RIM – další konec jednoho výrobce?

RIM – další konec jednoho výrobce?
2012-05-31T07:23:55+02:00
• 31. 5. 2012
1

Dnešek patří výrobcům smartphonů, kteří se dokáží rychle adaptovat na potřeby zákazníků. Na některé značky z minulosti už můžeme jen vzpomínat a jiné se chtějí vrátit. Příkladem je Alcatel, který se na nějaký čas vytratil z našich končin, ale nyní z rukávu vytasil eso, které by ho mohlo mít úspěch. Samozřejmě myslíme Alcatel OT986. Bohužel kanadský výrobce RIM má takřka na kahánku.

rim_hq

Tuto společnost můžete znát skrze komunikátory nesoucí název BlackBerry. Před nějakou dobou jsme vás informovali o akci BlackBerry World 2012, kde byl představen systém BlackBerry OS 10. Ten by měl pomoci firmě dostat se z problémů. Již nyní však vedení firmy tuší, že jí to nemusí pomoci, a tak přistupuje k drastickým opatřením.

Zatím se nejedná o oficiální informace, ale zdroje mluví o tom, že kanadská firma razantně oseká počet zaměstnanců. Má se jednat o propuštění až 40 % pracovní síly po celém světě. V současnosti zaměstnává 16 500 lidí a do konce tohoto roku se číslo sníží na 10 000.

Dříve se spekulovalo i o tom, že by se firma nechala pohltit větším výrobcem, či jiným zájemcem. Tyto informace se nikdy nepotvrdily, ale nyní se zdá, že skutečně hledají jakýkoliv způsob výdělku. Sám CEO společnosti RIM Thorsten Heins napsal dopis investorům, kde nastiňuje přibližné plány záchrany celé firmy.

“To further enhance our commitment to successfully completing our transformation, after the release of our year-end financial results, we engaged J.P. Morgan Securities LLC and RBC Capital Markets to assist the Company and our Board of Directors in reviewing RIM’s business and financial performance.  These advisors have been tasked to help us with the strategic review we referenced on our year-end financial results conference call and to evaluate the relative merits and feasibility of various financial strategies, including opportunities to leverage the BlackBerry platform through partnerships, licensing opportunities and strategic business model alternatives.”

Nejdůležitější část je na konci tohoto úryvku. Zde se zmiňuje o možnosti licencování platformy BlackBerry. Nechceme raději spekulovat o tom, co přesně je tím myšleno. Firma se nachází v celkem velkých problémech, a tak se ukazuje i možnost, že by tu zanedlouho již nemusela být. Zachrání se sama nebo jí někdo pomůže?

Zdroj: ubergizmo.com, ubergizmo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Michal Tichý

31. 5. 2012, 16:24

Ne, opravdu RIM NEMÁ na kahánku a pokud napíšu, že nechci spekulovat, nedělám to! Vaše závěry z celé zprávy (pokud jste ji četl) jsou zcela zcestné a nesmyslné. Ale to bude tím, že máte jako zdroj ubergizmo.com. Je lepší navštívit press.rim.com a udělat si vlastní závěry z této zprávy, než papouškovat závěry někoho jiného.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat