Samsung Galaxy Tab se zatím může prodávat v UK

Samsung Galaxy Tab se zatím může prodávat v UK
2012-07-10T07:35:12+02:00
• 10. 7. 2012

O nových žalobách, zákazech zařízení a vyhraných patentech se během posledních let dozvídáme neustále. Proto je příjemné vidět, že některé soudy dostávají rozum a nepoškozují koncové uživatele zákazy prodejů, nedostupností či vyšší cenou. To,, co začalo v USA při kauze Apple vs. Motorola, pokračuje také ve Velké Británii, kde byla snaha Apple o zákaz prodeje a importu tabletu Galaxy Tab z dílen korejského obra Samsungu.

Samsung je několik posledních týdnů pod palbou soudních sporů a zpočátku to pro něj nevypadalo vůbec dobře. Jeho tablety Galaxy Tab byly nejprve zakázány v USA, následně postihl zákaz také vlajkovou loď Google – Samsung Galaxy Nexus. Po takové smršti hloupých kauz je příjemné vidět názor britského soudu na žalobu, která by v případě výhry Applu vyústila v zákaz prodeje Galaxy Tab série také ve Velké Británii.

Soud si totiž pro oba výrobce přichystal překvapení, se kterým pravděpodobně ani jedna firma nepočítala. Soudce Colin Biriss totiž rozhodl, že tablet Samsungu neporušuje patentovaný design vlastněný Applem, který proti Samsungu v soudu použil designové principy na „lehce zakulacené rohy“, „plochá průhledná plocha bez ornamentů“ a „tenký profil“. Soud však toto odmítl na základě zhruba 50 designů a patentů, které existovaly už před těmi, které vlasní Apple. Aby se ale Samsung necítil příliš sebejistě, přidal soud komentář, ve kterém uznává, že je v některých parametrech tablet Samsungu velmi podobný iPadu, nicméně však nedisponuje tak ikonickým, promyšleným a minimalistickým designem a za tablety Apple se tak nedá zaměnit.

Tohle oba výrobce zanechalo v trochu nepohodlné a trapné pozici. Pokud Samsung rozhodnutí přijme, nepřímo uzná, že jsou jeho tablety méně „cool“, a pokud se Apple proti rozhodnutí soudu odvolá, poukáže na to, že má Samsung designově stejně propracované tablety jako on sám. Tohle ještě bude zajímavé.

Zdroj: UK High CourtBloomberg

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat