Recenze kontroverzní Sony Xperia Sola

Recenze kontroverzní Sony Xperia Sola
2012-08-07T10:26:08+02:00
• 7. 8. 2012

Žádný jiný výrobce nemá tak bohatou nabídku chytrých telefonů jako Sony. Po představení tří základních modelů Xperia S, P a U, se každou chvíli dostávají na povrch další zajímavé kousky, mezi které bezesporu patří i dnes recenzovaný telefon střední třídy – Xperia Sola. Na první pohled vám určitě připomene charakteristické rysy řady Xperia NXT svými ostrými hranami, ale marně bychom hledali typický průhledný proužek mezi tělem a bradou. Tento kontroverzní kousek podrobíme testování a odhalíme některé nedostatky, takže začněme balením.

P1060597

Po rozbalení nás čeká bohatší výbava, kde kromě telefonu najdeme originální kožené pouzdro. Telefon do něj pasuje přesně, ale neměl jsem problém do něj vložit ani svůj mobil. Na přední straně je vylisovaný nápis Sony. Samozřejmostí je USB kabel s nabíječkou a také sluchátka, které se od předchozích generací významně neliší a dokonce nesou stále název výrobce Sony Ericsson. Překvapily nás hlavně přívěšky, které mají účelně využívat bezdrátovou technologii NFC, o které si řekneme ještě něco více. Důležitý je telefon, který leží na pověstném trůnu, tedy na samotném středu krabice. Chránící folie byla na displeji nanesena, protože jej chrání jen minerální sklo.

P1060632P1060615

V úvodu jsem zmiňoval odlišnosti designu oproti jeho bráškům. Brada zůstala na svém místě, ale zajímavě je pojato spojení displeje s tělem telefonu. Tento koncept se mi opravdu líbí a je také praktický, protože brada kousek vyčnívá, což doslova láká k odkládání prstu z dotykové plochy a lepší jistotě držení. Celé tělo je plastové a přináší tedy nepříjemné prohýbání a tím pádem vrzání, především na bocích. Kladem je malá hmotnost, která v tomto případě činí krásných 107 gramů.

Po pravé straně je kolébka hlasitosti a dvoustupňová spoušť. Na této straně je umístěn i nechráněný microUSB konektor a musím říci, že nevypadá pěkně, protože ruší linie telefonu. Na opačné straně je pouze zapínací tlačítko. Vrchní část je určená pouze pro vstup sluchátek. Na bradě je mikrofon a otvor pro poutko, ale osobně bych neriskoval její utržení. Na přední straně je tedy 3.7 palcový dotykový displej se senzorovými podsvícenými klávesami. Podsvícení v menší míře sahá i na bradu, kde mírně zvýrazňuje nápis Xperia. Jde však pouze o designový prve a ne o účelnou funkci. Vedle předního reproduktoru jsou jen senzory a informační dioda, ale žádná přední kamera. Na některých eshopech se marně domnívají, že tady je, ale jsou na omylu a někteří zákazníci můžou být pobouřeni. S nepřesnými informacemi u tohoto výrobce jsem se již setkal dříve. Zadní strana má vypouklý 5 MPx fotoaparát s LED bleskem a na spodku je zadní reproduktor. Zadní kryt je tvořen matným pogumovaným materiálem, který je příjemný na dotek a neulpívá na něm mnoho otisků.

P1060612P1060635

Displej má rozlišení 852×480 pixelů a k věrnosti barev přispívá technologie Bravia engine. Čitelnost za denního světla je na maximální jas dobrá. Drobným nedostatkem je možná to, že se zapnutým automatickým jasem se na maximální hodnotu nedostanete. Jelikož jsou tlačítka součásti displeje, někdy jsem si nechtěně ukončil aplikace, ale jde o sílu zvyku a tu já mám na hmatatelná tlačítka. Co však nešlo přehlédnout, aspoň u našeho testovaného kousku, bylo špatně umístěné podsvícení na horní straně. Nejhorší se stává skutečností v tmavých podmínkách, a protože jsem tomu sám nemohl uvěřit, vzal jsem si na pomoc starší model Xperia Neo pro srovnání. Výsledek je patrný na obrázku níže.

P1060664

Abych si spravil chuť, pustil jsem si hudbu. Zadní reproduktor hraje kvalitně, ale hlasitost mohla být klidně vyšší, a to jsem měl zapnutý XLoud. Přesto tu je jeden fakt, který moc dobře vymyšlen není. Protože jsou záda rovná jako přistávací plocha, není z reproduktoru slyšet skoro nic. Tudíž musíte mít telefon otočený, ehm, pouze na celou plochu displeje. Starší kolébková generace to měla vymyšlené lépe.

P1060636P1060601

Tohle všechno můžete hodit za hlavu. Největším a zároveň nejmenším zklamáním je samotný systém. Telefon je na stáncích stále s verzí Androidu 2.3.7, což by se dalo ještě překousnout, pokud by vše fungovalo tak, jak má. Sony však vypustil nějaký rychle uplácaný horký brambor, aby mohl být telefon už i v tak zpožděném termínu na trhu. Výsledkem je nefungující WiFi, které se po krátké době od zapnutí samo vypíná, takže testovat tento telefon byl opravdu oříšek. Zkoušeli jsme i různé sítě, ale závada se projevovala stejně. Pokud WiFi fungovalo na půl, tak GPS už vůbec. Telefon se nedokázal ani jednou zafixovat. Může to znít jako katastrofa a recenze bys tím dala ukončit, ale to se nestane. V době, kdy je psán tento text, je už venku aktualizace, která by měla v nejlepším případě tyto komunikační problémy odstranit. Stále jde o starou verzi systému, takže se Sony jednoduše nestíhá věnovat svému portfoliu. Proto vidím aktualizaci na Ice Cream Sandwich v nedohlednu a vše je zas ve starých kolejích, jako kdysi u Sony Ericsson.

screenshot_2012-07-29_1602screenshot_2012-07-29_1602_1screenshot_2012-07-29_1602_2

Zbytek systému funguje bez potíží, žádné problémy se stabilitou jsem nezaznamenal. Trochu mě mrzí použitá grafická nadstavba, která se již několik let nezměnila, a to ani u Ice Cream Sandwich, proto je na první pohled těžké rozeznat verzi systému. Přechod mezi obrazovkami je plynulý, a to hlavně díky dvoujádrovému procesoru NovaThor na nominální frekvenci 1 GHz. Také grafický čip Mali-400 ještě nepatří do starého železa, o čemž jsme se přesvědčili hratelnou ukázkou Dead Trigger a Grand Theft Auto 3. Těmto hrám vůbec nevadilo jen 512 MB operační paměti. Obě hry byly pěkně plynulé. Zde se dostáváme do bodu, jak to je s uživatelskou pamětí. Výrobce udává 8 GB. Reálná kapacita jsou 4 GB a abychom odkryli pravdu, musíme jít do hloubky. Vnitřní paměť, tedy bez microSD karty, je rozdělena nelogicky na dvě části. První je paměť telefonu o velikosti 2 GB, kterou má každý telefon, a druhá je jako SD karta o velikosti 4 GB. Pro ještě větší zmatek, stále nám z 8 GB někde dva gigabyty chybí. A teď třešnička na dortu. Po vložení opravdové microSD karty ji mobil rozpozná, ale aplikace, včetně dat, se ukládají na teoreticky primární SD kartu. To má za následek, že jste omezeni pouze na 4 GB pro aplikace a je jedno, zda si přidáte dalších 32 GB. To již vyřešila parta z XDA, která pořadí SD karet prohodila, a proto se vámi vložená karta bude jevit jako primární. Je ale nutný zásah do telefonu, což vede ke ztrátě možnosti reklamace.

Pokud vezmeme v potaz věci, které fungují, tak je to určitě nejžhavější funkce tohoto modelu – floating touch. Využití je zatím jen v podobě interakce živé tapety a zvýrazňování odkazů v internetovém prohlížeči. Potenciál je však větší a Sony slíbilo rozšíření této funkce v Androidu 4.0. Pro spravení chuti je přítomno NFC, které v České Republice využijete minimálně, ale to v Sony určitě vědí, a proto zařadili do vybavení několik chytrých štíků, které mění nastavení telefonu po přiblížení k těmto tzv. SmartTagům. Štítky spolupracují s aplikací v telefonu a umožňují pro každý štítek definovat jinou akci. Dokázal bych si to představit používat i normálně.

Další hojně prezentovanou funkcí je rychlé spuštění fotoaparátu. Stačí podržet spoušť a během mžiku se pořídí zaostřená fotografie. Pokrok to je kupředu, ale jsou tu opět některé nedostatky. Tak zaprvé, samotná spoušť možná potěší, ale záhy zjistíte, že domáčknutí jde ztuha. To ovlivní výslednou ostrost fotografie. Musel jsem vynaložit velké soustředění, abych si fotografie nerozmáznul. S výsledkem nebudete ani tak spokojeni. Plného rozlišení 5MPx snímače si užijete jen v poměru stran 4:3, běžnější formát 16:9 má potom jen 3 MPx. Noční fotografie neoslní ani přesto, že se chlubí technologií Exmor R. Video telefon pořizuje v HD rozlišení. Největší potíž je ve stabilizaci, která moc dobře nefunguje a celý záznam se ve výsledku vlní, ale s tím mají problémy všechny letošní modely. Celkově bych kvalitu fotoaparátu hodnotil jako průměrnou.

DSC_0006DSC_0012

DSC_0015DSC_0004

Test nahrávání za denního světla

Test nočního nahrávání

Výdrž baterie je jasná každému, kdo se podívá na její kapacitu, která v nejhorším případě může činit 1265 mAh, což vyjde tak akorát na denní používání. Pokud rádi hrajete náročné hry, tak počítejte na hodiny. Určitě tomu nepřidá ani nemožnost vyměnit baterii za nějakou lepší.

Sony-Xperia-Sola3

Sony nám pěkně zamotalo hlavou. Nabízí designově pěkný a lehký telefon s velkým potenciálním výkonem, kterého si však neužijeme na zastaralé verzi systému. Kvalita provedení je docela na štíru a nezachrání to ani příslušenství navíc v podobě originálního pouzdra a NFC šťítků. Potěšující je přítomnost microSD slotu, který má jako jediný z letošní série. Je škoda, že Sony hodně slevilo na péči, kterou Sony Ericsson svým výrobkům věnoval a jedinou záchranou je vydání Ice Cream Sandwich v co nejbližší době.

Za zápůjčku děkujeme společnosti sunnysoft.cz

spec

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat