Letní soutěž o Nokie se blíží do finále

Letní soutěž o Nokie se blíží do finále
2012-09-25T09:28:42+02:00
• 25. 9. 2012

Již jen do neděle 30. září máte jedinečnou možnost přihlásit se do naší soutěže a získat telefon Nokia N9 nebo Nokia N950 za vytvoření aplikace pro MeeGo/Symbian^3.

Je to poslední příležitost získat tyto telefony, která se již nebude opakovat. Na výherce čeká Nokia N9 a dva vývojové telefony Nokia N950. V neděli 30. září 23:59 bude ukončeno přijímaní přihlášek a soutěž postoupí do další etapy, kdy čtenáři spolurozhodnou o vítězi a za svůj podíl na hodnocení mohou získat i drobné věcné ceny.

Podmínky pro přihlášení aplikace do soutěže byly popsány v prvním článku. V další etapě soutěže budou jednotlivé aplikace zkoumány a hodnoceny, tak jak to bylo popsáno v předchozím článku. Pokud se chcete zapojit do některé z částí soutěže, nebo máte nějaké otázky, napište nám email na adresu beqtopen2012@openmobility.cz.

Doposud je přihlášeno osm aplikací, takže máte stále velkou šanci, že zrovna vaše aplikace dosáhne na nejvyšší metu. Pokud máte nápad, tak jej zkuste ještě zrealizovat! Vytvoření aplikace není obtížné a stačí k tomu jen pár dnů. Příkladem je aplikace „Ski Guide“, která byla vytvořena za 24h třemi autory v rámci Hackhatonu – soutěže v rychloprogramování. Ski Guide sice Hackathon nevyhrála, ale stala se jednou z nejpoužívanějších oborových aplikací.

Dalším příkladem je program czMeteo, který má momentálně na kontě přibližně 27 000 stažení a čtyři hvězdičky v Nokia Store. Tento program vznikl během tří dnů. Program zobrazuje snímky z meteorologického radaru transparentně nad mapou ČR. Jednotlivé snímky z radaru se ukládají do cache, takže je přechod mezi snímky plynulý. V mapě je navíc vidět aktuální poloha uživatele. Pomocí gesta „pinch“ si lze daný kus obrazu zvětšit. Program je distribuován pod GNU GPL a jeho zdrojové kódy jsou na gitorious.org. Postupem času vznikl fork tohoto programu, který se jmenuje radarEu. Tento fork využívá jiný zdroj dat. Pokryta je sice většina Evropy, ale data jsou v menším rozlišení.

Dalšími příkladem aplikace, která vzniklá v krátké době, je Slevolapka. Tato aplikace před několika dny vyhrála AppParade. Její vývoj pro Symbian a MeeGo Harmattan trval několik dnů a Slevolapka je ke stažení v Nokia Store. Jedním z hlavních problémů řešených v této aplikaci je cache. Cache je vytvořena jako lokální databáze s voláním javascriptu openDatabaseSync, které je však pomalé. Pro zajištění dobré odezvy uživatelského rozhraní aplikace byl problematický kód odsunut do dalšího vlákna pomocí QML komponenty WorkerScript.

Vytvořením své aplikace podpoříte ekosystém aplikací pro MeeGo, mer project a nemo mobile. Dále podpoříte nové produkty od Jolla, která chce do konce roku nabídnout zařízení se systémem navazujícím na MeeGo. Navíc lze vaši aplikaci s mírnými modifikacemi spustit na Androidu i BlackBerry 10 (QNX). Tyto platformy jsou experimentálně podporovány ve vývojovém prostředí Qt Creator 2.6 beta. Firma Digia, která nedávno získala v akvizici Qt, také plánuje přidat podporu iOS. Vzniká tak multiplatformní framework, který se neztratí.

Kanadská firma Research In Motion (RIM) plánuje vydání nového zařízení s OS BlackBerry 10 (BB10), které má být ovládáno pouze dotykovým displejem (stejně jako většina současných chytrých telefonů). Pro toto zařízení bude využit toolkit BlackBerry Cascades, který poskytne základní komponenty uživatelských rozhraní podobně jako qt-components pro MeeGo Harmattan a Symbian.

Vraťme ze zpět k vlastní soutěži, v případě vaší účasti je nutné poskytnout odkaz na repozitář zdrojového kódu do 30. září 23:59. Do 15. října je stále možné svoji aplikaci aktualizovat, ale porota už na to nemusí brát zřetel.

Zdroj: Openmobility.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat