Google představí 5 nových Nexů k pátým narozeninám Androidu

Google představí 5 nových Nexů k pátým narozeninám Androidu
2012-05-24T07:39:49+02:00
• 24. 5. 2012
9

O tom, že se s novou verzí Androidu objeví i nový Nexus, asi nikdo nepochybuje. Tím novým očekávaným Androidem by měla být verze 5.0 s názvem Jelly Bean. A protože bude Andy slavit páté narozeniny, dostane nejspíš od Googlu dárek – pět zařízení s názvem Nexus.

Nic není jisté, ale podle webu TalkAndroid a jejich zdroje to vypadá, že bychom se mohli 5. listopadu dočkat představení nové řady zařízení s přídomkem Nexus. O tom, že letos přijde na svět více než jeden Nexus, se mluví již delší dobu. Tato domněnka vychází z informací, že Google jedná o nových referenčních zařízeních nejen se Samsungem, ale i s dalšími společnostmi.

První verze Androidu se objevila v roce 2007, takže letos ho čekají takové malé kulatiny. Google samozřejmě své plány nepotvrdil a pravděpodobně ještě nějakou chvíli nepotvrdí. Představu bychom si určitě mohli udělat z blížící se konference Google I/O, kde by měl být představen právě Android 5.0 Jelly Bean, od kterého se očekávají velké věci.

Mluví se o tom, že by Jelly Bean měl být více zaměřen na tablety, aby mohl úspěšně bojovat s přicházejícími Windows 8. Je ale také možné, že Google půjde ještě o kousek dál a představí verzi Androidu pro desktop. Jak dostat do svého počítače Android 4.0 ICS jsme vám již ukázali. Není to nic náročného. Proč by tedy nová verze neměla obsahovat ještě více prvků umožňujících pohodlný provoz na stolním počítači/notebooku?

Další možností je spojení Chrome OS a Androidu. Nahrává tomu i nová architektura procesorů Cortex A15, která nabízí hardwarovou virtualizaci. Bude tedy možné na ní provozovat dva systémy současně a libovolně se mezi nimi přepínat. Zde už jsme ale ve fázi čistých spekulací.

Vraťme se zpátky na zem a zamysleme se nad tím, jaká zařízení Google asi představí. Nemyslíme si totiž, že by měl představit pět telefonů. Jeden smartphone se objeví určitě. Dále se čeká tajemný Nexus tablet. Mohla by se objevit i nějaká Nexus TV. Jestliže zvažujeme desktopovou verzi Androidu, mohli bychom se dočkat i nějakého notebooku s označením Nexus. Další zařízení, které mě aktuálně napadá, jsou hodinky Nexus. Nebo, že bychom se na podzim dočkali samotných Google (Nexus) Glass?

Vyvstává ale ještě jedna otázka. Ponesou nová zařízení stále název Nexus? Pokud dění kolem Googlu sledujete, nebo alespoň používátě Android, určitě víte, že Google slučuje všechno kolem svého mobilního operačního systému pod značku Play. Objevily se již i názory, že by Google mohl svá zařízení přejmenovat a přidružit je právě k této značce. Pak bychom mohli dostat názvy jako Play phone, Play tablet, Play TV… Zda je tato možnost reálná, nevíme, ale jistý smysl by dávala.

Každopádně, pokud se potvrdí letošní význam čísla 5 – páté narozeniny, 5. listopadu, pět zařízení Nexus, rozhodně se máme na co těšit. Nevěřím, že by Google tuto událost nějak odbyl.

Zdroj: ÜberGizmo, Android Authority, cek.log, XDA Developers


Jaká zařízení tipujete vy? Jak byste přejmenovali řadu Nexus?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Václav Pavlín

24. 5. 2012, 23:17

Abych to tedy ještě doplnil a dodal relevantnější podklady.

http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=229#nadpis3

Můžete mi jednoznačně říci, do které skupiny Nexus patří? Pro mě do první. Stejně jako jmenovaná slova úzus, sylabus či plexus. Také to není úz, sylab nebo plex.

Pro Nexus to ale rozhodně není nikde stanoveno, a proto říkám, že jsou jistě možné obě varianty. A také opakuji, že pro mě je mnohem příjemnější varianta Nexus, Nexu…

Václav Pavlín

24. 5. 2012, 23:09

7: Ano, myslím to vážně. Osobnost Case bych tu hodnotil nerad. Jak jsem ho ovšem zatím na webu pozoroval, řekl bych, že si na češtině skutečně dává záležet. Když nic jiného, nabídl rozumné zdůvodnění, proč jsou možné obě varianty.

Od Vás ani Vašich kolegů diskutujících žádný podklad o tom, že vaše varianta je správnější než moje, nemám.

A ne, v anketě jsem nehlasoval, takže onen jediný hlas není můj.

Stejná diskuze se již odehrála i jinde. Korektor webu pak vysvětlil, že 2. pád „Nexu“ je skutečně správně, ačkoliv se to některým nezdá. Je mi líto. Souhlasit nemusíte, ale budu se držet této, správné, varianty.

To myslíte vážně „pane autore“?! Jako většina diskutujících neznám žádný Google Nex, ale chápu že asi chcete psát o vícero NEXUSECH. Ovšem nasadit tomu korunu ještě tím odkazem?! Vážně nás máte za takové blbce, že máme stejně jako vy brát kdejakou neodbornou diskuzi jako důkaz o Vaší pravdě? Navíc jediný kdo tam rozvíjí Vaší teorii o jakémsi „antickém“ skloňování je samotný Radek Hulán Androidu, přispěvatel pod jménem Case! Doporučuji prostudovat více jeho komentářů, někdy se mu povede diskutovat celkem k věci, ale ve většině případů, když není zrovna jazykovědcem, je expertem na všechno možné i nemožné. Nehledě na to, že v hlasování Vaše milovaná varianta skloňování dostala pouze jediný hlas a vůbec bych se nedivil, kdyby byl právě od Vás…

Václav Pavlín

24. 5. 2012, 22:06

2, 5: Možné jsou obě varianty
Viz http://androidforum.cz/cestina-nexus-bez-nex-lets-flame-t3303.html?sid=18186f1c058a0beabdf5b689e314cb79#p45976

A jako autor článku si vyhrazuji právo použít tu, která mi vyhovuje lépe:)

Je jedno jestli Vám to nesedí. Je to jako by jste psal Asů místo Asusů. Neřidťe se pocity. Calx má, už z logiky věci, pravdu. Skloňujete celý název a ne jen jeho část.Telefon se jmenuje Nexus a ne Nex.

Václav Pavlín

24. 5. 2012, 20:07

2: Ověřím a případně opravím. „Nexusů“ mi vůbec nesedí, ale je možné, že se pletu:)

alex038 : To Ti asi utekla informace, že to bude opět Samsung. http://dotekomanie.blog.mobilmania.cz/2012/05/pristi-nexus-misto-asusu-samsung/ a nebo mě uteklo něco ještě novějšího

Dle meho soudu by se melo ric Google představí 5 nových Nexusů, jelikoz je to nazev a ten se sklonuje vzdy standardne.
Totez… jdu do centra(centrum mesta, stred)
jdu do Centrumu(OC Centrum)

Nevim kolik bude novych Nexusu, ale mam za to, ze ten nejnovejsi bude od Motoroly a ne od Samsungu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat