10 tajných funkcí iOS 6

10 tajných funkcí iOS 6
2012-09-23T08:58:42+02:00
• 23. 9. 2012
3

Na webu Lifehacker se podívali na vlastnosti iOS, které uživatelé od nové verze očekávali, ale o kterých se možná až tak nemluví. V podstatě vše kolem iOS 6 teď překrývá chybějící Youtube a nepoužitelné mapy. Co tedy v Lifehackeru zařadili mezi 10 tajných funkcí iOS 6?

10. Pull to refresh je funkce známá nejen z iOS, ale i ze starších verzí Androidu. Jedná se o spuštění aktualizace informací v aplikaci stažením obsahu směrem dolů. Android tuto metodu aktualizace musel přestat používat, avšak iOS 6 ji naopak využil více než jeho předchůdce. Nyní tak můžete aktualizovat pomocí Pull to refresh maily a další datové zdroje.

9. Noví smajlíci někoho neosloví, někomu udělají nevýslovnou radost. V každém případě jsou tam. Přibylo jich opravdu hodně a jediné, co musíte udělat, pokud už jste tak neučinili dříve, je aktivovat v nastavení klávesnici Emoji.

8. Omezené sledování reklamami bude zajímat především ty, kteří jsou alergičtí na cílené reklamy a s tím související sledování jejich aktivity. Když si v Settings > General > About > Advertising přepnete přepínač, měli byste si za nějakou dobu všimnout, že reklamy už nejsou cílené a vaše činnost je tak mnohem víc soukromá.

7. Probuzení písničkou je nová funkce Clock App, kterou Apple do iOS 6 implementoval. Pro buzení si tak odteď nemusíte nastavovat jen vyzváněcí tóny, ale můžete využít jakoukoliv skladbu v zařízení. Jak podotýkají na Lifehackeru, můžete si také nahrát svůj hlas, říkající „Tak už se sakra vzbuď“ a přiřadit si ho jako vyzvánění k budíku.

6. Noční poslech patří od iOS 6 mezi volby ekvalizéru. Toto nové nastavení by mělo upravit zvuk tak, aby se vám při něm dobře usínalo. Výsledný výstup by tedy měl mít slabší basy a měl by být celkové méně rušivý, než při běžném nastavení.

5. Upozornění na zprávy pouze od vašich kontaktů by se také mohlo někomu hodit. Význam je jasný – pokud nechcete být otravování zprávami od neznámých zdrojů, zapnete tuto volbu v nastavení notifikací a systém bude zobrazovat upozornění pouze na zprávy od lidí, které máte v adresáři.

4. Synchronizace zkratek mezi zařízeními určitě potěší ty, kteří Text expansion využívají. Celá tato funkcionalita funguje tak, že si definujete text, který se vám nechce psát a zkratku, jejíž napsání je pro vás pohodlné. Pokud pak potřebujete plný text použít při psaní, zadáte pouze zkratku a text se rozvine do plné podoby. V nové verzi systému je tato funkcionalita obohacena o synchronizaci, takže není nutné zadávat zkratky a plné texty do každého zařízení.

3. Spouštění aplikací pomocí Siri je výborná věc. Apple řekl, že Siri vylepšil, ale tuhle drobnost nějak zmínit zapomněl. Stačí, když Siri řeknete „launch“ a jméno aplikace. Hodí se to nejen, pokud máte plné, nebo špinavé ruce, ale také, pokud se vám prostě jen nechce hledat aplikaci mezi všemi ostatními.

2. Archivovat, nebo smazat mail. Tahle volba chyběla mnoha uživatelům, jelikož si nemohli jen tak vybrat, zda chtějí email smazat nebo archivovat. V iOS 6 již tato možnost je. Stačí podržet prst na ikonce pro archivaci mailu a objeví se výběr, který nabízí obě možnosti.

1. Pěší trasy v Mapách jsou jednou ze stížností na aplikaci, která má nahradit Google Maps. Lidé si nestěžují ani tak na to, že by pěší trasy byly špatné, ale na to, že v aplikaci Mapy vůbec pěší trasy nejsou. Stejně tak většina uživatelů nenašla trasy pro hromadnou dopravu. Dobrá zpráva je, že Apple na tyto funkce nezapomněl. Pouze je pečlivě schoval. Stačí když ťuknete v aplikaci na šipku vlevo nahoře a získáte seznam vyhledávaných tras. Zde si můžete přepnout mezi módy pro řidiče, chodce a cestující hromadnou dopravou.

Na závěr by bylo dobré říct, že, ačkoliv padá na hlavu společnosti Apple obrovské množství stížností, se iOS 6 stal nejrychleji se šířící verzí systému. V řeči čísel to znamená, že se šestka šíří o 122 % rychleji než pětka. Pokud to ještě upřesníme, iOS 5 trvalo pět dní, aby získal 20% podíl. Šestka tohle zvládla za něco málo přes jeden den. Po 48 hodinách používalo iOS 6 téměř 30 % uživatelů zařízení od Applu. To je slušné.

Jak jste na tom s iOS 6 vy? Aktualizovali jste? Co vás přimělo, pokud ano? Co vám brání, pokud ne?

Zdroj: Lifehacker, Gizmodo, Techcrunch

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

billionaire

23. 9. 2012, 19:04

Zase jsme o krok pred nimi….

jimy.zivocich

23. 9. 2012, 18:34

Co se týče mě, tak jsem bez váhání aktualizoval. U map je pravdou, že nejsou dokonalé a k dokonalosti mají daleko, ale úplně hrozné to není.
Spousta nových vychytávek a funkcí to jistě přebije. Jediné co mi zatím vadí je propojení s facebookem. Při synchronizaci kontaktů se nasynchronizují opravdu všechny, neřeší to párování dle uživatele ale samo to zhodnotí zda kontakt se stejným jménem máte již v kontaktech či nemáte. Stane se Vám pak, že máte v seznamu kontakt dvakrát, jeden originál a druhý s informacemi z facebooku. Tohle na konkurenční platforách mají pořešené lépe a i dokonce aplikace třetí strany co jsem na propojení doposud používal se mě na párování ptala. Jinak s IOS6 spokojenost a snad Apple těch pár chybek co vyplavalo na povrch při ostrém provozu dá do kupy ve verzi 6.0.1 :)

Já teda nevím, jak ostatní, ale já jsem s iOS6 spokojený, jen se mi zdá, že se mi iPhone vybíjí možná trochu rychleji.
Jinak k mapám, ty se teda moc nepovedly, ale zase taková katastrofa to není. Hlavně navigace se povedla.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat