Nvidia představuje nový čip Tegra 4i a referenční smartphone Phoenix

Nvidia představuje nový čip Tegra 4i a referenční smartphone Phoenix
2013-02-19T19:31:41+02:00
• 19. 2. 2013

Jen pár týdnů nazpět na veletrhu CES2013 představila Nvidia nejrychlejší mobilní procesor současnosti – Tegra 4, který staví na architektuře ARM Cortex – A15, jehož taktovací frekvence se pohybuje kolem 1.9 GHz. Nyní Nvidia představuje další přírůstek do rodiny Tegra, kterým je čtyřjádrový  čip Tegra 4i, který přináší jednu zásadní novinku a tou je integrovaný LTE čip.

Tegra 4i_die_shot_575px

Tegra 4i těží z papírově slabší architektury ARM Cortech – A9, nicméně frekvence, na které bude pracovat, je vyšší. Měla by dosahovat hranice 2.3 GHz. Co se týče velikosti, tak pro srovnání je Tegra 4i o polovinu menší než Snapdragon 800. Rovněž grafický čip disponuje o něco slabšími parametry ve srovnání s Tegrou 4.

tegra-stats

Integrovaný LTE čip by měl zpočátku podporovat kategorii LTE CAT3 – tedy rychlost až 100 Mbps. Později  by měla být implementována podpora  kategorie CAT4, kde rychlost datových přenosů může dosahovat až 150 Mbps.

T4i_Press_Feb15_2013_F 4i_575px

Aby Nvidia posílila co nejlepší uvedení a prodejnost nového čipu, rozhodla se uvést referenční smartphone, který nese označení Phoenix. Tento smartphone by měl demonstrovat všechny technologie Nvidie.  Jedna z nich je Chimera, což je výpočetní architektura, která přidává fotografické funkce, jako jsou různé HDR panoramatické snímky, režim rybího oka, nebo uzamknutí zaostřeného objektu při pohybu. Dále je to technologie DirectTouch, která má zajistit lepší odezvu dotykového displeje. Nvidia chce zároveň poskytnout lepší podporu prodeje referenčních modelů. Procesory Tegra 4i se budou dodávat do telefonů a tabletů střední třídy, kdežto Tegra 4 by měla být přítomna u špičkových modelů.

nvidia-phoenix Phoenix-Reference-Phone_int-650x365

Referenční smartphone s čipem Tegra 4i by měl disponovat 5palcovým displejem s rozlišení 1080p a jeho tloušťka by měla být jen 8 mm. Podle informací by se jeho prodejní cena měla pohybovat od 100 do 300 dolarů, což je velice zajímá cenovka s přihlédnutím k tomu, co tento model nabídne za výbavu a výkon.

Pokud tento smartphone hodnotíme podle technických parametrů, tak jej můžeme směle řadit do kategorie high-end. Můžeme předpokládat, že se dočkáme představení na veletrhu MWC v Barceloně, nicméně zatím můžeme jen odhadovat, kdy se tento referenční smartphone objeví na trhu.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat