Levné tablety posledních dnů – Zync, Intex, Toshiba a Shenzhen Scope

Levné tablety posledních dnů – Zync, Intex, Toshiba a Shenzhen Scope
2012-03-24T07:11:04+02:00
• 24. 3. 2012

V (téměř) uplynulém týdnu kolovaly elektronickým světem informace o několika nových levných tabletech. Za dvěma z nich se podíváme do Indie, jeden nás zavede do Japonska a na závěr se zastavíme v thajském školství.

Prvním představeným tabletem bylo zařízení indické společnosti Zync s názvem Z-990. Co musíme pochválit hned na začátku, je použití aktuální verze Androidu Ice Cream Sandwich. Dál už toho na chválení tolik nebude. I když má tablet úhlopříčku displeje pouze 7″, je rozlišení 800×480 pixelů málo. Místo srdce mu tepe 1,2GHz procesor Vivante GC460, kterému sekunduje 1GB RAM. Tato kombinace zní oproti displeji o poznání lépe. Tablet dále nabízí 4GB interní paměti, kterou je možné rozšířit až o dalších 32GB pomocí microSD karty.

Užitečnou vlastností je pak podpora USB host, díky čemuž je možné k tabletu připojit například paměť flash nebo dokonce 3G USB modul. Co příliš nedává smysl je chlubení se možností přehrávat HD videa v rozlišení až 1080p. Vzhledem k úhlopříčce a rozlišení displeje by takováto kvalita videa neměla za mák smyslu.

Cena na indickém trhu je 8990 rupií, což je v přepočtu necelých 3500kč.

Další představené zařízení pochází také z Indie a jeho výrobcem je společnost Intex. Její i-Tab má o jeden palec větší displej než Zync, tedy 8 palců. Rozlišení 560×800 pixelů, stejně jako v předchozím případě, neuchvátí. Procesor je tentokrát 1GHz ARM Cortex-A8 a paměť RAM se snížila na slabých 512MB. Abychom našli také nějaké to plus, můžeme říct, že tablet disponuje 3G modulem a 8GB interní pamětí (rozšiřitelnou microSD kartami).

Co je velmi nepříjemné, je použitý operační systém – Android 2.3 Gingerbread. Kromě toho je oproti předchozímu zařízení vyšší i cena – 11900 rupií (necelých 4500kč).

Toshiba nám v tomto týdnu ukázala svůj prototyp (mega)tabletu s úhlopříčkou 13,3″. Ten zajisté nebude patřit mezi levná zařízení. Snad aby udržela pomyslné misky vah svého portfolia v rovnováze, vypustila do světa 7 palcový tablet s rozlišením 1024×600 pixelů, což už zní rozumně. Opět se zde setkáváme s 1GHz procesorem, 512MB RAM a 8GB interní paměti. Celkovou paměť můžeme dále rošířit microSD a miniSD kartami a sledovat video bychom měli mít možnost až 7 hodin.

Zklamáním bude nejspíše cena – 299€ je na takového prcka a s touhle výbavou docela dost. (Možná bych kvůli tomuto kousku měl přejmenovat článek z „Levné“ na „Malé“ tablety.)

Slíbil jsem ještě výlet do Thajska. Tam se podíváme do školství. Společnost Shenzhen Scope Scientific Development Co vyhrála tendr thajské vlády na dodání 900000 tabletů. Firma Shenzen Scope, čínský výrobce televizí, tabletů a reklamních panelů, zvítězila nad konkurenty jako Huawie, ZTE nebo Lenovo tím, že nabídla zařízení, které přesně splňuje požadavky thajské vlády, za nejnižší cenu $82. Dovolím si tvrdit, že to je za tablet se 7 palcovým displejem, 1GB RAM, 1,2GHz procesorem, 8GB interní paměti a předinstalovaným Androidem 3.2 s možností aktualizace na ICS cena naprosto směšně nízká.

Zdroj: The Mobile Indian, Tech Guru Live, Übergizmo, ARM Devices


Na závěr by mě zajímalo, co si myslíte o využití tabletů ve školách.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat