Apple nakupuje miliony obrázků, chystá se na vlastní AI evoluci

Apple nakupuje miliony obrázků, chystá se na vlastní AI evoluci
2024-04-07T09:40:00+02:00
• 7. 4. 2024

Zdroj: phonearena

Pokud se dnes řekne umělá inteligence nebo jednoduše AI, asi mnohé nenapadne společnost Apple. Ta nějak mešká s naskočením na tento vlak, respektive zatím nikde nepoužívá to, co jiné společnosti integrují do mobilních telefonů. Je sice pravdou, že konkurenční výrobci dají nálepku AI prakticky na cokoliv, tak Apple zatím nenabízí nic, co by se tomu blížilo. Letos by se to mělo změnit.

Apple AI

Samsung, jako úhlavní rival Applu, pracuje na generativní technologii pro svou asistentku Bixby. Pokud připočítáme i Galaxy AI, nabízí už mnohé. Nebojí se používat generativní technologie ostatních firem. Několik spekulací kolem Applu naznačovalo, že by nakonec také mohl skončit u používání Gemini od Googlu, ale některé informace spíš poukazují na to, že si dost technologii nachystá sám.

Apple posiluje svou pozici v oblasti umělé inteligence akvizicí startupu Darwin AI

Nedávno jsme vás informovali, že Apple pracuje na nástroji pro modifikaci obrázků, ale k vytrénování je potřeba velké množství dat, v tomto případě tedy obrázků a fotografií. Vzhledem k tomu, jak se staví k vlastnictví dat a k ochraně soukromí, nemůže si dovolit jen tak použít fotky z internetu. Dle dostupných zpráv Apple uzavřel partnerství se společností Shutterstock, aby dostal přístup k obsahu.

apple park motion still large 2x 1800x1800x

Zdroj: Apple

Shutterstock patří mezi největší fotobanky a nabízí obsah od mnoha tvůrců, přičemž obsah není zdarma. Samotný obchod se má pohybovat mezi 25 až 50 miliony dolarů. Teoreticky tak Apple má přístup k milionům obrázků, které budou použity jen pro trénování modelů. Vzhledem k tomu, že obsah nebude použit na nic jiného, může být cena za jednotlivé fotky relativně nízká.

Dá se tedy očekávat, že Apple naskočí na vlak s AI technologiemi, ale je otázkou, co všechno nabídne a jak dobré funkce budou. Už nyní je konkurence hodně daleko a pracuje na pokročilejších funkcích. Vše bychom se měli dozvědět již tento červen na vývojářské konferenci.

Zdroje: 9to5mac.com, reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat