Nokia představila modely Lumia 820 a 920 s WP8

Nokia představila modely Lumia 820 a 920 s WP8
2012-09-05T15:56:01+02:00
• 5. 9. 2012
4

Nokia už za pár minut představí letošní novinky se systémem Windows Phone 8. My samozřejmě akci sledujeme a průběžně budeme do tohoto článku dodávat nové informace.

1 2

Ještě před tím, než nám Nokia své novinky představí, můžete se podívat ne video, které uvedla ještě před konferencí. Kromě toho uniklo i několik snímků, které například prozrazují chystané bezdrátové dobíjení nových modelů. Spekulace se točí i kolem představení Nokia tabletu.


Po začátku prezentace se slova ujal CEO firmy, Stephen Elop a začal rekapitulací statistik. Za zmínku stojí, že Windows Phone Marketplace nyní disponuje více, jak 100 000 aplikacemi.

Nyní už ale k samotným novinkám této finské společnosti.

Nokia Lumia 920

Prvním zástupcem nové řady Lumia je model 920. Na jeho palubě nebude chybět optika Carl Zeiss s technologií PureView. Pod touto technologií už si ale nemůžeme automaticky představit naprosto dokonalý mobilní fotoaparát. Nepůjde ani o žádného rozměrného “macka”, jako v případě modelu 808 PureView. Rozlišení bude činit “pouhých” 8,7 MPx.

12

Budou dostupné celkem 5 barevných variant – černá, bílá, šedá, červená a žlutá. Potěší kapacita baterie. Ta činí rovných 2000 mAh.

3 4

5

Nokia se může pochlubit pokročilou mapovou technologií, technologí PureView a bezdrátovým dobíjením baterie. Použitým procesorem je Qualcomm Snapdragon S4 s frekvencí 1.5GHz. Ten by měl nabídnout a 30% úsporu baterie oproti čtyřjádrovým procesorům.

8

Bezdrátové dobíjený chce Nokia rozšířit ve větším měřítku. S několika partnery rozšíří dobíjecí stanice do restaurací (to se však zřejmě netýká ČR) a kromě toho uvede ve spolupráci s firmou Fatboy originální příslušenství.

9 10

Pokud bychom se měli zaměřit na zmínené mapy, i zde Nokia představila jednu novinku. Tou je integrace augmented reality.

7

Vraťme se nyní k samotnému telefonu. Nokia Lumia 920 nabídne zakřeivený displej o velikosti 4,5 palce. Konkrétně na displeji Nokia hodně zapracovala a přináší technologii Nokia PureMotion HD+. Zatím ovšem nevíme, o jaké rozlišení přesně jde. Měl by ovšem nabídnout lepší obraz na slunci, či rychlejší překreslování. Displej by měl údajně zachytit i dotyky skrze rukavice.

Kompletní specifikace telefonu Nokia Lumia 920:

Procesor: Qualcomm Snapdragon S4, 1,5 GHz

RAM: 1 GB

GPU: Adreno 225

Vnitřní paměť: 32 GB

Displej: IPS, 4,5”, rozlišení WXGA (768×1280), technologie PureMotion HD+

Fotoaparát: 8,7 MPx, LED blesk, technologie PureView

Přední kamera: 2 MPx

Rozměry: 130 x 70,8 x 10,7 mm

Hmotnost: 185 g

Baterie: 2000 mAh


Windows Phone 8 na palubě s novými funkcemi

Vzhledem k tomu, že modely Nokia nesou na palubě operační systém od Microsoftu, na pódiu se objevil také zástupce této společnosti, aby předvedl inovace v nové verzi 8. Asi netřeba opakovat vše, zmíníme se jen o několika inovacích. Joe Belfiori uživatele ujistil, že na nové verzi půjde spustit aplikace napsané pro Windows Phone 7 bez ztráty uživatelského konfortu. Přímo na pódiu pak vyzkoušel novou funkci pořizování screenshotů přímo v systému, bez potřeby aplikace třetích stran. Tento obrázek pak publikoval na svém Twitteru. Jedná se o první veřejný screenshot Windows Phone 8.

wp_ss_20120905_0002

Velkými změnami prošla aplikace fotoaparátu. Přichází nové možností ovládání blesku, či zoom pomocí multitouch gesta.

Nová funkce Microsoft Lenses združuje různě aplikace, které pracují s fotoaparátem. Najdeme zde například přímý odkaz na Bing Vision, Photosynth, možnost pořízování panoramatických snímků a podobně. Budou sem vpuštěny I aplikace třetích stran. Do Lenses vás odkáže tlačítko umístěné přímo v prostředí fotoaparátu.

Například aplikace Blink Lens vám pomůže s co nejlepším výsledkem v případě, kdy fotíte obličej. Mobilní telefon vyfotí mnoho snímků za sebou, ze kterých následně vyberete ten nejlepší.

Lenses nabídne například živé náhledy různých fotografických filtrů. Rovnou můžeme vidět, jak bude ve výsledku vypadat fotografie s černobílím, či sépiovým designem.

11

Inovací prošlo také nahrávání fotek na Skydrive. Nyní budou automaticky nahrávány fotky v plném rozlišení.


Nokia Lumia 820: slabší sestra

13 Capture

Po Lumii 920 tu máme nižší model 820. Základem je 4,3 palcový displej, nebude chybět NFC a překvapením je potom podpora paměťových karet microSD. Stejně, jako model 920, I 820 nabídne tělo z polykarbonátu. I Lumia 820 bude umět bezdrátové dobíjení. Nebude to však tak snadné, jako u Lumie 920. Bude nutné dokoupit speciální kryt baterie.

14 15

Kompletní specifikace telefonu Nokia Lumia 920:

Procesor: Qualcomm Snapdragon S4, frekvence 1,5 GHz

RAM: 1 GB

GPU: Adreno 225

Vnitřní paměť: 8 GB + slot pro paměťovou kartu

Displej: OLED, 4,3”, technologie ClearBlack

Fotoaparát: 8 MPx, LED blesk, technologie PureView, přední kamera

Rozměry: 123,8 x 65,8 x 9,9 mm

Hmotnost: 160 g

Baterie: 1650 mAh


Po uvedení Lumie 820 se na scéně objevil CEO společnosti Microsoft, Steve Ballmer, který připomněl, že Windows Phone 8 a Windows 8 k sobě budou mít hodně blízko. Údajně by se mělo prodat 400 milionů kusů zařízení s těmito systémy ročně. Vypadalo to, že bychom se mohli dočkat I tíženého tabletu. Ten však nepřišel a konference je u konce.

Nokia dnes představila dva nové smartphony. Co na ně říkáte?

16

Zdroj: The Verge

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Jasně, pěkné to je, ale nějak se nezmínili o ceně, typoval bych kolem 20 litrů, kdo to bude kupovat? ( v poměru kolik stojí staré lumie)

Omlouvám se za chyby, které se tam ve spěchu objevily, článek jsem opravil, díky za upozornění.

Jakub Kotek

5. 9. 2012, 17:55

„Budou dostupné celkem 3 barevné varianty – černá, bílá, šedá, červená a žlutá.“ – někde bude chybka

Jinak pěkný telefony. Moc se teda neliší, jsem zvědavej na cenový rozdíl.

Jakub Mikuláštík

5. 9. 2012, 17:38

820 ma 8mpx prednu kameru?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat