LG uvede displej s 1080p na pěti palcích

LG uvede displej s 1080p na pěti palcích
2012-05-28T07:35:23+02:00
• 28. 5. 2012
19

Závod v tom, kdo nám nabídne jemnější displej, pokračuje. Výrobci si myslí, že nám nestačí HD displeje a všichni chtějí na smartphonech Full HD, tedy 1080p (1920 x 1080).

lg-full-hd-lcd-smartphone

U tabletů by se to dalo pochopit, ale LG plánuje ještě letos představit první 5″ FullHD displej. Například LG Optimus VU má displej s úhlopříčkou pět palců, ale rozlišení “jen” 1024 x 768 pixelů. Ve druhé polovině tohoto roku chce LG nabídnout podobný smartphone, ale s rozlišením 1920 x 1080 pixelů.

Prozatím jsme byli u super smartphonů zvyklí na hustotu pixelů kolem 300 ppi, u displeje od LG bude tato hodnota na hranici 440 ppi. Tomu zatím žádný smartphone nemůže konkurovat. Nový displej bude mít poměr stran 16:9.

Těchto úžasných specifikací LG dosáhlo pomocí technologie AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching) a stále se jedná o LCD. Prakticky chce touto novinkou říci, že stále dokáže vyrobit úžasné displeje, ale hned nás napadá jedna otázka. Kolik takový displej spotřebuje energie? Když připočteme 4 jádra a tenký profil smartphonu, což je dnes trend, tak nám asi bude jasné, že mobil vydrží při používání maximálně jeden den. Snad se pokroku v technologii baterií dočkáme aspoň příští rok.

Zdroj: ubergizmo.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Čím víc pixelů tím víc telefon:) …jsem sice rád za každý pokrok…ale nevím jestli tohle není jen poslední zachvěv lg na poli telefonů… …když jsem před léty nosil 5′ htc Athena tak se na mne lidé dívali div né jako na blázna…a za rok odhaduji že lidé budou telefonovat ze svých 10′ hd++++ telefonů:) …jen musím doufat, že můj oblíbený Apple nepůjde touto cestou…

S vývojem souhlasím, teď mám Galaxy Note s 285 DPI a One X s 312 DPI. Barvy i rozlišení jsou u obou krásá, ale pokud výrobce vsadí na to být in – vrátí se k LCD, odkloní se od Amoled, pak ta výdrž letí dolů… Což ve sronání Galaxy Note proti One X je velmi patrné. 5,3″ proti 4,7″, 2 jádra proti 4 jádru, baterie 2.500 mAh proti 1.800 mAh. Navíc pokud rozkliknu použití 4 jádra a zjistím, že za celý den se procesor protočil 7 minut 30 sekund, protože je tak rychlý že ostatní věnujete ovládání, koukání, čtení… je to sranda. Nevím a nemyslím si zda v době, kdy jediné řešení pro výdrž je Amoled s dvoujádrem a velkou baterií, je vhodné dále experimentovat s displeji, které pak žerou i 70% veškeré energie. Buď ať se výrobci zaměří na zvýšení kapacity baterií vč. životnosti bez zvýšení jejich rozměrů, nebo ať se zaměří na super displeje s minimální spotřebou energie, aby byl použitelný opravdu multimediální mobil schopen fungovat 48 hodin. Pokud mám super multimediální mobil, a abych přežil do večera musím vypnout vibrační odezvu displeje, tu nějaké in animace, tu nějaké in vybrace a já nevím co všechno, pak nevím proč někdo takový mobil vyvíjí. Za poslední dobu totiž u mě jen jeden mobil pro někoho spíše malý tablet, Galaxy Note můžu používat opravdu multimediálně včetně xxx minut videa. Ale 5,3″ a vnější rozměry a 17,5 dkg – to je daň za multimedialitu!!! Výrobci probuďte se.

Jakub Velička

28. 5. 2012, 18:28

Dobře no, podle mě je to jen lákadlo pro laiky, kteří vybírají podle šablony – čím větší hodnota parametru, tím lepší. Výrobci to moc dobře vědí, a tak se podle toho i chovají. A netýká se to jenom rozlišení displaye, vemte si třeba fotoaparáty – zkušený fotograf ví, že menší počet megapixelů na malém snímači udělá lepší fotku než větší počet megapixelů na stejně velkém snímači… to je jen příklad. S rozlišením je to stejné, přesně jak píšete – je to na úkor výkonu a výdrže, ale vysvětlete to mase…

nějak mi uniká co vlastně chtějí – mobil ≠ 5″

LG uvede full hd display s androidem 2.2 froyo….

Já musím mobil nabíjet každý den (SE Xperia X8) takže žádná velká škoda pro mě…

konečně, na full hd čekám jak na smilování!

mám galaxy nexus a rozlišení je super ale hodilo by se větší a hlavně širší a i o trochu větší displej. akorát mi přijde 100% lepší 1920×1200 a ne 1920×1080 jelikož i stávající 1278×720 je hrozně úzké a vysoké. poměr stran 16:9 je na práci fakt na nic.

osobně nemám s velikostí v kapse problém, naopak

5 palců, 1920×1200, okraj displeje na stranách max 1 mm a nahoře a dole max 5 mm, tloušťka do 7 mm..
ideál

Svyčkama?

samozdřejmě sem myslel nokii bez dotykoveho displaye!já bych tomu teda vývoj říkal..copak byste chtěl svítit svyčkama?nebo chodit pěšky?atd..toto je prostě vývoj.já myslím že to čtyřjádro vydrří mnohem déle než HD2 když je to dobře optimalizované..součástky se pořád změnšují tim pádem větší místa pro baterii..škoda že to není amoled to by bylo určitě méně energeticky náročné!jako uznávám že to rozlišení bude brát hodné výkonu a neuvěřitelně baterii!

Ano je to pekne ale naco to je mobilu? vyuzije to? Ked ma taku mizernu vydrz? Podla mna urcite nie sak uvedemiem priklad iPad 3. Sice to neni mobil ale tablet. Ale aj tak oproti predchodcom sa mu znizila vydrz baterie a ja si myslim, ze najme kvoli retine

6> ja vyvoj rozhodne podporuju, jsem vyvojar a v IT se pohybuju, ale to co oni predvadi, tomu se nerika vyvoj, ale marketing. Onanujou nad vysokymi cisly, megapixely, jadra, blablabla. Oni vyrabeji ctyrjadrove cipy, kdyz ani android ICS jej neumi vyuzit naplno, drtive vetsine aplikaci staci k behu jednojadro z dob hd2, na hry to sice chce neco lepsiho, AAA tituly na mobil nepatri, na hry jsou konzole, pocitace atp Pritom kdyby vzali a vyrobili cip o vykonu co mel hd2 soucasnymi technologiemi, k tomu tu 2100 mAh baterku co ma sgs3, tak ten pristroj vydrzi tyden i pri dennim pouzivani.

white.haven

28. 5. 2012, 13:46

Mobil Nokia? A ktery vyrobce jej prosim vyrabi?

jestli chcete mobil tak si kupte nokii!!!tohle není žádnej mobil!!tohle je kapesní pořítač!!jak dlouho vydrží notebook?tohle bude prostě notebook do kapsy!ale lidi tohle prostě nepochopí!!vývoj jde pořád do předu!kde bysme asi ta byli kdyby nešel vývoj dopředu?budte rádi že se tento počítač vleze do kapsy né jak před x lety kdy se nosil v batohu!jinak s bateriemi máte pravdu, baterie se pořád vyvíjí,ale hold to nejde tak rychle jak v jiných odvětvích!jestli chcete mobil si kupte iphone!já si raději koupím počítač galaxy s3!

myslel som že 350 DPI je hranica ludského oka. Pixely uvidite jedine s lupou. toto už fakt nema zmysel. Vyvyjaju technologie na vyrobu šinutých displejov ale na baterky sa kašle.
Od lg samsungov sa to da čakať, potrebuju predať aj fotaky, kamery…. mp3 prehravače…. snad aspon elekrotomobily niečo pomožu

Tomu se pánové říká pokrok. Ale dobrá zpráva pro vás je, že větší rozlišení už mobily nedostanou, protože tohle je už za hranicí viditelnosti pixelů ostrozrakými lidmi

Neboj, za chvili tam prestanou davat baterie uplne, pak ty pristroje budou o 1.5mm tenci a bez zasuvky to nepojede. Baterku predci nikdo nepotrebuje, hlavne ze to ma 1000jadrovy procesor, buhvi jak nenazrany display, pi*ovin to umi 3 prdele a neda se to pouzivat vic jak 6-8 hodin.

Oprava – nevypadá

Je to sice pěkné rozlišení, ale my chceme mobily, ne plácačky na mouchy. Dokud nebudou lepší baterie, je zbytečné takové rozlišení cpát do mobilů. Spíš by se měl někdo konečně zaměřit na výrobu těch nejlepších mobilů s nejlepšími parametry do úhlopříčky max. 3.8 až 4.3 palce. Pak už to opravdu jak mobil nevipadá, ikdyž uznávám, že na web, videa či fotky je to skvělé.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat