Nokia prodala 1,3 milionů WP7 telefonů

Nokia prodala 1,3 milionů WP7 telefonů
2012-01-24T11:44:27+02:00
• 24. 1. 2012
1

O tom, kolik se celkově prodalo telefonů vybavených systémem Windows Phone moc nevíme. Stejně tak nebylo zcela jasné, jestli se minulý rok sázka Nokie na tento systém vyplatila a kolik telefonů vlastně prodala. Nyní se objevily první odhady analytiků, které hovoří o počtech prodaných zařízení řady Lumia v roce 2011.

Nokia uvedla v listopadu minulého roku řadu Lumia, která přivedla systém Windows Phone do telefonů tohoto finského výrobce. Úplně tehdy opustila systém Meego, který se zrodil a zároveň zanikl na telefonu N9. Systém Symbian pak odsunula na druhou kolej a prim tak začal hrát právě Windows Phone.

Jak to tak vypadá, tato sázka se šéfovi Nokie, kterým je Stephen Elop vyplatila. Dle prvních informací Nokia podle odhadů prodala 1,3 milionů telefonů řady Lumia (modely Lumia 710 a 800). Kromě toho zřejmě uvedení řady Lumia znamenalo 36 % pokles prodejů zařízení se systémem Symbian. Tato čísla jsou důležitá nejen pro Nokii, která tak neztratila naději na znovuzrození, ale i pro Microsoft nebo ostatní výrobce WP telefonů.

Jednou ze základních výhod spolupráce Microsoftu a Nokie je totiž popularizace systému Windows Phone. Nokia je stále silnou značkou a může WP dostat mezi masu lidí a to je přesně to, co nyní Microsoft potřebuje. To se následně projeví také na prodejích ostatních výrobců Windows Phone telefonů jako je HTC, Samsung, LG, ZTE nebo Dell.

Nokia i Microsoft mají před sebou ještě dlouhou cestu k dorovnání konkurence v podobě Applu (iOS), a Googlu (Android), který je navíc spojen s mnoha silnými hráči na poli mobilních výrobců, ale určitě má nakročeno správným směrem. Abychom však nepřikládali růst Windows Phone pouze Nokii, je nutné podotknout, že u jeho zrodu po boku MS stáli právě výrobci jako HTC, Samsung nebo Dell a většina z nich v produkci WP smartphonů pokračuje. Příkladem budiž právě HTC, které i u nás v současné době nabízí hned několik modelů s tímto operačním systémem. Další dávku smartphonů s WP a určitě nejen od Nokie můžeme očekávat na MWC v Barceloně, který se již kvapem blíží.

Zdroj: ubergizmo

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Tohle mi teda jako moc výhra nepřijde v porovnání s těmi 13+ miliony iPhonů prodaných za jediný den. (nebo kolik to bylo)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat