Apple ztrácí půdu pod nohama (v boji za jedinečnost iPadu)

Apple ztrácí půdu pod nohama (v boji za jedinečnost iPadu)
2012-03-31T13:58:56+02:00
• 31. 3. 2012
1

Prodeje všech zařízení společnosti Apple jdou jako po másle. Akcie si stojí také dobře. Tak o čem to nadpis článku mluví? O patentových válkách a o tom, že Apple nemá nic vyhráno. Dokonce se možná  pro ostatní výrobce tabletů blýská na lepší časy.

Pokud jste zastánci teorie, že otcem myšlenky na obdélníkovou krabičku se zaoblenými rohy a velkým displejem, která poskytuje uživateli multimediální obsah, je Steve Jobs, pak Vás musíme zklamat. Ve skutečnosti koncept zařízení podobného iPadu představila společnost Knight Ridder již v roce 1994. Z jejich videoprezentace vyplývá, že sestavili tým lidí, který se měl zabývat tím, jak snadněji předat lidem informace běžně dostupné v novinách.

Navrhli zařízení, které nazvali The Newspaper Tablet (Novinový tablet), které mělo nabídnout uživateli obsah běžně tištěných novin v podobě textu a obrázků doplněný o video a audio. Tablet firmy Knight Ridder nebyl nikdy vypuštěn do prodeje. Měl sloužit především jako ukázka budoucnosti pro vydavatelské společnosti. Ve videu se objevuje predikce, že tablet bude zařízení vážící do 900g (2 liber), bude naprosto přenosné, bude disponovat displejem kvalitativně srovnatelným s tištěným inkoustem a stane se součástí našich každodenních činností. Tohle všechno proběhlo 16 let před tím, než Apple představil zařízení iPad.

Velmi mě zaujala věta, která ve videu zazněla: „Budeme nejspíše stále využívat počítače k tvorbě informací, ale budeme využívat tablet k interakci s nimi – ke čtení, sledování, poslechu.“ I dnes se ozývají hlasy, že tablety jsou určeny především ke konzumazi obsahu a k jeho produkci se příliš nehodí.

Na konci videa je velmi zajímavě a podrobně popsáno využití reklam v tabletech. Prý budou součástí aplikace pro čtení novin a v případě, že nás reklama zaujme, se na ni budeme moci podívat blíže. Také, vzhledem k tomu, že tablet bude umožňovat obousměrnou komunikaci, budeme moci produkt v reklamě inzerovaný rovnou koupit. Opět naprosto přesná predikce dnešní situace.

Nyní tedy k tomu, jak to přímo souvisí se společností Apple a patentovou válkou vedenou proti tabletům od Samsungu. Apple se u soudů po celém světě ohání svým patentem D 889, kde popisuje ploché elektronické zařízení s displejem na přední straně. Pokud srovnáte zařízení ve videu a zařízení na obrázku níže (převzato z patentové dokumentace), nelze říct nic jiného, než že Knight Ridder vynalezli iPad 16 let před Applem.

Nastává zde samozřejmě problém v tom, že zmiňovaná společnost si zařízení nenechala patentovat, a tedy by nyní například nemohla Apple žalovat za ukradení jejich designu. Co je ovšem jasné, ploché elektronické zařízení se zaoblenými rohy a displejem není vynálezem Applu. Nejsem právník a nedovedu to odborně posoudit, ale myslím si, že by tedy žaloba na podobnost tabletů Samsungu s iPadem neměla v konečné fázi u soudů obstát.

Ostatně, jak jste si určitě sami všimli, koncepty podobných zařízení se objevují i ve spoustě filmů. Jako příklad můžeme uvést Kubrickův snímek 2001: Vesmírná odysea z roku 1968.

Zdroj: Android Authority


Jak se na celou situaci kolem podobnosti Galaxy Tabů a iPadu díváte Vy? Mají žaloby smysl?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

SudruhStopa

31. 3. 2012, 15:16

Prisli o jeden patent, zostalo mnoho dalsich. Tento bol aj tak slaby, kedze bolo relativne obtiazne ho porusit, okrem Samsungu ho neporusoval nik a z pred-iPadovskych tabletov (kedze patent je starsi ako iPad) ho neporusoval ani jeden. Ale to je aj tak jedno, sud ho uznal za neplatny, kedze existuje prior art.
Ale neda sa povedat, ze by bol Apple neuspesny. Android uz zacina robit ustupky, vsak aspon vanilla android uz nema spruzinovy efekt na konci zoznamu, ktory bol nahradeny tou odpornou oranzovou/modrou (podla verzie) ziarou.

Navyse stale to nie je moc dobre pre Android OEM. V tomto momente musia platit slusne sumy Microsoftu, Apple sa s kazdym taha na sud, Oracle je stale realna hrozba atd. takze vyrabat Android zariadenia zacina byt coraz nakladnejsie a problematickejsie. Ak sa nastup windows 8 podari, tak vela vyrobcov moze prest na tuto platformu, ktora je zabezpecena zo strany patentov.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat