Apple vs. Samsung – nečekané výsledky v Korei

Apple vs. Samsung – nečekané výsledky v Korei
2012-08-25T02:00:04+02:00
• 25. 8. 2012
1

Právníci Applu a Samsungu si na sebe v posledních týdnech nevydělávali jen u amerického soudu, ale také v jiných soudních sporech po celém světě. Dalším spor těchto dvou firem, který se blíží ke svému konci, se odehrává na půdě Samsungu v domovské Jižní Korei a podle posledního rozsudku nebude šetřena ani jedna ze společností.

Jihokorejský spor těchto dvou firem začal v dubnu minulého roku, kdy Apple zažaloval Samsung za otrocké kopírování jejich designu a používání důležitých softwarových patentů. Neuběhl ani týden a Samsung už Applu vracel rány vlastní protižalobou, podle které si Samsung vyvinul vlastní cestu jak konkurovat, a že je to naopak Apple, kdo bez povolení používá patenty Samsungu ve vlastních zařízeních.

A jak zní samotný rozsudek a z něj vycházející vyrovnání? Obě společnosti jsou vinny z neoprávněného používání technologií, obě si budou platit náhradu škody a všechna zařízení porušující dané patenty budou okamžitě stažena z oběhu a jejich import bude zakázán. Apple byl obviněn z porušení 2 patentů vztahujících se k sítím, bude muset zaplatit relativně malou sumu 35 000 USD a zrušit prodej 4 svých zařízení(například iPhone 3GS a iPhone 4), Samsung se nedokázal ubránit u dnes již notoricky známého „bounce-back“ patentu, a tak bude muset zrušit prodej svých 10 telefonů, mezi kterými jsou i Galaxy SII, Galaxy Nexus a Galaxy Tab 10.1 a zaplatit sumu 22 000 amerických dolarů.

Co je ale u rozsudku na straně Samsungu velmi důležité, je fakt, že sítem jihokorejského soudu neprošel ani jeden z designových patentů Apple, které jsou víceméně stavebním kamenem jeho žalob nejen v Jižní Korei, ale také v USA, Německu či Velké Británii. Je sice velmi nepravděpodobné, že by si ze Soulského soudu braly příklad i soudy ostatních zemí, ale jeden nikdy neví.

Tohle konečně vypadá na jedno z férovějších řešení soudních problémů obou společností. Avšak pro každého, kdo by každé ráno lačnil po dalších a dalších právních potyčkách, máme dobré zprávy. Obě společnosti se totiž můžou ještě naposledy odvolat k jihokorejskému Nejvyššímu soudu a spor se tak může znovu prodloužit o několik měsíců…

Zdroj: Reuters

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Tak je to v Korei, kde sídlí Samsung a také je zaměstnavatelem.
Na druhé straně jednoznačně stojím proti Apple. Jejich nenažranost a darebáctví nezná mezí.
Nejsem sice na straně Samsungu, ale jednoznačně drzím palce všem, proti kterým Apple bojuje. A přitom sám drze a darebácky porušuje spoustu patentů. A to má ještě Apple tu drzost žalovat jiné, a sám krade jak straka.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat