Přehled GPU v tabletech a smartphonech – 2. díl

Přehled GPU v tabletech a smartphonech – 2. díl
2012-04-25T16:00:39+02:00
• 25. 4. 2012
2

Grafika prodělala v posledních letech na chytrých telefonech obrovský pokrok, což se také odrazilo na dalším typu zařízení – tabletech. V současnosti v nich můžeme nalézt čtyři různé čipy, lišící se v mnoha aspektech, ale nabízející podobný výsledek. Tím, že se rozšířily různé druhy platforem, je složitější pro vývojáře her optimalizace. Výkon dnešních mobilních grafik se blíží konzolím a už dnes je snadné mobil připojit k HD televizi, připravit příslušné ovladače a hrát jako na konzolích.

Adreno


Toto grafické jádro je součástí architektury společnosti Qualcomm. V současné době je rozšířené jádro řady 2xx v čipové sadě Snapdragon S3, který disponuje značným grafickým výkonem. Převedeno do praxe, dokáže tento grafický čip přehrávat a natáčet HD video. Zvládne také nevalnou většinu dnešních moderních her. Jádro je vyrobeno ještě starým výrobních procesem 45nm. Další generace se objeví na přelomu roku a výkonově dosáhne na Xbox360, přičemž bude vyráběn už novým 28nm procesem. Stane se tak součástí Snapdragon S4, ale největší novinkou bude podpora akcelerace systému Windows 8 na tabletech.

PowerVR


Je divizí Imagination Technologies, která vyvíjí hardware a software pro 3D renderování a další techniky v oboru grafických technologií. Používá jej mnoho výrobců a v současnosti dosluhuje čip PowerVR SGX540. Série SGX je zahrnuta v mnoha SoC, které používá Apple nebo Samsung. V tabletu iPad používá Apple jádro SGX 543MP2, které je dvakrát výkonnější než předchůdce.

Nemalou roli hraje i jako integrovaná grafika procesoru Intel Atom. V tabletech není moc rozšířený, kvůli již nedostačujícímu výkonu, a objevuje se spíše v levnějších kouscích, jako je Samsung Galaxy P1000. Nová série bude 20x výkonnější a 5x efektivnější v modelech G6200 a G6400, zatím vystupující pod kódovým značením „Rogue“. Nasazení je očekáváno na konec roku.

Mali


Vyrábí jej norská odnož firmy ARM. Vše ale začalo úplně jinde v neznámé společnosti Falanx Microsystems, která uvedla svůj grafický procesor Mali 200. Zůstala ale bez povšimnutí, a tak společnost v roce 2006 odkoupil ARM. Z nedodělku nakonec ARM vytvořil fungující infrastrukturu, která je dnes úspěšná a licencovaná mnoha výrobci.

Poslední kousek, který používá i úspěšný Samsung Galaxy SII ve své čipové sadě Exynos, má značení Mali-T400. Nástupce Mali-T604 je již čtvrtou generací těchto grafických čipů a jedná se o čtyřjádrovou grafiku. V současnosti se očekává Mali-T658, který bude mít osm výpočetních jader a 4x vyšší výpočetní výkon oproti řadě Mali-T604. Hlavní novinkou bude režim 16× vyhlazování. Zatím nejsou oznámeny žádné zařízení s tímto čipem, ale ARM ohlásil spolupráci s výrobci Samsungem, LG nebo Fujitsu, takže je možné, že se objeví v jedné z vlajkových lodí těchto výrobců.

Tegra


Nvidia je významný výrobce grafických karet mezi desktopy a mobilními zařízeními. V roce 2008 si uvědomila, jakou šanci má i ve smartphonech a tabletech. Následně 2. února ohlásila svůj první grafický procesor Tegra APX 2500, známý jednoduše jako Tegra. Nvidia zužitkovala všechny své znalosti na poli grafických čipů, které se odrazily do odvětví chytrých zařízení.

Velký potenciál měl nástupce Tegra 2, který se jako první objevil v telefonu LG Optimus 2x, ale kvůli špatně vyladěnému softwaru LG se netěšil velké popularitě. Tím byla, možná neprávem, odepsaná i Tegra 2. Zašlou slávu má navrátit nástupce Tegra 3, který pohání velice populární tablet Transformer Prime od firmy Asus a také první telefon HTC One X. Jde o jeden z prvních čtyř-jádrových procesorů pod kódovým značením Kal-El. Dokonce má páté jádro, které je úsporné a slouží pro běh nenáročných aplikací. Mnohem zajímavější je grafická část. Má totiž celkem 12 jader a chlubí se až trojnásobným výkonem oproti Tegra 2. Bez potíží zvládá přehrávat FullHD video, zpracovat dva displeje zároveň nebo pracovat s fotoaparátem o rozlišení 32 MPx. Problém nemá ani s převodem OpenGL hry do stereoskopického 3D zobrazení a ani tak to není celý výčet všech nových funkcí.

To vše funguje ještě na starém výrobním procesu, ale během roku se objeví nová revize již s 28nm procesem. Plány do budoucna jsou v Nvidii jasné, již se šušká o novém koni této stáje, kterým bude pravděpodobně Tegra 4, o které jsme už psali.

Zdroj: wikipedia.com, nvidia.com, arm.com


1. díl – Co je SoC a jak se v nich vyznat aneb co nám pohání smartphony a tablety

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Lukáš Vaculík

26. 4. 2012, 8:15

iPad 3 je novinka, která už má nový čip, ale předešlá generace SGX se v mnoha „známých“ tabletech neobjevila. Levné tablety se myslí jako čínské produkce.

Ano, má jej iPad 3, v článku je psáno „V tabletu iPad používá Apple jádro SGX 543MP2“

white.haven

26. 4. 2012, 8:09

„Je divizí Imagination Technologies, která vyvíjí hardware a software pro 3D renderování a další techniky v oboru grafických technologií. Používá jej mnoho výrobců a v současnosti dosluhuje čip PowerVR SGX540. Série SGX je zahrnuta v mnoha SoC, které používá Apple nebo Samsung. V tabletu iPad používá Apple jádro SGX 543MP2, které je dvakrát výkonnější než předchůdce.

Nemalou roli hraje i jako integrovaná grafika procesoru Intel Atom. V tabletech není moc rozšířený, kvůli již nedostačujícímu výkonu, a objevuje se spíše v levnějších kouscích, jako je Samsung Galaxy P1000. “

Toto jsem nepochopil. Co neni v tabletech moc rozsireno? Ta serie Série SGX? Vzdyt je v ipadu 3. Jaky nedostatecny vykon a levnejsi kousky mate na mysli?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat