Canonical představilo Ubuntu pro tablety video

Canonical představilo Ubuntu pro tablety [video]
2013-02-19T17:03:08+02:00
• 19. 2. 2013

Dnes ráno se spekulovalo, jestli Canonical hodlá představit zároveň s HTC tablet se systémem Ubuntu. Nyní je již jasné, že tomu tak není. Prozatím je těžké říci, jestli k uvedení tabletové verze systému Ubuntu bylo dobře naplánováno, jelikož může být jednoduše zastíněno dlouho očekávaným smartphonem.

c592ae69-1d64-4c03-822e-880f771c1b2f

Co si pro nás tedy Canonical přichystalo? Jedná se vlastně o poslední kousek celé skládačky. Mnozí si již mohli otestovat tuto verzi systému pro Nexus 7, ale nyní se dostává na světlo světa v oficiální podobě. 21. února bude k dispozici verze pro smartphony, ale zároveň se objeví Ubuntu pro Nexus 7 a Nexus 10. Komerční verze tohoto systému bude k dipozici na svém vlastním hardwaru až v roce 2014, takže do té doby budeme moci testovat jen na vyjmenovaných modelech. Samozřejmě se můžeme spoléhat i na komunitu, ale zatím si budeme muset počkat.

tablet-multi-tasking

Hlavní novinkou bude Multitasking Mojo, díky kterému budeme moci spustit dvě aplikace na jednom displeji. Něco podobného jsme mohli vidět u systému Windows 8/RT. Takže se nemusí jednat o až tak velkou novinku, ale například pro zmenšené okno se budou nejvíce hodit aplikace pro smartphony.

Samotný systém je uzpůsoben pro několik uživatelských účtů a navíc je zde možnost takzvaného hosta. Díky tomu budete moci zapůjčit tablet i nějakému známému, který chce jít jen na krátkou chvíli na internet. Nesmí zde ani chybět notifikační centrum, které je vyřešeno zobrazením lišty na pravé straně.

d97960b3-9005-4ec6-be5d-b180b2163cae

 

Nově zde bude i hlasové ovládání, instantní sdílení a spousta dalších funkcí. Samouzřejmě se budeme snažit, abychom si celý systém otestovali, a tak přinesli čerstvé zážitky z této novinky. Pro tuto chvíli Canonical neoznámilo žádné hardwarové partnery, takže nemůžeme ani tušit, jaké tablety budou vybaveny tímto systémem. Pro tuto chvíli jen víme, že tabletové rozhraní bude dostupné na úhlopříčkách 6 až 20 palců. Nyní se již podívejte na oficiální video, nebo můžete navštívit přímo stránky tohoto nejnovějšího systému.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat