Android 5.0 Jelly Bean – víme, jak to bude Aktualizováno

Android 5.0 Jelly Bean – víme, jak to bude [Aktualizováno]
2018-04-01T07:47:17+02:00
• 1. 4. 2012
12

Od konference MWC se postupně začaly objevovat zprávy o nové verzi Androidu. Jedná se o verzi s číslem 5.0 a měla by nést název Jelly Bean. Její představení se očekává na Google I/O v červenci. My jsme pro Vás ale zjistili, co se s příchodem těchto želé bonbónků změní.

Android-Jelly-Bean-Bowl-550x411

Zpráva, kterou se Vám chystáme sdělit, bude pro někoho dobrá a pro někoho špatná. My jsme si stranu ještě nevybrali, ale pečlivě zvažujeme, zda začneme jásat, nebo brečet. Pokud bych to měl podat třemi slovy, řekl bych: změní se všechno.

Dost stručné, že? Inu, rozveďme si to. Začněme tím, co dobrého přijde pro uživatele. Jelly Bean přinese úplně nové rozhraní, jaké ještě nikdo z nás neviděl. Google očekává, že obliba jeho sytému bude raketově stoupat. Bohužel nemůžeme prozradit více, ale podle všech indícií se máte na co těšit. Mluvilo se o tom, že Jelly Bean bude zaměřen na tablety. To je pravda. Google by rád přenesl pocit z ovládání tabletů na mobilní telefony. Jak toho docílí? Nechme se překvapit.

Co se týče hardwaru, chystá se standardizace po vzoru Microsoftu a Windows Phone. Google vidí úspěch všech kolem, kteří (jako Apple) mají vlastní hardware postavený na míru operačnímu systému nebo těch, kteří alespoň striktně vymezují specifikaci povolených komponent (MS). To zajisté velmi potěší jak uživatele (odpadne dlouhé rozhodování jaký telefon si vybrat), tak vývojáře, kterým odpadne úprava aplikací pro různá rozlišení, procesory atd.

Pro vývojáře tu máme ještě jednu zajímavou zprávu. Google v Androidu 5.0 Jelly Bean kompletně změní API. Z toho plyne jednoduchá věc – žádná aplikace, která se nyní vyskytuje v Marketu nebude fungovat. Ale nezoufejte, Google prý vydá příručku s názvem Jak změnit zmrzlinu na želé.

Kromě změny API dojde i k zásadní úpravě jádra, což s sebou nese jedno drobné omezení. Jelly Bean totiž díky ní nebude možné provozovat na žádném z aktuálně prodávaných telefonů. Počítá se s tím, že ani borci ze CyanogenMod nebudou schopni systém upravit tak, aby spolehlivě fungoval. Na to se těší obzvláště výrobci, kteří očekávají nárůst prodejů, jelikož nikdo nebude chtít používat zastaralý systém.

Závěrem snad jen to, že Google očekává opravdu nebývalou oblibu nového systému. Zařízení s želé na palubě budou chtít nejen stávající uživatelé platformy Android, ale „pětka“ přiláká také zástupy nových oveček, které na první rozsvícení displeje podlehnou jeho neodolatelnému kouzlu.

Zdroj: Ruenix

Jak již někteří čtenáři prozradili v komentářích, jedná se o aprílový žert. Doufáme, že jsme Vám tímto článkem nezpůsobili nějakou trvalou újmu:)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Z kazdeho apriloveho forku se stane realita – a z tohoto bych realitu ocekaval behem roku 2012. Vsichni maji zajem prodavat, takze vtip nebude vtipem, ale holou ekonomickou realitou …

Ale tohle neni vtip. Na svetandroida píšou o androidu 5.0

Ale v podstate jsem tomu neveril z jednoducheho duvodu. Google by rozhodne ted neuvadel, ze nebude zpetna kompatibilita, protoze by to hodne lidi odradilo od koupi noveho telefonu a pockali si na Android 5. verze

V noci jsem teto zprave i veril. Dnes rano jsem si rikal ze to bude urcite april a jak koukam na komenty nejspise je :) jinak zprava by mi nevadila. Mobil budu kupovat tak za rok a pul, takze zpetna kompatibilita by mi vubec nevadila. Spise jsem si rikal, ze by ten system bez zpetne kompatibility mohl byt stabilnejsi a lepsi + minimalni pozadavky na HW bych uvital.

No ale že to některým lidem trvalo než to pochopili že ? alespoň těm prvním třem !

Dneska je Apríl, že ano.

Taaak, a teď se podívejte na kalendář :D

Kdyby měl Android přísně svázaný minimální nároky, vůbec bych se nezlobil.

Nicméně se, klucí, podívejte do kalendáře ;) Sranda je, že první polovina článku vypadá i vcelku věrohodně, ale od „odpadne dlouhé rozhodování jaký telefon si vybrat“ už se to trochu zvrhne ;)

Krásnýho apríla všem!

Koukám není těžké někoho nachytat…

Dobre nedelni rano vsem,
take nejspis pockam na koupi noveho tabletu na podzim.Mel jsem zalusk na Asus Trans.Infinity,ale pockam,jak se vyjadri Google v cervenci.Pokud se vse potvrdi,je tim padem ICS odsouzeny k zahube jeste predtim nez se dostanou poradne do stavajicich ci novych zarizeni?
Snad co se tyce aplikaci ci samotnych smartfonu/tabletu,snad budou nejakym zpusobem kompatibilni s JB.Prece nemohou zahodit jen tak cele minim.letosni portfolio zarizeni s ICS nekompatibilitou s budouci verzi JB 5.
Co se tyce Flashe je take velkou otazkou,zda ho JB 5 bude mit.

To tedy neni moc pozitivni zprava…..

Na co se těšit? …na téhle zprávě nic moc pozitivního není :( …nový telefon si kvůli tomu hned koupit nepoběžím…
Navíc by mi tam stejně něběžela většina aplikací, minimálně do doby než je jejich autoři přepíší… tak proč?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat