Facebook odstraní kartu Zprávy, nebude již dál platit vydavatelům

Facebook odstraní kartu Zprávy, nebude již dál platit vydavatelům
2024-03-02T20:11:56+02:00
• 3. 3. 2024

Zdroj: petapixel (se souhlasem)

Karta News – Zprávy, která byla poprvé na Facebooku zavedena v roce 2019, a k níž vydavatelé uzavřeli smlouvy na obsah za miliony dolarů, končí. Meta, mateřská společnost Facebooku, oznámila, že v dubnu 2024 ukončí službu Facebook News v USA a Austrálii. To znamená, že již nebude uzavírat nové komerční dohody pro zpravodajství a nepřidává nové produkty speciálně pro vydavatele zpravodajství.

Meta ukončuje zpravodajský kanál na Facebooku

Toto rozhodnutí přichází poté, co Facebook News postupně zmizel v různých regionech. Nejprve zmizel ve Velké Británii, Francii a Německu, a následně se počátkem dubna nebude nabízet ani v USA a Austrálii. Meta informuje uživatele o tomto kroku na podpůrné stránce a zdůrazňuje, že zprávy na Facebooku tvořily pouze malý podíl (cca 3 %) toho, co uživatelé vidí ve svém zpravodajském kanálu.

ImageJoiner 2019 10 24 at 21731 PM 1440x960x

Zdroj: The Verge

Facebook již v minulosti upustil od některých zpravodajských iniciativ, jako například byly Instantní články. Od roku 2022 se společnost přesunula od zpravodajství k podpoře tvůrců obsahu a loni v říjnu společnost opustil šéf zpravodajských partnerství Campbell Brown.

Namísto placení vydavatelům Meta nyní zdůrazňuje potřebu zaměřit se na obsah, který uživatelé chtějí vidět více, jako jsou například krátká videa. Tímto krokem chce společnost Meta uspořádat své zdroje tak, aby lépe vyhovovaly potřebám uživatelů. Meta ale zároveň vyzývá vydavatele aby nadále sdíleli odkazy na svých stránkách a používali kanály, jako jsou krátká videa Reels a reklama.

Celkově lze konstatovat, že Meta přehodnotila svou strategii ohledně poskytování zpravodajských služeb a místo toho se zaměřuje na obsah, který je pro uživatele atraktivnější. Tímto krokem se mění i dynamika mezi platformou a vydavateli zpravodajství, což může mít dalekosáhlé dopady na mediální průmysl a distribuci zpravodajského obsahu.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat