Motorola útočí na Apple

Motorola útočí na Apple
2012-08-18T07:33:56+02:00
• 18. 8. 2012
2

Patenty, patenty a zase patenty. Tentokrát tu ale máme změnu. Nejen, že se spor neodehrává mezi Applem a Samsungem, ale také, proti zaběhnutým zvyklostem,iniciátorem sporu není Apple, ale je jím Motorola. Ta podala stížnost o porušování patentů, mimo jiné i v asistentce Siri, k americké Mezinárodní obchodní komisi.

Komise ITC (International Trade Commission) se stará o to, aby u zboží dováženého do USA nebyly porušovány žádné patenty firem působících v USA. Vzhledem k tomu, že Apple své produkty dováží z Asie, Motorola nyní požaduje zákaz importu.

Jedná se o 7 patentů Motoroly, které by měl Apple ve svých zařízeních porušovat. Týkají se například upozornění na polohu, e-mailových notifikací nebo telefonních/video přehrávačů. Zajímavé je, že stížnost se netýká jen iPhonu a iPadu, ale také některých počítačů Mac.

A co Motorola Mobility, vlastněná Googlem, požaduje? Nic složitého. Jde jí „pouze“ o zákaz dovozu jmenovaných zařízení do USA. Zde popisovaná stížnost je již druhým útokem (Googlu) Motoroly na Apple. První spor se týká porušení patentů k tomu, jak počítače vysílají signály přes WiFi. Výsledek prvního sporu bude znám 24. srpna.

Pokud jste někdy měli dojem, že některé firmy jsou v patentové válce oběťmi a jiné predátory, možná byste mohli tento názor přehodnotit. Ve skutečnosti si ani jedna firma nenechá nic líbit.

V každém případě bude zajímavé tento spor sledovat, protože by mohl skutečně vyústit v zákaz dovozu produktů Apple do USA. To by pro firmu z Cupertina byla obrovská rána, jelikož právě v USA byla v posledním čtvrtletí třetina ze všech prodaných chytrých telefonů označená logem s nakousnutým jablkem.

Souboj probíhá oboustranně – Apple v březnu podal stížnost na porušování tří patentů Motorolou. Ta byla však komisí zrušena, jelikož dva patenty byly označeny jako neplatné a u jednoho nebylo porušování prokázáno.

Zdroj: Bloomberg

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

No.. Motorola má teď eso, pokud jí to projde, tak si může nadiktovat vlastně naprosto co chce. Teď je otázka, co by jí vyšlo lépe – jestli nějaká hezká suma za každý patent a nebo zákaz dovozu?

Hrrrr na ně. Bij ho…. Mor ho….
Jára Cimrman :-D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat