Přehled

[Přehled] Marketplace překonal hranici 100 000 aplikací
2012-06-06T17:16:51+02:00
• 6. 6. 2012

Obchod s aplikacemi pro Windows Phone se stále rozrůstá obrovským tempem a díky tomu může Microsoft slavit další pokořenou hranici. Proč vlastně vyvíjet pro Windows Phone? Vyplatí se to?

mp-total-may-12

Jak již naznačuje nadpis, Windows Phone Marketplace překonal v těchto dnech hranici 100 000 nahraných aplikací a her. Stále se tak potvrzuje to, že obchod s aplikacemi pro “redmondský” systém roste obrovskou rychlostí. Hodnota 100 000 aplikací je do značné míry i silnou psychologickou hranicí, se kterou se dá dále pracovat a Microsoft ji může využít v marketingovém tažení na podporu prodejů telefonů s Windows Phone. Na následujících obrázcích můžete vidět vývoj růstu počtu programů v Marketplace, vývoj počtu nově nahraných aplikací a podíly jednotlivých kategorií na celkovém počtu aplikací a her.

mp-total-may-12

mp-add-may-12

mp-cat-may-12

A protože grafů není nikdy dost, podíváme se ještě na několik dalších. Vidíme podíl placených a volně dostupných aplikací, cenovou politiku vývojářů (kde je jasně vidět, že se většina z nich snaží dostat pod hranici jednoho dolaru) a poslední zajímavý graf, který popisuje dobu potřebnou pro dosažení počtu 100 000 aplikací u jednotlivých platforem. Zde jednoznačně iOS následované právě Windows Phonem.

mp-licl-may-12

mp-price2-may-12

mp-comp

Je dobré také připomenout, že se rozrůstá i počet položek českých autorů a firem. Na Marketplace již můžeme nalézt mnoho kvalitních českých aplikací i her. Za všechny můžeme zmínit například aplikace České televize nebo oblíbenou hru Galaxy Jet. O podstatném počtu českých aplikací svědčí i čísla, která hovoří o naší mateřštině, jako o 10. nejčastěji lokalizovaném jazyku mezi aplikacemi v Marketplace.

Na závěr ještě pár slov k otázce naznačené v úvodu článku ohledně smyslu vývoje aplikací pro Windows Phone. Mnozí sice tvrdí, že se jedná o platformu, pro kterou se vývoj nyní nevyplatí, ale tomuto tvrzení bych si dovolil oponovat. Dle mého názoru se Windows Phone dočká rozšíření zvláště po uvedení nové verze systému Windows, díky které lidé poznají, a především si zvyknou na prostředí Metro, které je pro mnohé v tuto chvíli čirá exotika. Nyní se také kromě firem a mnoha nadšenců pouští do vývoje aplikací pro WP i spousta vývojářů, kteří dlouhodobě vyvíjejí pro jiné platformy společnosti Microsoft. To samo o sobě poskytuje celkem slušnou základnu vývojářů, kteří jsou schopni pro tuto platformu dodávat obsah.

Zdroj: All About Windows Phone

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat