží k šifrování a tunelování provozu z vašeho zařízení na nějaký server. Často se například používá pro přístup k firemním počítačům z domova. Pokud však máte možnost přistoupit ke vzdáleným službám jak přes VPN, tak bez ní, může se stát, že pokud VPN použijete a spojení se přeruší, budete dále komunikovat nešifrovaným spojením a ani si toho nevšimnete. Nová verze Androidu zavádí možnost povolit komunikaci pouze přes VPN, takže pokud se na VPN nepřipojíte, jste bez internetu. Dovedu si představit využití v rámci firem, které toto svým zaměstnancům nastaví, aby zvýšily bezpečnost interních dat při přenosu do a z mobilního zařízení.

Poslední vychytávka má ztížit záškodníkům nevědomé odesílání prémiových SMS z vašeho zařízení. Pokud si stáhnete nějakou škodlivou aplikaci, může se stát, že z vašeho zařízení začne odesílat prémiové SMSky. To vás může přijít draho, doslova. V nové verzi Androidu se v případě odeslání takovéto drahé SMS setkáme s dialogovým oknem, které bude vyžadovat potvrzení odeslání. Dalšími možnostmi pak bude zrušení odesílání a nahlášení škodlivé aplikace. Pro zjištění, zda se jedná o prémiové číslo, je v telefonu seznam se vzory čísel pro většinu zemí. Pro ČR pak záznam vypadá takto:

<shortcode country=“cz“ premium=“9\\d{6,7}“ free=“116\\d{3}“ />

Jak jsem řekl na začátku – změny jsou to důležité, avšak nejedná se o žádné na první pohled patrné vychytávky. Zásadně ovšem přispějí ke zvýšení bezpečnosti systému, a tím ke snazšímu rozšíření Androidů do korporátní sféry.

Může vás zajímat: Rozebíráme Android 4.2 I |  Rozebíráme Android 4.2 III

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat