Nebezpečný malware stvořen pro WP, iOS, Android a dokonce BlackBerry

Nebezpečný malware stvořen pro WP, iOS, Android a dokonce BlackBerry
2014-12-15T07:19:38+02:00
• 15. 12. 2014
6

Tvůrce antivirů Kaspersky Labs pravidelně informuje o možných hrozbách nejen na počítačích, ale i na smartphonech a tabletech. Nejnovější upozornění se týká komplexního malwaru, který byl stvořen pro mobilní operační systémy Windows Phone, Android a dokonce i pro iOS, ale zde je podmínkou mít jailbreak. Navíc se může objevit i na BlackBerry, jelikož na tomto systému lze instalovat aplikace určené pro Android.

1_1_Poll-Malware-Main1

Malware se jmenuje Inception-Cloud Atlas a byl vytvořen pro krádež informací zejména od vysoce postavených úředníků, členů armád, diplomatů atd. Jakmile se jednou dostane do zařízení, tak například nahrává hovory do MP4 formátu. Ty jsou zasílány do cloudové služby CloudMe.

Inception-Cloud Atlas se do zařízení dostává prostřednictvím aplikace, která vypadá jako aktualizace populární komunikační služby WhatsApp. Nemusíte se bát, že by se do smartphonu či tabletu dostal skrze oficiální obchody. Jedinou možnou cestou tak zůstává instalace z neznámých zdrojů. Proto byste měli získávat aplikace jen oficiální cestou a dávat si velký pozor, co si instalujete do zařízení.

Největším problémem Inception-Cloud Atlas je jeho komplexnost. Při vývoji byly požity moderní postupy, přičemž se kladl důraz na nemožnost identifikovat tvůrce tohoto malwaru. Dokonce koluje spekulace, že by za touto novou hrozbou mohla stát nějaká vláda, která podporovala vývoj. To se zatím ale nepotvrdilo.

Kaspersky Labs uvolnilo i seznam zemí, kde došlo k odhalení největšího počtu obětí tohoto malwaru. Najdeme zde Rusko, Kazachstán, Bělorusko, Indii a dokonce Českou republiku.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vojta Dalekorej

15. 12. 2014, 14:06

Stejně tak BlackBerry 10 neumožňuje nahrávání hovorů a to ani skrze Android aplikaci. Navíc zmíním, že při instalace jakékoliv Android aplikace do BlackBerry, ji systém prožene skrze službu BlackBerry Guardian, která právě podobně cílené aplikace typu malware zvládá detekovat a následně na ně upozorní uživatele před samotným nainstalováním.

Podle mě stejně většinu „virů“ pro mobily vytváří výrobci antivirů a pak o nich píší děsivé výhrůžné zprávy, aby si lidé neznalí problematiky honem zasekali už tak pomalý telefon dalším bloatwarem známým jako antivirus.

Jak to může být na WP, když na WP není v tuto chvíli žádná možnost Jailbreaku? A i kdyby byl – WP neumožňuje nahrávat hovory…

Peter Pavlovič

15. 12. 2014, 9:45

Zaujímavé, ani jeden z pôvodných zdrojov (Bluecoat, Kaspersky) Windows Phone nezmieňuje. A to sme sa všetci dvanásti užívatelia WP tešili, že na platforme konečne vznikol funkčný call recorder :D

Třinácti. WP jsem teď koupil i tátovi ;)

Peter Pavlovič

15. 12. 2014, 12:22

kazíš čísla :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat