Android není stavěn pro vícejádrové procesory, říká Intel

Android není stavěn pro vícejádrové procesory, říká Intel
2012-07-17T12:44:24+02:00
• 17. 7. 2012
10

Intel, největší výrobce procesorů na světě, v rámci interního testování zjistil, že Android v mnoha případech není stavěn pro vícejádrové architektury. Mike Bell, generální ředitel Mobile Intel a Communications Group, si nemyslí, že dvoujádrové nebo dokonce čtyřjádrové procesory jsou v mobilních zařízeních nutné. Domnívá se, že takovéto telefony, kterým je například HTC One X nebo Samsung Galaxy S3, mohou být odpadem. Zdůvodňuje to kauzou LG Optimus 2X, který měl vícejádrový procesor dříve, než jej podporoval samotný systém. O své poznámky se podělil v rozhovoru s The Inquirer, kde konstatoval velké zklamání, co se Androidu a podpory vícejádrových procesorů týče.

Testy provedené Intelem poukazují na špatné časování jednotlivých vláken a neefektivní datové struktury. Bell říká, pokud systém nedokáže správně manipulovat s vlákny, pak je výsledný zisk zmařen. V některých případech dokonce dochází k propadu výkonu. Interní testování ukázalo, že telefony s instalovaným systémem Android na vícejádrových platformách běžely pomaleji než s jediným jádrem. Mike Bell není jediný. I Stephen Elop z Nokie má podobný názor. Podle něj jsou vícejádrové procesory jen zbytečným plýtváním energií.

Zdroj: phys.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

proste tenhle clanek je marketingove prohlaseni, protoze si intel uvedomil, ze trh uz i v tabletech zacina byt zaplneny applem a androidem a navic to zacina pozirat trh s notebooky/klaiskymi pocitaci…. intelu musi byt z predpovedi budoucnosti velmi horko

mberdych:
musi se ted za to mlatit do hlavy. intel vydal jediny telefon a to nic moc – sice nejake ted maji prijit na trh s intelem( android na x86), ale nic velikeho. nemaji ani tablety – ty s wp8 jsou jen waporware. nikdo nevi jak to bude fungovat…

jinak s lagovanim androidu maji problemy predevsim uzivatele fans :)) je to jejich jediny argument. Android je spise jako pocitac. muzete ho pretizit…. iphone je chytrejsi kalkulacka. takze se menu budou vzdy zobrazovat rychle…

Peter Kotrčka

18. 7. 2012, 11:49

@mberdych: vykonovo to narast je aj mimo hier. video (asi najlepsie co som na nete nasiel) na TF101 (2×1 GHz) bolo len seriou fotografii a na TF201 (4×1,3 GHz) plynule.

marek7878: Intel Army sveho casu delal (Xscale PXA) a byl v tom hodne dobry. Tuhle oblast prodal Marvellu. Asi k tomu meli v te dobe nejaky duvod.

Neco na tom je. Quad core jsem v mobilu nemel, ale kdyz se podivam na Transformer Prime s Tegrou 3, tak je to mistama stejna ludra jako Nexus S co jsem pred rokem chvili mel. Velky rozdil v tom nevidim. Jasne, super moderni Tegra 3 hry asi pojedou lepe, ale to bude spis otazka grafiky nez jader procesoru. Pro me osobne je Android velke zklamani. Google pri kazdem updatu slibuje jak ted uz to bude ono a stale nic. Laguje to a laguje a jadra tomu nepomahaji. Je mi jedno, jestli za to muze Samsung, HTC ci kdokoli jiny, ale jako zakaznikovi se mi to nelibi. A mimochodem, laguje i Galaxy Nexus (mel jsem ho 2 mesice), vyrazne mene, ale proste stale to neni ono. Jsem zvedav na Jelly Bean.

No :D Kdyby kecal vymysly, ale ma pravdu :D Kdyz vidim rozdil v rychlosti systemu, ale i aplikaci na jednojadru a ctyrjadru, je to tragedie.

intel musi hodne zrat, ze kompletne projel nastup smartphonu. Navic intel neni schopne udelat x86 procesory jako jsou na armu a tak ho to zere :))

od intelu je pochopitelne, ze tak broji proti androidu :))

androidi jadro – linux – pohani dneska vetsinu super clustru s tisici cpu…

white.haven

17. 7. 2012, 18:57

„odle něj jsou .“

Spravne a proto Nokia zustane u WP7 a nepujde do WP8, ktery vyzaduje vícejádrové procesory, ktere jsou jen zbytečným plýtváním energií…

Když ti systém nepoběží na více jádrech efektivně, jak pak po něm můžeš chtít efektivní běh aplikací na vícero jádrech? To máš to samé jako bys napsal auto nemusí mít motor hlavně, když pojede do kopce. (to máš prostě dvě věci, které si sobě odporují.)

Peťa Shvecik

17. 7. 2012, 14:51

Mrzet by ho to mohlo, kdyz by android pouzival jinak ho to myslim vubec mrzet nemusi a na system asi opravdu bohate jedno jadro staci, hlavne aplikace at jsou optimalizovane pro vice jader :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat