MeeGo stále žije! Chystají se nové modely

MeeGo stále žije! Chystají se nové modely
2012-03-30T06:51:01+02:00
• 30. 3. 2012
13

Nokia plánuje uvést dva nové mobily se systémem MeeGo, který byl zatím použit jen v telefonu Nokia N9. Touto strategií se chce finská firma zaměřit především na rozvojové trhy. O stálém zájmu o tuto platformu můžeme hovořit díky kladným ohlasům a také díky nedávné aktualizaci.

MeeGo vzniklo jako nástupce systému Maemo ze spolupráce Nokie a Intelu. Mělo se jednat o open-source systém vhodný pro telefony, tablety a jiná zařízení. Očekávalo se od něj nahrazení populárního Symbianu. Kvůli pomalému vývoji nevypadala budoucnost vůbec dobře. Od většího nasazení systému bylo upuštěno ještě ve vývojových laboratořích. Pak přišla dohoda s Microsoftem, což byla pro Nokii poslední záchrana.

Proto se Nokia o této platformě v poslední době příliš nevyjadřuje a snaží se ji veřejně co nejvíce ignorovat. To znamená, že bude hrát až druhé housle. Má se tedy objevit v low-end zařízeních nejenom díky nízkým nákladům na výrobu. Pokračováním systému MeeGo by měl být OS zvaný Meltemi, od něhož se očekává také určení pro low-endová zařízení. O Nokii ale nejspíše uslyšíme hlavně v souvislosti s Windows Phone 7.

Zdroj: slashgear.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Václav Pavlín

1. 4. 2012, 17:55

To giff: Omlouváme se, komentář nějak v systému unikl naší pozornosti. [VaP]

Proc muj komentar (celkove 3. prispevek v diskuzi) ceka na schvaleni uz vic jak den? Mohl by ho autor blogu konecne schvalit?

Buhuzel ten cesky sef nokie je malicky pan.On za Nokii jako celek nehovori ani hovorit nemuze..

Nene, ten šéf Nokie v ČR označil prodeje WP7 jako úspěch – mohl pod tím sice myslet i to, že se diví, že si to vůbec někdo koupil, ale celkově jsou v Nokii spokojeni. :-)

Nokia sama neni spokojena ani s dosavadnimi vysledky prodeje WP.MeeGo si mela nechat jako hlavni top OS.N9 se doposud prodalo vice nez WP7 a pritom N9 nemela zadnou reklamu a jeste omezeni jen na par malych trhu.To je jasny fail WP a jasny zajem o N9 ci spise MeeGo.

Anebo verze XXX a Nokii to s WP7 moc nejde ?????

senky15: Na Symbian zapomeň, ten už u Nokie nikdo nevyvíjí. Nokia všechny vývojáře prodala Accenture, a ti se jich teď potichu zbavují. V Nokii zůstalo jen pár lidí, kteří dělají apky pro WP a skupina vývojářů pracujících na MeeGo s velmi nejistou budoucností.

senky15: V tom bych si dovolil nesouhlasit. Po tom co jsem viděl MeeGo, tak jsem měl konečně pocit, že se Nokia ubírá správným směrem. Prostě ovládání bez tlačítek pouze dotykem a navíc velmi intuitivní, jednoduché a otevřené skoro jako Android. Bohužel Nokia systém „zazdila“ ještě před začátkem prodeje, a to byl nakonec důvod, proč jsem si N9 nekoupil.

zheiko: ten članok ma 2 titulky. Jeden na mobilmanii a jeden nad článkom. MeeGo nema buducnosť, to už radšej symbian (nokia belle) ktory je dotiahnuty, su na neho aplikacie a s nokiou pureview sa može vratiť spat medzi špičku.

To ze bude v lacnych modeloch casom Meltemi sa vie uz aspon pol roka, to je teda novinka. Aj to ze bude pouzivat SwipeUI. Kolko ale bude mat Meltemi spolocneho s Meego (kompatibilita aplikacii) a ci bude mozne N9 updatovat na Meltemi jasne nie je asi ani nikomu z Nokie.

„Nokia plánuje uvést dva nové mobily“
– Hovori se i o jednom tabletu, ktery by mohl uspet ve vyberovem rizeni na 15 milionu tabletu pro turecke skolstvi.
http://nokiagadgets.com/2012/03/13/turkey-asking-a-bid-from-nokia-for-15-million-tablets/

„Od většího nasazení systému bylo upuštěno ještě ve vývojových laboratořích“
– Kdyz uz se MeeGo dostalo do prodavaneho telefonu, nebyly zadne vetsi prekazky pro nasazeni na dalsi pristroje. Zasadni rozhodnuti (zvladneme to/nezvladneme to) bylo v laboratorich ucineno jeste pred vydanim N9.

„Pak přišla dohoda s Microsoftem, což byla pro Nokii poslední záchrana.“
– Na to si budeme muset jeste chvili pockat :)

MeeGo lite alias Meltemi ma byt OS pro chytre „feature“ telefony, se kterymi chce Nokia dosahnout sveho cile „Connect The Next Billion People“. Dale jsem take zahledl zminky o snadnem rozsireni na High-end

„Then Meltemi: it could *easily* be scaled into the high-end range. It’s just management decision, not lack of capabilities.“

„Also they’re planning to use it for “the time after WP”, whatever that will mean then.“

http://nokiagadgets.com/2012/03/25/rumor-meltemi-can-be-scaled-into-high-end-nokias-apollo-devices-incredible/

Zheiko: Tizen (pokracovatel MeeGo u Intelu) by mohl byt na prvnich zarizenich od Samsungu, ktery se k Intelu pripojil, uz v 2Q 2012. Tak uvidime jak to dopadne.

EDIT: OK, odvolavam, po dopsani myho komentu se zmenil titulek!!!

To je zase newska jak stehno… titulek tvrdi jedno, a v clanku je pak uplne neco jinyho… no nic, natesene jsem doufal v nastupce N9 a ze snad se Nokia vzpamatuje a da MeeGo sanci, ale zase nic… no doufam ze Intel na trhu smartphonu precejen uspeje a nakonec MeeGo protlaci…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat