EU plánuje zahájit vyšetřování společností Google, Apple a Meta

EU plánuje zahájit vyšetřování společností Google, Apple a Meta
2024-03-28T18:38:27+02:00
• 29. 3. 2024

Zdroj: Engadget (se souhlasem)

Evropská unie (EU) oznámila zahájení vyšetřování několika předních technologických společností, včetně Google (příslušejícího pod Alphabet Inc.), Apple a Meta (dříve Facebook). Tato vyšetřování jsou součástí prosazování zákona o digitálních trzích (Digital Markets Act, DMA) EU, který má za cíl omezit dominance na digitálních trzích.

EU si chce „došlápnout“ digitální giganty

DMA poskytuje EU pravomoci pokutovat společnosti až do výše 10 % jejich ročního obratu, pokud se prokáže porušení předpisů. Tento zákon byl poprvé zaveden v roce 2022 s cílem zabránit monopolům v rámci digitálního průmyslu.

apple eu 1900x1080x

Zdroj: DALL-E

Vyšetřování se zaměřuje na několik otázek, včetně možného omezení komunikace aplikací s uživateli a uzavírání smluv, omezení možností volby uživatelů, požadavku na platbu za ochranu soukromí dat a zvýhodňování vlastních produktů ve vyhledávacích výsledcích. Šéfka antimonopolního úřadu EU, Margrethe Vestagerová, uvedla:

„Máme podezření, že řešení navržená těmito třemi společnostmi nejsou plně v souladu s DMA. Nyní prošetříme, zda tyto společnosti dodržují DMA, abychom v Evropě zajistili otevřený a konkurenceschopný digitální trh .“

Mezi další společnosti, které jsou zahrnuty v tomto vyšetřování, patří Microsoft, Amazon a ByteDance, majitel platformy TikTok. EU tímto krokem ukazuje svůj závazek k ochraně spravedlivé soutěže a regulaci digitálního prostředí ve prospěch spotřebitelů.

Zdroj: phandroid.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat