5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Michal Císařovský

5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Michal Císařovský
2012-09-30T13:57:01+02:00
• 27. 8. 2012
5

Každý máme nějaké oblíbené aplikace, které nás okouzlují svou krásou, funkčností, nebo jen ulehčením velmi neoblíbeného úkonu. V tomto seriálu vám každý týden popíše svých 5 nejdůležitějších aplikací pro libovolný mobilní OS nějaký člen naší redakce, či česká internetová hvězda. Další výběr připravil náš redaktor Michal Císařovský.

Hlavní je pro mě možnost vyladit si vše podle sebe. Ať už to byla platforma A2 na mém starém SE, nebo aktuálně Android. Vždy koukám po něčem lepším, rychlejším a hezčím. Nedávno jsem se pustil i do vlastní ROM pro svůj telefon. Aplikace v mém telefonu se stále mění, neustále se nahrazují a jen pár jich zůstává napořád. 5 z nich uvedu ve svém dnešním přehledu.

Alarm Clock by DoubleTwist

Myslím, že snad každý z nás, kdo vlastní smartphone, své zařízení používá jako budík. Proč taky mít tikající budík na stolečku, když to zvládne náš chytrý telefon. Jelikož mi však výchozí androidí budík přišel nudný, zakotvil jsem u aplikace od DoubleTwist, kteří mimo jiné stojí především za vývojem přehrávače, který nabízí synchronizaci s vaším PC. Důvod proč jsem zústal u tohoto budíku? Je pěkný, přehledný a není přeplácaný. Máte možnost si nastavit budík buď na určitý čas, podle spánkového cyklu (založeno na čase, kdy jdete spát) nebo podle východu slunce (používá GPS). Jako melodii si můžete vybrat buď písničku nebo playlist (obojí vyžaduje mít DoubleTwist Player), nebo nějaké systémové vyzvánění.

Pokud si chcete tedy dát na budík svojí oblíbenou písničku a nechete si instalovat přehrávač, jednoduše jí zkopírujte do složky „Alarms“ na své SD kartě. Na základě času, kdy má budík zvonit, vám zároveň ukáže 5 různých časů, kdy byste se měli odebrat do postele. Tyto časy vychází z toho, že člověku trvá průměrně 14 minut než usne.

Když už se tedy odeberete do postele a rádi pozorujete před usnutím hodiny, pod seznamem budíků klikněte na lištu, na které vidíte zbývající čas do budíku, a zobrazí se vám ručičkové hodiny, které můžete přepnout na „klapkové“ a tapnutím na obrazovku snížíte jas obrazovky.
Nezbývá než pořát dobrou noc a příjemné probuzení.

QuickPic

Tahle aplikace je rychlejší než výchozí galerie. Můžete si v ní složky a obrázky seřadit podle klasických kritérií (datum, jméno, velikost,…). Procházení v aplikaci je intuitivní, jen přiblížení dvojitým tapnutím je nadvakrát, jelikož vám na první double-tap nepřiblíží obrázek úplně. Naštěstí funguje pinch-to-zoom. Další vymožeností je možnost vybrat, které složky se budou a které nebudou zobrazovat. Jelikož chce neustále někdo můj telefon půjčit, oceňuji možnost schovat celé složky obrázků. (#IfYouKnowWhatIMean). Aplikace má zároveň vestavěný videopřehrávač, což ocení především uživatelé s jinou než výchozí ROMkou, kde většinou přehrávač videa za moc nestojí (pokud v ROMce není vložený MX Player).

Pubtran

Neustále mě někdo někam posílá, a tak využívám MHD, co to jde, abych si ušetřil kroky. To se samozřejmě neobejde bez vyhledávání v jízdních řádech. Proto používám českou aplikaci Pubtran. Vyhledávání je s její pomocí rychlejší než na IDOSu. Aplikace používá určování polohy přes síť a vyhledá vám tak nejbližší zastávku. V rozšířeném vyhledávání si samozřejmě můžete vybrat jaký typ spoje chcete a další věci jako na klasickém IDOSu. Trasy si poté můžete zobrazit na mapě, nebo si vyhledávaní přidat do oblíbených, odkud je pak budete mít snažší otevřít. Aplikace je jednodušší na používání, rychlejší a přehlednější než jakékoliv webové jízdní řády. Navíc funguje pro celou ČR.

Viber

Patřím mezi „esemeskáře“ a i přes zvýhodněný tarif zaměřený na SMS se to na měsíčním výpisu projeví. Dnes už má naštěstí skoro každý internet v mobilu. Nač zbytečně vyhazovat peníze za sms, když můžeme použít internet a cena za jeho používá se nezvýší (maximálně se nám dočasně zpomalí přenosová rychlost). Proto využívám aplikaci Viber. Má ji skoro každý. Používat ji, je stejné jako psát klasické SMS. Jen musí osoba, které píšete, mít také nainstalovaný Viber.

Navíc můžete jednoduše posílat i obrázky. Donedávna bylo nevýhodou u zpráv oproti WhatsApp to, že jste nemohli posílat hromadné zprávy. Jedna z předchozích aktualizací však tuto funkčnost přidala. Obrovskou výhodou Viberu oproti WhatsApp je cena. WhatsApp je totiž po roce používání zpoplatněn. Co je však u Viberu slabší, jsou hlasové hovory. Možná že jsem já, nebo můj protějšek, měl horší kvalitu internetového připojení. Každopádně od té doby, co Viber používám, se účet za SMS zmenšil.

RealCalc

Stále studuji a matematika mě pronásleduje jak jen to jde. A na některé příklady už hlava nebo tužka a papír nestačí (nebo při nejlepším nezbývá čas) a kalulačka je v mé tašce taky zázrakem. Naštěstí u sebe stále mám svůj Android a v něm aplikaci RealCalc. Je to vlastně normální vědecká kalkulačka, ale trochu praktičtější a dotyková. Výhoda proti androidím kalkulačkám (i té co je v Samsungu) je rozvržení. Vše máte na jedné obrazovce, nemusíte přejíždět na další stránku nebo telefon překlápět. Prostě všechno přehledně na jeden pohled. Navíc má přeci jen trochu víc funkcí než výchozí kalkulačka v telefonu a máte jí stále u sebe.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Císařovský

Student ČZU v Praze, který se zajímá o vše kolem Androidu, především o aplikace. Rád zkouší nové komunitní ROM a především se neustále zabývá grafickými úpravami svého telefonu. Jeho nejoblíbenější modelovou řadou jsou Xperie. Mezi jeho další záliby patří fotografování, hudba a divadlo.

Komentáře

Ať si říká, kdo chce, co chce, jednoznačnou jedničkou z aplikací v mobilu je pro mě už minimálně 10 let Oskárek. I přes obstrukce které se vůči němu snaží vymýšlet operátoři (hlavně po vítězství v soutěži o mobilní aplikaci roku ), je to stále nejjednodušší možnost jak poslat esemesku za cenu 2kB dat.

u budiku mi chybi widget :(

Pubtran již není vyvíjen a aktualizován a byl nahrazen touto oficiální aplikací https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mafra.jizdnirady

Myslim ze PUBTRAN FUNGUJE stale dobre

silverkeeper

31. 8. 2012, 12:29

dneska docela zajímavý výběr

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat